Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνα βήμα πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Ένα βήμα πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

-

Ακόμη ένα βήμα πριν την παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος για νέες υποθέσεις.  Αυτή την φορά η Κομισιόν απέστειλε στην Κύπρο, στο πλαίσιο της δέσμης παραβιάσεων του Μαϊου, τέσσερις αιτιολογημένες γνώμες.  Αυτές αφορούν την ανεπαρκή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την οδηγία για περιορισμό ρύπων από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. 

Οι άλλες δύο αιτιολογημένες γνώμες αφορούν τη ψηφιακή ενιαία αγορά, τη μη κοινοποίηση στην Κομισιόν των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για  διαδικτυακές μεταδόσεις.                               

Παράλληλα με τα πιο πάνω γίνεται αναφορά σε προειδοποιητική επιστολή, που είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, για την μη ορθή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανονισμών της ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση του ποινικού δικαίου και της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων/προϋπολογισμού  της ΕΕ που με την ορθή μεταφορά των συγκεκριμένων κανόνων η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται. 

Δόθηκε προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει η κυβέρνηση, διαφορετικά θα πάρουμε αιτιολογημένη γνώμη αν κρίνουν ότι η χώρα μας δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα και δεν έχει συμμορφωθεί. 

ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ ΦΠΑ…

Και εδώ μπαίνει το «κόλπο» με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.  Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 5% αφορούσε  μόνο την απόκτηση κατοικίας για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής  ενώ οι κυβερνώντες καταχράστηκαν την νομοθεσία και ίσχυε και για όσους «επενδυτές» αγόραζαν ακίνητο μαζί με χρυσό διαβατήριο. 

Οι κυβερνώντες νόμιζαν ότι μπορούν να ξεγελούν τους πάντες αλλά η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον των Ευρωπαϊκών Αρχών για την είσπραξη μειωμένου ΦΠΑ που στην τελική μεγάλο μερίδιο από το 19% του  ΦΠΑ καταλήγει στα ταμεία της ΕΕ.

Παρά το παραμύθιασμα των «αρίστων» περί του αντιθέτου, οι Ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν στην Κύπρο τον περσινό Ιούλιο δύο μήνες για την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών διαφορετικά θα καθίσουν τη χώρα μας στο σκαμνί για  επιβολή κυρώσεων.

Κι όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν  ψηφιζόταν η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ το 2019  για αποκλεισμό των «επενδυτών» από την χρήση  του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 5%, και ενώ το ΑΚΕΛ επιχείρησε αρκετές φορές να επαναφέρει την πρόταση του. το Υπουργείο Οικονομικών, που όλα τα γνωρίζει και όλα τα σφάζει, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές αρχές…                                                                                                                                                                       

 

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                                                                                                                                                           

Ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι για την Κύπρο συνιστά το γεγονός ότι οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές απέστειλαν αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται αντιμέτωπη με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. λόγω μη μεταφοράς της σχετικής οδηγίας της ΕΕ. 

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη αγνοεί τους πάντες και δεν έχει κοινοποιήσει στη σχετική Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς.  Σύμφωνα με έκθεση της Europol, της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι σήμερα ελέω της πανδημίας πολύ σημαντικότερη τονίζοντας ότι τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και η νομιμοποίηση εσόδων από αυτά όλο και αυξάνονται.  Δόθηκε στην κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη ακόμα μια ευκαιρία και αν δεν απαντήσει  τότε η υπόθεση παραπέμπετε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. 

 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ

ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000

Προ των πυλών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκεται η Κύπρος λόγω μη συμμόρφωσης  στις προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στον καθορισμό των περιοχών του Δικτύου Natura 2000. 

Συγκεκριμένα έχει ήδη διαβιβαστεί προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη που αφορά στον ανεπαρκή καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών, την ανεπαρκή υποβολή έργων και σχεδίων που δύναται να επηρεάζουν την ακεραιότητα και συνοχή των προστατευόμενων περιοχών και στην ανεπαρκή διαχείριση και προστασία των περιοχών του Δικτύου Νatura  γιατί μπαίνουν μέσα τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών. 

  • ΄Ολα στο βωμό των συμφερόντων των μεγαλοντηβέλοπερς! ΄Οσο για τα σπασμένα και την καταστροφή δεν είναι αυτοί που θα την επωμισθούν αλλά ο φορολογούμενος πολίτης και οι μελλοντικές γενιές.

Εξάλλου, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής κίνησαν   διαδικασία επί παραβάσει κατά πέντε κρατών μελών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος λόγω της εσφαλμένης εφαρμογής της απόφασης για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου και της απόφασης του Συμβουλίου για την θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου Πληροφοριακού Συστήματος Αρχείων. 

Το συγκεκριμένο σύστημα θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2012 και επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή ποινικών μητρώων μεταξύ κυβερνήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.  Οι πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με ομοιόμορφο και γρήγορο τρόπο και επίσης παρέχει στις δικαστικές αρχές την πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το ποινικό ιστορικό των ενδιαφερομένων προσώπων και αν το συγκεκριμένο άτομο έχει καταδικαστεί προηγουμένως από τις αρχές άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένων και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. 

Με αυτό τον τρόπο εμποδίζονται οι παραβάτες να ξεφεύγουν από το ποινικό τους παρελθόν όταν μετακινούνται από ένα κράτος – μέλος της ΕΕ σε άλλο.  Έχει  δοθεί περιθώριο  δύο μήνες για διευκρίνηση  τι μέτρα έχουν ληφθεί  για να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα μας γιατί οι κυβερνώντες εσκεμμένα δεν υιοθέτησαν τα μέτρα γιατί διαφορετικά αν τα υιοθετούσαν πως θα μπορούσαν να ξεπουλούν στον κάθε απατεώνα, φοροφυγά, καταζητούμενο ανά το παγκόσμιο δισεκατομμυριούχο, το κυπριακό χρυσό διαβατήριο και εσχάτως τις «χρυσές βίζες»; 

Αυτά προς το παρών… τα χειρότερα έπονται με το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων

Διαβάστε Επίσης