Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κύπρος φιγουράρει και στα Ελβετικά «Suisse secrets»!

Η Κύπρος φιγουράρει και στα Ελβετικά «Suisse secrets»!

-

To OCCRP συνεργάστηκε με 47 άλλα ΜΜΕ σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ στον κόσμο για το αμαρτωλό παρελθόν των ελβετικών τραπεζών ανάμεσα τους και η  γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, οι  New York Times, η βρετανική Guardian και η  γαλλική Le Monde. 

Συγκεκριμένα έχουν διαρρεύσει αρχεία 18.000 τραπεζικών λογαριασμών με περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των €100 δισεκατομμυρίων. Μάλιστα η Le Monde προσθέτει ότι μέσα ενημέρωσης στους κόλπους του OCCRP, εμφανίζονταν  ως «εύποροι πελάτες που αναζητούν διακριτικότητα», και είδαν να τους προτείνονται από τις ελβετικό τραπεζικό σύστηνα  εργαλεία που επιτρέπουν να ανοίξει κανείς λογαριασμό ανώνυμα, ακόμη και να δημιουργήσει εταιρείες συμμετοχών με εικονικά πρόσωπα και με αυτό τον τρόπο κρύβονταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των τραπεζικών λογαριασμών δισεκατομμυρίων. 

 

Τα δεδομένα καλύπτουν λογαριασμούς που ήταν ανοιχτοί από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 2010, αλλά όχι τις τρέχουσες δραστηριότητες της τράπεζας.

  • Μεταξύ των ανθρώπων που αναφέρονται ως κάτοχοι ποσών εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς της Credit Suisse ήταν ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας και οι δύο γιοι του πρώην ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. 

Άλλοι κάτοχοι λογαριασμών περιλαμβάνουν τους γιους ενός επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος συνέβαλε στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Η διαρροή δείχνει ότι η Credit Suisse άνοιξε λογαριασμούς και συνέχισε να εξυπηρετεί όχι μόνο τους υπερπλούσιους αλλά και ανθρώπους των οποίων το προβληματικό υπόβαθρο θα ήταν προφανές σε όποιον έψαχνε τα ονόματά τους σε μια μηχανή αναζήτησης. Οι ελβετικές τράπεζες αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό νομικές απαγορεύσεις για τη λήψη χρημάτων που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε ο Daniel Thelesklaf, πρώην επικεφαλής της ελβετικής υπηρεσίας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αλλά, είπε, ο νόμος γενικά δεν έχει εφαρμοστεί.

ΚΑΙ ΕΜΛΟΚΗ ΤΗΣ “DHSYS CYRPUS”…

  • ΄Ηταν ποτέ δυνατόν να λείπει από την λίστα η Νήσος των «Αγ(Ρ)ίων»;

Προς το παρών βγήκαν στην επιφάνεια δύο τρανταχτές περιπτώσεις:

Η πρώτη αφορά Ουκρανική οικογένεια η οποία άνοιξε σε Κυπριακή τράπεζα, κατόπιν σύστασης από κάποιο αετονύχη που γνωρίζει όλα τα κόλπα shell companies, εταιρείες κέλυφος, και κατάφερε με διάφορα κόλπα να αποσπάσει €100 εκατομμύρια από ουκρανική γεωργική εταιρεία στην οποία η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν μέτοχοι,  οδηγώντας την σε κατάρρευση, τα εκατομμύρια μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ξεπλύθηκαν και έφυγαν για άλλες πολιτείες και συγκεκριμένα κατά Ελβετία μεριά…. 

 Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον Καζάκο Πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Κεμέλιεβιτς Τοκάγιεφ και την οικογένεια του που άνοιξαν μέσω Κύπριου αετονύχη μεσολαβητή υπεράκτιες εταιρείες στα Virgin Islands, γνωστό πλυντήριο ξεπλύματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ο Κύπριος αετονύχης ζήτησε από το γραφείο που διατηρεί στα εν λόγω νησιά (μέχρι εκεί έφτασε η χάρη μας) να αντικαταστήσει τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών των λογαριασμών με δισεκατομμύρια καταθέσεις και να τα αντικαταστήσει με πληρεξούσιους μετόχους που δεν τους γνώριζε κανείς!

΄Οταν αυτή η υπόθεση βγήκε στο φως από τα έγγραφα Παναμά οι εταιρείες έκλεισαν και τα δισεκατομμύρια έκαναν φτερά για άλλους φορολογικούς παραδείσους… 

Και έπεται συνέχεια! Και να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναφορές για την χώρα μας γιατί κάποιοι έχουν αναγάγει τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε επιστήμη!

                                                                                                                                                

 

 

Διαβάστε Επίσης