Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚαταφεύγει πάλι στη ΝΑΤΟλαγνεία ο Αβέρωφ Νεοφύτου - Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Καταφεύγει πάλι στη ΝΑΤΟλαγνεία ο Αβέρωφ Νεοφύτου – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Σ’ αντίθεση με τους μέχρι τώρα τουλάχιστον κύριους ανθυποψηφίους του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δείχνει να κατέρχεται στον πολιτικό στίβο με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τους βηματισμούς του, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι είναι εφικτός ο στόχος της δημοκρατικής, προοδευτικής αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου.

Την ίδια ώρα παρακολουθούμε τους Συναγερμικούς υποψηφίους να διαπληκτίζονται για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα όσα κακά αφήνει πίσω της η δεκαετής διακυβέρνηση τους, με δεδομένες τις ευθύνες του Αβέρωφ Νεοφύτου ως προέδρου του κυβερνώντος κόμματος και του Νίκου Χριστοδουλίδη ως υπουργού Εξωτερικών και συνδιαμορφωτή των πολιτικών που ακολουθούσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετέχοντας στην επωνομαζόμενη «Συμμορία» που κυβερνά.

  • Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ, ο οποίος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα που καταγράφει στις έρευνες της κοινής γνώμης, επιχείρησε τις τελευταίες μέρες να επαναφέρει ως ξαναζεσταμένο φαγητό, την… πονεμένη ιστορία της αίτησης ένταξης της Κύπρου στο Συμμαχία (διάβαζε Συμμορία) του ΝΑΤΟ.

Η «πονηρή αλεπού», της κυπριακής πολιτικής σκηνής, όπως αποκαλείται ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια προσπάθεια να εκτρέψει τις συζητήσεις από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος άδραξε την ευκαιρία να επιχειρήσει νεκρανάσταση της υπόθεσης «ΝΑΤΟ – Κύπρος», με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για ένταξη στη  Συμμαχία της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Γνωρίζει βεβαίως αλλά κάνει γαργάρα το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι κάθετα εναντίον της ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ και ασκεί βέτο, πράγμα που όλοι γνωρίζουν πως αναμένεται να κάνει και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζει.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ…

Παρόμοιες θέσεις για προώθηση αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ προβάλλει και ο έτερος  Συναγερμικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, έστω κι αν μόλις πρόσφατα (19 Μαίου 2022), ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, κάνοντας αναδίπλωση από προγενέστερες δηλώσεις του, όταν του ζητήθηκε μετά από συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής να σχολιάσει τα περί αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ανέφερε:

«….Οσον αφορά το ΝΑΤΟ βλέπουμε πώς η Τουρκία αντιδρά στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. Άρα, δεν τίθεται και δεν συζητείται επί του παρόντος θέμα αιτήματος για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, είπε απαντώντας σε ερώτηση. Πρόσθεσε πως για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρούνται κάποιοι όροι και προϋποθέσεις και σε αυτό το σημείο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης ο οποίος τάχθηκε επίσης με τα… χίλια υπέρ της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ…

Μα έλα που υπάρχει η Τουρκία, την οποία η παράταξη του έφερε στην Κύπρο!

Αυτά πριν ένα μήνα. Τι άλλαξε και οι δυο Συναγερμικοί προεδρικοί υποψήφιοι επιχειρούν να συντηρούν ζωντανό στη δημόσια συζήτηση το θέμα;

  • Τίποτα απολύτως! Απεναντίας, η Τουρκία επισημοποίηση την αντίθεση της στην ένταξη στη Συμμαχία χωρών με αποκλειστικό κριτήριο τα «εθνικά συμφέροντα της».

Με άρθρο του στο Economist ο Ταγίπς Ερντογάν υπεραμύνεται του «όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επικρίνει σφόδρα την «άγνοια» όσων αμφισβητούν τη σχέση της Τουρκίας με τη βορειοατλαντική συμμαχία. 

«Επιμένουμε, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενέχει ρίσκο για τη δική μας ασφάλεια και το μέλλον του οργανισμού. Έχουμε κάθε δικαίωμα να περιμένουμε από τις χώρες αυτές-  που θα ζητούν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ να τις υπερασπιστεί στη βάση του Άρθρου 5, να αποτρέψουν τη στρατολόγηση, την συγκέντρωση κεφαλαίων και τις δραστηριότητες προπαγάνδας υπέρ του PKK, που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση». 

Με αυτά τα δεδομένα ασφαλώς και δεν υπάρχει θέμα να ανοίξει έστω διαδικασία για κατάθεση αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. 

  • ΄Όμως επαναφέρουν το θέμα επιχειρώντας να… ψαρέψουν σε θολά νερά.

