Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠόλεμος στην Ουκρανία: Θύματα είναι η Ευρώπη και οι λαοί!-Του Γιώργου Τ....

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θύματα είναι η Ευρώπη και οι λαοί!-Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

 

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι και δραματικά και τραγικά.  Δυστυχώς η διεθνής διπλωματία, η κοινή λογική δεν επικράτησαν.  Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, ολόκληρη η Δύση, εδώ και καιρό ανάβουν το φυτίλι του πολέμου, την περαιτέρω στρατικοποίηση της Ευρώπης.  Εργαλοιοποίησαν την Ουκρανία και το λαό της για να επιβάλουν νέους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς.  Η επιλογή της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για αδελφοκτόνο πόλεμο που όχι μόνο δεν θα επιλύσει προβλήματα, αλλά οξύνει περισσότερο τις εντάσεις και την αστάθεια στην Ευρώπη.  Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση και η συμπεριφορά των  Αμερικανών και του ΝΑΤΟ είναι εγκληματική. Όπως εξίσου εγκληματική ήταν και η εντελώς απροκάλυπτη επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999 όπου κτυπούσαν στην καρδιά της Ευρώπης, το Βελιγράδι, καταστρέφοντας και διαλύοντας τελικά την Γιουγκοσλαβία. 

Οι Αμερικανονατοϊκοί είναι και υποκριτές και εγκληματίες, γιατί βαρύνονται με εκατοντάδες πολέμους και επεμβάσεις σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.  Είναι απειλή για τους λαούς όλου του κόσμου.  Και ο σημερινός πόλεμος είναι καταδικαστέος, ηθικοί αυτουργοί όμως είναι οι ιμπεριαλιστές που αιματοκυλίζουν τους λαούς στο όνομα των δικών τους στρατηγικών επιδιώξεων και σχεδιασμών.  

  • Όλα αυτά που συντελούνται στις μέρες μας είναι αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ίδιο ακριβώς έπραξαν με την Αραβική Άνοιξη, όπου εγκλημάτησαν σε βάρος των λαών, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν, διέλυσαν χώρες.

  • Που ήταν τότε οι κυρώσεις και τα μέτρα, οι καταδίκες;
  • Που ήταν τότε η δημοκρατική και πολιτισμένη Δύση;

Ακόμα, που είναι οι κυρώσεις, τα μέτρα και οι αποφάσεις της Ευρώπης ενάντια στην Τουρκία, για αντιμετώπιση της επιθετικότητας της και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο; Έχουν αμαρτωλό παρελθόν  και δυστυχώς εγκληματικό παρών!  Δεν έχουν να δώσουν τίποτα για τους λαούς και τις χώρες όλου του κόσμου!

 

ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 

Είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη μέρα του πολέμου θα βρει την Ευρώπη και τους λαούς της σε ακόμα πιο δυσχερή θέση.  Περισσότεροι εξοπλισμοί, περισσότερη στρατικοποίηση, περισσότερες κρίσεις, περισσότερο ΝΑΤΟ.  Ήδη η Γερμανία άνοιξε το χορό με παραγγελία για 100 δις ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς.  Το ίδιο οι Βαλτικές, οι πρώην Ανατολικές χώρες θα εμπλακούν σε μια άνευ προηγουμένου πολεμική κατάσταση.  

  • Την ίδια ώρα τι θα γίνει με τα ενεργειακά, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, τα σιτηρά; 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει καταστροφή στην Ευρώπη και οι λαοί, είναι τα θύματα που θα καλεστούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. 

Η Ευρώπη πλέον εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ψυχρού πολέμου με καταστροφικές συνέπειες.  Πάνω από το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ε.Ε. και το 40% της Ελληνικής κατανάλωσης προέρχεται από τη Ρωσία.  Θα έχουμε μια «εκτίναξη» τιμών που θα τρίβουμε τα μάτια μας. 

  • Τι θα γίνει με τις εμπορικές συναλλαγές, τι θα γίνει με τον τουρισμό που ειδικά για την Κύπρο που είναι εξαρτώμενη από τον τουρισμό από Ρωσία, φαίνεται ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα; 

 Έρχονται δύσκολες, μαύρες ημέρες για την Ευρώπη, ανθρωπιστική κρίση, νεκροί, πρόσφυγες, αναταραχές στις αγορές, εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, γενίκευση και επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. 

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επενδύουν σ’ αυτό τον πόλεμο.  Το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ θα κάνει ακόμα ένα πάρτι στην πλάτη των λαών με τις παραγγελίες μαμούθ  σε εξοπλισμούς.  Το ίδιο θα γίνει και με τα καύσιμα και το φυσικό αέριο, τα σιτηρά, όπου θα εξαναγκάσουν τους Ευρωπαίους να αγοράζουν κατά το πολλαπλάσιο από την Αμερική. 

Η Ευρώπη για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πολιτικά νάνος!  Έχει υποταχθεί πλήρως στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, χωρίς στοιχειωδώς να προσμετρήσουν οι ηγέτες τους το συμφέρον των λαών τους.  Ο Μπόρις Τζιόνσον σε αλλεπάλληλα διαγγέλματα  δίνει καθημερινά εξετάσεις στους Αμερικανούς, βρίσκοντας μοναδική ευκαιρία να σώσει το τομάρι του από την απαξίωση που δέχεται. 

Ο Εμμανουήλ Μακρόν πατώντας σε δύο βάρκες, επιδιώκει περισσότερο με επικοινωνιακά παιγνίδια να διατηρήσει την ισχύ του ως προεδρικός υποψήφιος, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για ένα καλό μαθητή των “test” που υποβάλλονται σ’ αυτό από τις ΗΠΑ. 

Το ίδιο και οι υπόλοιποι ηγέτες, χωρίς πολιτικό ανάστημα, χωρίς Ευρωπαϊκό όραμα, κουρελιάζοντας τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τις αρετές που κανονικά θα έπρεπε να τους διέπουν. 

Καμμιά πολιτική ή στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο.  Να αναδειχθούν μέσα από τους αγώνες και τη λαϊκή πάλη, το βασικό πρόβλημα, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, οι λόγοι και οι αιτίες που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου, της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Διαβάστε Επίσης