Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤο Κυπριακό στη χειρότερη φάση του μετά το 1974, με τους αδέξιους...

Το Κυπριακό στη χειρότερη φάση του μετά το 1974, με τους αδέξιους χειρισμούς Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη – ΔΗΣΥ

-

Το ενδιαφέρον και των τριών επικεντρώνεται μονοδιάστατα στις προεδρικές, υπηρετώντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα παραταξιακά τους συμφέροντα τα οποία βάζουν πάνω από την Κύπρο και τα συμφέροντα της χώρας.

Τα όσα καταγράφει ο Αντώνιο Γκουτέρες αποτελούν ηχηρό χαστούκι τόσο για τον Πρόεδρο  Αναστασιάδη και τον αρχηγό του ΔΗΣΥ όσο και για τον μέχρι πρότινος καθ’ ύλην υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης ο οποίος πολύ πριν υποβάλει την παραίτηση του για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές, είχε αφήσει κατά μέρος τα καθήκοντα του στο υπουργείο και έκτιζε προφίλ υποψηφίου. Τότε τα γράφαμε αλλά Πρόεδρος Αναστασιάδης και ηγεσία του ΔΗΣΥ, έβλεπαν μεν αλλά δεν μιλούσαν.  Μόλις τώρα που νιώθουν την ανάσα του θυμήθηκαν αν του ασκήσουν κριτική…

  • Ωστόσο, αυτό που μετρά στο τέλος είναι η μεγάλη ζημιά που όλοι τους προκάλεσαν και προκαλούν στην Κύπρο.

Η Τουρκία στρώνει παιχνίδι για την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα του Κυπριακού και  η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το χαβά της, δείχνει να μην την ενοχλεί το γεγονός ότι η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος για προσάρτηση της Κύπρου.

Κι ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην έκθεση του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αφήνει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο απυρόβλητο!  Ούτε καν αναφορά γίνεται για την απροθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων!

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ

ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ!

Ο διεθνολόγος, μέλος της Γραμματείας του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ, χαρακτήρισε ανησυχητική από κάθε άποψη και μια από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων, την έκθεση Γκουτέρες για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥKΥΠ σημειώνοντας ότι στην έκθεση υπάρχει μια πολύ χαλαρή αναφορά ότι ο ίδιος ο Γ.Γ.  δεσμεύεται από τις παραμέτρους που φέρουν τα ψηφίσματα, αλλά δεν κάνει αναφορά σε λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και δεν κάνει καμιά αναφορά στο τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια!

Στην έκθεση δεν γίνεται καν αναφορά στην απροθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων!

  • Ο Τουμάζος Τσελεπής υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι το ναυάγιο στο Γκραν Μοντανά θα οδηγούσε σε παράταση του αδιεξόδου. Τώρα, πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο κ. Γκουτέρες φαίνεται να αδυνατεί να βρει τον τρόπο για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που ο Γ.Γ. κάνει αναφορά στα Βαρώσια αναφέροντας τα σχετικά ψηφίσματα, παραγνωρίζει όμως το γεγονός ότι συντελούνται εκεί τετελεσμένα. Θα έπρεπε, σημείωσε, ο κ.Γκουτέρες να επιρρίπτει ευθύνες για την εξέλιξη στα Βαρώσια, όπως επίσης θα έπρεπε να επιρρίπτει ευθύνες και στον Τατάρ ο οποίος θέτει πλέον ένα είδος ιδιότυπης πρότασης λέγοντας ότι αν δεν αναγνωριστεί η παράνομη οντότητα του ψευδοκράτους δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ο Τ.Τσελεπής επισήμανε ότι συνήθως στις εκθέσεις του ο ΓΓ έκανε έκκληση να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι για λύση του Κυπριακού, ενώ τώρα λέει κάτι εντελώς διαφορετικό και θέτει θέμα για αντιμετώπιση του προβλήματος, πέραν και εκτός από τη λύση του Κυπριακού.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία και ευχήθηκε να μην υπάρξουν νέα τετελεσμένα στο διάστημα αυτό. Θα πρέπει, τόνισε να αλλάξουμε πολιτικές, διαφορετικά θα βγαίνει κερδισμένη η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα θα επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.

