Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚυβερνητικό αλαλούμ θρέφει το διχοτομικό στάτους κβο!

Κυβερνητικό αλαλούμ θρέφει το διχοτομικό στάτους κβο!

-

Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμασά ένα παλιό πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να ξεπλύνει νομίζει την βαριά κατηγορία σε βάρος του γιατί εγκατέλειψε το Κραν Μοντανά και δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, υπουργοί της κυβέρνησης του στέλνουν προς τη διεθνή κοινότητα εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Μοναδική τους έγνοια είναι να γαργαλίζουν τ’ αυτιά των  ψηφοφόρων ενόψει προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο, καμιά πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για διάρρηξη του αδιεξόδου δεν αναλαμβάνεται από κανένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ούτε από τον Πρόεδρο, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά ούτε και από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος και την υπόλοιπη ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο οποίος προ πολλού έπαυσε να έχει ως σημαία του τη λύση και την επανένωση της χώρας, θέτοντας πάνω από την Κύπρο προσωπικές φιλοδοξίες των ηγετικών στελεχών του και το παραταξιακό τους συμφέρον.

Εκ των πραγμάτων και ανεξάρτητα από το τι λένε, με τις πράξεις τους αφήνουν την Κύπρο αλυσοδεμένη κάτω από την μπότα του κατακτητή, με τις πολιτικές τους εδώ και μια σχεδόν δεκαετία ενώ κάθε φορά που πήγαινε ν’ ανοίξει κάποιο παράθυρο ελπίδας, φρόντιζαν να τραβούν και πάλι τις κουρτίνες βυθίζοντας στη χώρα στο σκοτάδι.

ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΕΙΧΗ

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

Αντί πολιτικές που να προετοιμάζουν το έδαφος για λύση, όπως κατ’ επανάληψη υπέδειξε μέσα από τις Εκθέσεις του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και το  Συμβούλιο Ασφαλείας με Ψηφίσματα και Αποφάσεις του, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόφαση την… αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ορθώνει τείχη!

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, υλοποιώντας αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, επεκτείνει το συρματόπλεγμα κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» μετατρέποντας τη γραμμή αντιπαράταξης σε «σκληρό σύνορο» με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου!

Όταν δημόσια αυτή τη βδομάδα κλήθηκε να επιβεβαιώσει κατά πόσο θα επεκταθεί το μέτρο επέκτασης του συρματοπλέγματος, επιχείρησε παρέμβαση στο έργο των λειτουργών των ΜΜΕ λέγοντας πως «το εν λόγω θέμα δεν πρέπει να συζητείται συνεχώς»…. Ωστόσο, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι είναι σε αναμονή η τοποθέτηση του συστήματος επιτήρησης που  θα αρχίσει, όπως είπε, να τοποθετείται από τον ερχόμενο Αύγουστο.

  • «Υπάρχει, πρόσθεσε» η διάθεση να συγκροτήσουμε ένα σώμα για να μπορούμε να επιτηρούμε την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.»

Ο κ. Νουρής αναφέροντας ότι… « η πράσινη γραμμή  δεν αποτελεί το εξωτερικό μας σύνορο» πρόσθεσε: «Εντούτοις επιβάλλεται να τοποθετήσουμε για να τη διαχειριστούμε όλα εκείνα τα εμπόδια και τις τεχνολογίες που τοποθετούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτές τις διελεύσεις»!

Όλα αυτά για τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται μέσω Τουρκίας και κατεχομένων, κυρίως από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες και πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους που αναζητούν «λιμάνι» ελπίδας για να ζήσουν μια ανθρωπινότερη ζωή, σε συνθήκες ασφάλειας. Οι 10 χιλιάδες μέχρις στιγμής Ουκρανοί πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά μόνο οι μελαμψοί και μαύροι μετανάστες…

Κατά τα άλλα, «μη εξωτερικό σύνορο» κατά τον κ. Νουρή, η γραμμή αντιπαράταξης,  ανεξάρτητα από το πως οι ξένοι που ακούνε τους υπουργούς, εκλαμβάνουν το κάθε τι και πώς συνδέουν τα γεγονότα.

ΣΤΗΝ «ΕΠΙΘΕΣΗ»

Ο ΠΕΤΡΙΔΗΣ…

Γιατί πέντε μέρες προηγουμένως, ο συνάδελφος του κ. Νουρή, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης υπέγραφε συμφωνία για την προμήθεια έξι Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη έξι και στη συνέχεια προχώρησε (την Τετάρτη) στην υπογραφή με το Ισραήλ διακρατικής συμφωνίας, για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού θωράκισης και προστατευτικού εξοπλισμού για το σύνολο της Εθνικής Φρουράς.

Η εντύπωση που δημιουργούν οι κυβερνώντες είναι πως συστηματικά στρατιωτικοποιούν το Κυπριακό. Δεν αναλαμβάνουν καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία και παραγγέλνουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς περιλαμβανομένων επιθετικών μέσων.

  • Ας μας πουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία του κράτους Αβέρωφ Νεοφύτου, άλλαξε η πολιτική της αναζήτησης ειρηνικής λύσης;

Αν όχι γιατί δημιουργούν άλλες εικόνες δημόσια; Δεν αντιλαμβάνονται πως ενεργώντας μ’ αυτό τον τρόπο προς άγραν ψήφων ενόψει προεδρικών εκλογών, προκαλούν ζημιά και υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο τις διαχρονικές προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς γι’ αναζήτηση συμφωνημένης λύσης στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ;

ΚΑΙ Η.. ΦΩΤΟ-ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

 

Καλά ο υπουργός Εσωτερικών, ο Νίκος Νουρής και ο υπουργός Άμυνας, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, όχι πως έχουν… «ελαφρυντικά» γιατί ούτως ή άλλως είναι πολιτικές της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος που υλοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης, μελέτησε.. .πολύ αυτό που εκστόμισε περί «φωτοβολταϊκών στη νεκρή ζώνη»;

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζητούσε τις εξελίξεις στον αγωγό EastMed και την γεωπολιτική σημασία και η εξωτερική διάσταση του έργου «EuroAsia Interconnector», αναφέροντας ότι η Κύπρος που διαθέτει τον ήλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του, ανακοίνωσε ότι μία από τις επιλογές προς αυτό τον σκοπό «είναι η συμφωνία μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να γεμίσουμε το μεγαλύτερο μέρος της νεκρής ζώνης με φωτοβολταϊκά, να μπορούν να προμηθεύονται και οι Τουρκοκύπριοι που έχουν συνεχή διακοπή του ηλεκτρισμού τους – διότι φαίνεται ότι με τα πρωτόκολλα της Άγκυρας τους έχει δημιουργηθεί επιπρόσθετο πρόβλημα – και εμείς»…

  • Θα ανέμενε κανείς πως ένα τόσο σοβαρό θέμα συζητείτο πρώτα απ’ όλα σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και όχι ο κάθε υπουργός να «ρίχνει» σκόρπιες ιδέες δεξιά κι αριστερά.

Γιατί, πως συνάδει από τη μια η επιχείρηση του υπουργού Εσωτερικών να υψώσει τείχος, έστω κι αν δεν το ονομάζει «σκληρό» ή «εξωτερικό» σύνορο, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μέσα στη «νεκρή ζώνη»;

Για τα συρματοπλέγματα που τοποθέτησε η κυβέρνηση οι αγρότες και οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής Αστρομερίτη εξεγέρθηκαν και ζητούν εδώ και τώρα να ξηλωθούν.

Πως και ο πολύπειρος υπουργός Εξωτερικών θέλει να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά, όταν ο  συνάδελφος του και ο ίδιος ως μέλος της κυβέρνησης εμποδίζουν τους αγρότες από του να μεταβαίνουν στα χωράφια τους μέσα στης νεκρή ζώνη;

Και για νάχουμε καλό ρώτημα: Σε  ποιά χωράφια θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά; Σε ποιών ιδιοκτητών τη γη γίνει η εγκατάσταση;

Τους ρώτησε;

Αλλά εάν έχει τη «δύναμη» να αναπτυχθούν προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταïκών, γιατί δεν διασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των ιδιοκτητών να διαφεντεύουν τη γη τους;

Προφανώς πρόκειται για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης Αναστασιάδης, για ακόμα μια «φαεινή ιδέα» χωρίς ελπίδες υλοποίησης.

************************

Εν κατακλείδι, κάνουμε τη… σούμα:

  • Καμιά πρωτοβουλία για σπάσιμο του επικίνδυνου αδιεξόδου και επανάληψης των συνομιλιών για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
  • Στρατιωτικός εξοπλισμός, περιλαμβανομένων επιθετικών πτητικών μέσων
  • Σιδηρόφρακτο διαχωριστικό τείχος στη γραμμή αντιπαράταξης

Διπλωματικές «κινήσεις» για ΜΟΕ βγαλμένα από το χρονοντούλαπο τα οποία δεν αποδέχτηκε η άλλη πλευρά και… φωτο«ιδέες» που φαντάζουν ως εκλάμψεις αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για να μη βλέπει και να συζητά την τραγική εικόνα της πλήρους αποτελμάτωσης των προσπαθειών για λύση – επανένωση της χώρας και του λαού.

 

 

Διαβάστε Επίσης