Εύστοχη η παρατήρηση του ανεξάρτητου Υποψηφίου για την Προεδρία Ανδρέα Μαυρογιάννη, οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου για… άρον – άρον κατάθεση αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ:

«Δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση και δεν καταλαβαίνω επίσης τι είναι αυτή η προστασία και η διασφάλιση που θα μας προσέφερε η ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν εμείς κινδυνεύουμε και έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα από μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε για να προσθέσει:

«Δεν καταλαβαίνω, πώς για παράδειγμα το ΝΑΤΟ προστατεύει την Ελλάδα από την τουρκική απειλή και επεκτατισμό. Το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός, με ένα συγκεκριμένο σκοπό».

  • Δεν αναμένουμε από τους Συναγερμικούς ηγέτες διαφορετική στάση έναντι της ληστοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, απλούστατα γιατί όλοι αυτοί που συνεργάστηκαν με τους ΑμεριανοΝΑΤΟϊκούς το 1974 και εκτέλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε τις κερκόπορτες στον Αττίλα, βρήκαν πολιτική στέγη στο κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και οι δυο  Συναγερμικοί υποψήφιοι εξάλλου δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να γαργαλίζουν τ’ αυτιά των εθνικιστών και ακροδεξιών, προς άγραν ψήφων.

Και ενώ οι Συναγερμικοί υποψήφιοι μένουν στη συνθηματολογία και στις θέσεις, ενίοτε με άλλη φρασεολογία, που κρατούν αλυσοδεμένη την Κύπρο άλυτο το Κυπριακό και τα προβλήματα βουνό για τους πολίτες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεχωρίζει με το νέο ύφος, με  πολιτικό ήθος, και ξεκάθαρες θέσεις που διατυπώνει μέρα με τη μέρα δίνοντας δείγματα γραφής για τη νέα εποχή στην οποία ελπίζουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που δεν ανήκουν στους ευνοούμενους της απερχόμενης κυβέρνησης  Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι δηλώσεις Α. Μαυρογιάννη έγιναν την επομένη της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του και απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις και να μην έχουμε την αυταπάτη ότι είναι απλώς θέμα διπλωματικών χειρισμών και διπλωματικής δεινότητας να λύσουμε το Κυπριακό.

«Χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα. Και εγώ και το ΑΚΕΛ θέτουμε το θέμα της ενέργειας ως έναν από τους παράγοντες που μπορούν συνεισφέρουν. Υπάρχουν και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Η εκστρατεία για μια προοδευτική αλλαγή, πρόσθεσε, θα στηρίζεται στην πραγματική επαφή με τον κόσμο και θα είναι κατά κάποιον τρόπο η πάλη ανάμεσα στην ουσία αφενός και στην εικόνα αφετέρου. Δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εικόνες που είναι παραπληνητικές και να ζητούμε την ψήφο του κόσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Α. Μαυρογιάννης τόνισε το ΑΚΕΛ θα έχει συμμετοχή στον καταρτισμό του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «μέχρι τώρα με το ΑΚΕΛ τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά. Στις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις είμαστε πάρα πολύ κοντά.

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ»

Ξεκάθαρη απάντηση δίνει ο Α. Μαυρογιάννης και στο ερώτημα που θέτουν όσοι του καταλογίζουν ότι είναι δεξιός.  «Λένε , απάντησε, ότι είμαι δεξιός επειδή έτσι αποφάσισαν να λένε». Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι χρωματισμένος πολιτικά και προσπαθεί να είναι ένας άνθρωπος προοδευτικός με συγκεκριμένες αντιλήψεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος.

«Προσπαθώ πάνω από όλα να είμαι ανθρωπιστής. Αυτή είναι η προσέγγιση μου και στη ζωή και στις εσωτερικές υποθέσεις του τόπου και διεθνώς. Όλη μου η προσπάθεια είναι να φτιάξουμε ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.

Πρόσθεσε ότι «αυτό πώς μπορεί να χρωματίζεται στην πολιτική είναι μια άλλη ιστορία. Μου καταλογίζουν ότι είμαι δεξιός επειδή ο πατέρας μου ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Είμαι περήφανος γι’ αυτό».

Ακόμη, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι θέλει να προσδώσει μια άλλη διάσταση στην προεκλογική εκστρατεία και δήλωσε έτοιμος και διατεθειμένος να μπει σε δημόσια συζήτηση με τους ανθυποψηφίους του.

Οπως ξεκαθάρισε θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους και όχι μόνο τυπικά. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε, όπως ανέφερε, την άποψη και την ευθύνη της λήψης αποφάσεων. 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης