Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΟι αυξήσεις στη φορολόγηση ενέργειας και η κυβέρνηση που υπνώττει...

Οι αυξήσεις στη φορολόγηση ενέργειας και η κυβέρνηση που υπνώττει…

-

  • Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι ποιος θα πληρώσει το επιπλέον κόστος;

      Η φορολογία που θα προκύψει με τους νέους συντελεστές, θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές και ειδικότερα για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.  Ως εκ τούτου, εάν δεν εφαρμοστούν σημαντικά αντισταθμιστικά μέτρα, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, θα αυξηθεί, οδυνηρά, το κόστος ζωής για τα λαϊκά στρώματα και θα μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των λαών της Ένωσης.

      Παρόλο που η  ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της φορολογίας, δεν προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για κοινωνική προστασία, αλλά αρκείται να επισημάνει πως εναπόκειται στα κράτη μέλη, εάν το επιθυμούν, να χορηγούν μειώσεις στα νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και να αξιοποιήσουν τα φορολογικά έσοδα για τον μετριασμό των κοινωνικών επιπτώσεων. 

  • Η κατάσταση προδιαγράφεται πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα για τον Κυπριακό λαό, που, ήδη, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και την απουσία μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής, έχει να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα η ενεργειακή φτώχεια να μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

     

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε καλέσει, επανειλημμένα, την Κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας, για ανακούφιση και προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τσουνάμι της ενεργειακής ακρίβειας, που μας έχει πλήξει. Μεταξύ άλλων, τονίζουμε την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, κατάργηση του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος και κατάργηση της παράλογης διπλής φορολογίας στα καύσιμα. 

Επίσης, υπογραμμίζουμε πως είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει, επιτέλους, σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ, ώστε να αγοράζει πιο φτηνό ρεύμα από φωτοβολταϊκά και να σταματήσει να πληρώνει σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών τα πενταπλάσια από όσα πληρώνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

    Τώρα, δε, με την προώθηση των νέων αυξήσεων που προωθούνται με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρξει, άμεσα, εκ μέρους της Κυβέρνησης, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για αντιμετώπιση των αυξήσεων και να υψωθεί, κοινωνική ασπίδα προστασίας του λαού από την ακρίβεια.

  • Άλλωστε, ο λαός καλείται να πληρώσει το τίμημα της δικής τους αποτυχίας να προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταδικάζοντας την Κύπρο να είναι εξαρτημένη από τα ρυπογόνα καύσιμα. 

      Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, οι Κύπριοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ουσιαστικές αυξήσεις ιδιαίτερα στα καύσιμα κίνησης, λόγω απουσίας μαζικών μέσων μεταφοράς και δη, μέσων μεταφοράς με χαμηλούς ρύπους. Ως ΑΚΕΛ, καταθέσαμε συγκεκριμένα μέτρα για υποχρεωτική, ουσιαστική προστασίας των καταναλωτών, των νοικοκυριών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης, αλλά και στη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό. Επίσης, ζητήσαμε να δοθεί συγκεκριμένη στήριξη προς τα κράτη μέλη ώστε να αναπτύξουν δημόσιες υποδομές για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς μηδενικών ρύπων.  

     Το σημαντικότερο, όμως, είναι να υπάρξει, επιτέλους, η πολιτική βούληση εκ μέρους των κυβερνώντων, ώστε να προωθήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς.

  • Να προχωρήσουν σε ουσιαστικές, δημόσιες επενδύσεις για την προώθηση των απαραίτητων υποδομών και να στηρίξουν τους μικρούς παραγωγούς.

Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας σύστημα θα διασφαλίσει μείωση των εκπομπών και, ταυτόχρονα, φθηνή ενέργεια για τους πολίτες. 

    Ως ΑΚΕΛ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε νέες πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο πράσινος καπιταλισμός που εξοντώνει οικονομικά τους λαούς και επιβραβεύει με πακτωλό χρημάτων τους κύριους ρυπαντές, ως “πράσινα μονοπώλια”, δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

*Ο Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ

 

 

 

  

   

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης