Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Κ.Κ.: Απαιτούμε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Κ.Κ.: Απαιτούμε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι την κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών

-

Οι κλιματικές αλλαγές, που συντελούνται, λόγω κυρίως των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, η αυξανόμενη μόλυνση της ατμόσφαιρας, η ρύπανση των ωκεανών και άλλων υδροβιότοπων, η χωρίς έλεγχο ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η αποψίλωση των δασών, η καταστροφή οικοσυστημάτων, η προώθηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, η υποβάθμιση και καταστροφή της βιοποικιλότητας είναι μερικά από τα αποτελέσματα της χωρίς φραγμούς δραστηριοποίησης του πολυεθνικού κεφαλαίου στη ατελείωτη προσπάθεια του για όλο και περισσότερη συσσώρευση κέρδους. 

Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι, κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ότι πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο. Ότι σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία. Ότι  οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα. Ότι δεκάδες είδη της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη χάνονται κάθε μήνα. Αυτά και μόνο είναι καμπάνα στα αυτιά όσων νοιάζονται για το μέλλον μας στον πλανήτη. 

Φέτος ο πλανήτης πέραν των άλλων πολεμικών συγκρούσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ζει ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά την ίδια τη ζωή πολλών ανθρώπων είτε άμεσα, στα πολεμικά πεδία, είτε έμμεσα με την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε. Οι ζημιές που προκαλούνται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων επηρεάζουν το οικοσύστημα, με πρώτο θύμα τον άνθρωπο, και τους φυσικούς πόρους για μεγάλες περιόδους ακόμα και μετά την παύση των συγκρούσεων. Μένουν δηλαδή πληγές όπως οι πληγές μιας πυρηνικής έκρηξης, είτε από άλλα χημικά αέρια που αφήνουν πίσω τους οι πύραυλοι και οι βόμβες και όλες τις άλλες μολυσματικές ουσίες, καυσαέρια κλπ που δημιουργούν οι πολεμικές μηχανές και τα όπλα. Γι’ αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, η Περιβαλλοντική Κίνηση είναι κάθετα εναντίον κάθε πολεμικής σύγκρουσης και χρήσης κάθε είδους όπλων που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή και καλούμε όλους σε «πόλεμο» ενάντια στους πολέμους. 

Η Κύπρος δεν βρίσκεται έξω από την καταστροφική πορεία που το σύστημα ακολουθεί παγκόσμια. Δυστυχώς η περιβαλλοντική κατάσταση του νησιού χρόνο με χρόνο χειροτερεύει ως απόρροια των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η εξυπηρέτηση συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Τα παρατηρούμενα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, μεταξύ άλλων είναι η συνεχής και ανεξέλεγκτη λατόμευση οικοδομικών υλικών, η προώθηση και εγκληματική ανεκτικότητα στην οικοδομική ανάπτυξη ακόμα και σε περιοχές Νατούρα, η επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών με ρυπογόνες βιομηχανίες που απειλούν την υγεία των κατοίκων,  οι συνεχείς παρεμβάσεις σε ακτές και παραλίες, ο περιορισμός της γεωργικής, ακόμα και δασικής γης, η μη ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων. Είναι πρωτοφανές να έχουν μπει στο στόχαστρο των «επενδυτών», ακόμα και δασικές εκτάσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ενώ υπάρχουν άγονες περιοχές και στέγες εργοστασίων και άλλων εγκαταστάσεων. Η δασοπροστασία και η ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων ενώ πλεονάζει σε υποσχέσεις, έχει από χρόνια υποβαθμιστεί. Το Δασικό Κολλέγιο παραμένει κλειστό, ενώ το έχουμε ανάγκη. Η απουσία του όποιου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για ανέγερση πύργων μέσα στις πόλεις χωρίς την όποια περιβαλλοντική μελέτη, η καταστροφή πάρκων και αλσών στο περιαστικό περιβάλλον για δήθεν επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η απραξία στα ζητήματα αντιμετώπισης της απερήμωσης είναι η πολιτική της κυβέρνησης στην πράξη. Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ γίνεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Η κυβέρνηση έβαλε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Για παράδειγμα πίσω απ’ τα πράσινα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, βρίσκεται η φόρτισή τους από ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και το τεράστιο κόστος τους, φέρνει κέρδη στις εταιρείες ενώ ουσιαστικά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απρόσιτη πολυτέλεια για τους απλούς πολίτες. 

Η αυταρχικότητα της παρούσας διακυβέρνησης στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ακόμα και κατά πόσο αξιοποιεί ορθολογιστικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για πράσινη ανάπτυξη . Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, γιατί θεωρούμε ότι οι κυβερνώντες με την διαπλοκή που τους χαρακτηρίζει, μένουν στα λόγια και  σε κάποια έργα βιτρίνας χωρίς να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις στέρεες βάσεις για αναβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, η Κύπρος συγκατελέγεται στα μέλη με τις ψηλότερες εκπομπές ρύπων και χαμηλή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Επίσης η Κύπρος είναι ουραγός στο ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων. 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος η ΠΚΚ καλεί όλα τα περιβαλλοντικά και οικολογικά κινήματα και ομάδες σε συστράτευση και συνεργασία για την χάραξη και διεκδίκηση πολιτικών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για την καθιέρωση ολοκληρωμένης κρατικής πολιτικής υπεράνω των ιδιωτικών συμφερόντων του κεφαλαίου. 

Βασική επιδίωξη της Περιβαλλοντικής Κίνηση Κύπρου, εξακολουθεί να είναι όχι μόνο η τοποθέτηση των περιβαλλοντικών και οικολογικών παραμέτρων υπεράνω των ιδιωτικών συμφερόντων και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και η ανάπτυξη κοινών δράσεων για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του λαού μας σε ολόκληρη την Κύπρο. Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε καταστροφικές πολιτικές στο κρίσιμο ζήτημα του περιβάλλοντος, για επίτευξη μιας πραγματικά ανθρωποκεντρικής και περιβαλλοντοκεντρικής ανάπτυξης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραγωγής ενέργειας, για την προστασία των δασών σε όλη την Κύπρο, για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, για μάχες σε κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε Επίσης