  • Ο Τουμάζος Τσελεπής, εκτίμησε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη του φάση γιατί κλονίζεται η βάση λύσης του, όχι μόνο εκ μέρους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά και εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, η οποία σύμφωνα με ενδείξεις συζητά και άλλες λύσεις.

Προφανώς οι βολιδοσκοπήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία, άλλως συνομοσπονδία και λύση δυο κρατών «έπιασαν» τόπο, προοπτική ωστόσο που συνεπάγεται θανάσιμους κινδύνους για την Κύπρο. Οτιδήποτε συμφωνεί διαφορετικό από λύση ΔΔΟ θα σημαίνει για την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει χερσαία σύνορα με την Τουρκία, κάτι που κανείς δεν θέλει, προειδοποιεί ο Τουμάζος Τσελεπής.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ!

Πλην όμως των κυβερνώντων δεν ιδρώνει τ’ αυτί! Οι δυο συναγερμικοί υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αναφέρονται καν στο Κυπριακό, κυρίως δεν ασχολούνται καν με την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η υπόθεση της Κύπρου με τους χειρισμούς τους!

  • Ακόμα και αυτές τις μέρες κανένας από το τρίο της καταστροφής δεν είχε έγνοια την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Καμιά προσπάθεια έστω, να μην είναι τόσο αρνητική για την υπόθεση μας.

Αυτοί αναλώνονταν στις προεκλογικές φιέστες ενώ ο επιστρατευθείς για να καλύψει τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών (μετά που τα παράτησε ο Χριστοδουλίδης), Ιωάννης Κασουλίδης, τι να σου κάνει; Περιορίζεται σε δηλώσεις για τις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία προτάθηκαν και στο παρελθόν και απορρίφθηκαν από την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η μόνη αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου, του… «original» υποψηφίου του ΔΗΣΥ,  στη φιέστα παρουσίασης του προεκλογικού του προγράμματος, ήταν το αναμάσημα για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Δεν κατάλαβε τίποτα προφανώς με τα όσα έγιναν στην τελευταία Σύνοδο της συμμαχίας η οποία «προσκύνησε» τον Ταγίπ Ερντογάν, του έδωσαν ότι ζήτησε για να συγκατανεύσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Και την ίδια ώρα ούτε λέξη οι «σύμμαχοι» του Αβέρωφ δεν είπαν για την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας, για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, για τα νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι. Aντίθετα η ηγεσία του ΝΑΤΟ του έστρωσε κόκκινο χαλί  με τους Αμερικανούς να διαφοροποιούνται και να ξεκλειδώνουν και την παραχώρηση στην Τουρκία των μαχητικών αεροσκαφών F16!

Όσο για τον απερχόμενο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδης, επιβεβαιώνει συνεχώς τον τίτλο που κέρδισε με το σπαθί του πως θα παραμείνει στην ιστορία αντί «ηγέτης της κρίσης» όπως έλεγε προεκλογικά, «ηγέτης της διχοτόμησης».

  • Κατάφερε στην κυριολεξία να εκτροχιάσει το Κυπριακό από τη διαχρονική βάση αναζήτησης λύσης και η διεθνής κοινότητα να μην λέει λέξη κατά της Τουρκίας για τις διχοτομικές της θέσεις.

΄Εστω και στην εκπνοή της θητείας του αντί να έχει έγνοια το κύριο αντικείμενο του ως πρόεδρος  που είναι το Κυπριακό, το μόνο που κάνει είναι να πραγματοποιεί επαφές για τα… μάτια του «original» υποψηφίου του ΔΗΣΥ. Αυτό κάνει και στο Προεδρικό και τα Σαββατοκυρίακα στο Μέγαρο  του «πρώην» Δικηγορικού του Γραφείου στη Λεμεσό.

Προεδρικό και ηγεσία του ΔΗΣΥ αρχικά δεν είχαν δώσει και τόση σημασία στη «δεύτερη κομματική υποψηφιότητα» και τώρα  που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Χριστοδουλίδη πάνω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τρέχουν όλοι στο Λόφο του Προεδρικού και στην Πινδάρου να… ανεβάσουν τη συσπείρωση του κόμματος και να δώσουν δεκανίκια στον αρχηγό του κόμματος τους.

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης