Συνειδητά η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, του Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που λαμβάνουν σε κυβερνητικό επίπεδο, ρίχνουν δίκτυα προστασίας των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και αφήνουν στο έλεος τους, τούς πολίτες.
Ειδικότερα, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων στις τιμές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.
Να σημειωθεί, ότι μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και στον κατασκευαστικό τομέα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης των τιμών πρώτων υλών του κατασκευαστικού τομέα, αποτελεί η τιμή του σιδήρου, η οποία διπλασιάστηκε σε σχέση με την προ – κορωνοϊού εποχή.
Η ακρίβεια αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω και των διεθνών πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν και την οικονομία.
Σύμφωνά με τα υπάρχοντα στοιχεία το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν οι πιο κάτω αυξήσεις:
- Αύξηση 5% στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά το 9μηνο του 2021
- Αύξηση 11% στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση
- Αύξηση 8% στην στέγαση-ύδρευση-ηλεκτρισμό
- Αύξηση 10% στις μεταφορές
Εξάλλου, ο γενικός δείκτης καταναλωτή, που περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζεται ένα νοικοκυριό, έχει αυξηθεί κατά 5%, κάτι που είναι αρκετά ψηλό για τον γενικό δείκτη.
ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Η ακρίβεια ροκανίζει το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων. Οι αυξήσεις έγιναν χιονοστιβάδα, από τα τρόφιμα μέχρι το ρεύμα, τα καύσιμα και τις χρεώσεις των τραπεζών. Την ίδια ώρα, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα είναι καθηλωμένα, καταγγέλλει ο Χάρης Πολυκάρπου, Μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα.
Ωστόσο, κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός αδιαφορούν, αναφέρει για να προσθέσει: Δεν έχουν ιδέα τι περνά η πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την αισχροκέρδεια. Και προπαντός απέναντι στην κραυγή αγωνίας της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιμένουν ότι δεν έχουν τίποτα να ανακοινώσουν.
Οι καταναλωτές εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες από το γεγονός ότι το κράτος με την παρούσα διακυβέρνηση αρνείται να δει κατάματα τις πραγματικότητες και να λάβει μέτρα αφού η άνοδος των τιμών των καυσίμων αναμένεται να φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές.
«Δυστυχώς, δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου, δεν διακρίνουμε να υπάρχει η πολιτική βούληση», για το θέμα, ανέφερε, καθώς όποτε το ΑΚΕΛ αναδεικνύει το θέμα της ακρίβειας «η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει το πρόβλημα. Αρνείται να ενεργοποιήσει εργαλεία και πολιτικές που έχει στα χέρια του το κράτος για να βοηθήσει τους καταναλωτές, την κοινωνία και την οικονομία να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη , ο Στ. Στεφάνου κατάγγειλε ότι η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ακόμα και αποφάσεις που λήφθηκαν από τη Βουλή για το θέμα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%, αφού «ο Πρόεδρος ανέφερε τον νόμο στο Ανώτατο».
«Κάτι πρέπει να γίνει», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, εκεί όπου μπορεί να παρέμβει το κράτος. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, έστω και προσωρινά, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο πρέπει να μπει πλαφόν στο γάλα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι πρέπει να επιβληθεί. Αυτό, σημείωσε, έχει ξαναγίνει για δύο συνεχείς περιόδους των 45 ημερών με απόλυτη επιτυχία. Παρόλο που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δικαιολογούνται οι αυξήσεις, πρόσθεσε, το πλαφόν δεν επιβάλλεται όταν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, αλλά στον νόμο ορίζεται ξεκάθαρα ότι το πλαφόν επιβάλλεται «όταν επικρατούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους καταναλωτές».
- Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την αύξηση στα καύσιμα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα και αυτό θα φέρει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων τον Μάιο.
«Όταν έρθει αυτό το νέο κύμα ανατιμήσεων εμείς ως καταναλωτές θα παρακαλούσαμε να είμαστε στο σημερινό επίπεδο. Δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα»,
ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ
ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ
Την ίδια ώρα η οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, η ΠΟΒΕΚ προειδοποιεί ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «δεν αντιμετωπίστηκαν με ουσιαστικό τόπο, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να οδηγηθούν στο κλείσιμο». Αναφέρεται επίσης ότι με βάση έρευνα το 83% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης που πήρε το κράτος ήταν ανεπαρκή και μη ικανοποιητικά.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, τονίζει την ανάγκη στοχευμένης απευθείας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της επιδότησης ενοικίου για τις κλειστές περιόδους της πανδημίας και τερματισμού των εξώσεων όλων όσοι έχουν καθυστερημένα ενοίκια λόγω της πανδημίας.
Ο Στ. Κουρσάρης εστίασε και στο Σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω τραπεζών, σημειώνοντας ότι πρακτικά δεν βοήθησε για το λόγο ότι οι τράπεζες ακολουθούν δικές τους πολιτικές.
Η ΠΟΒΕΚ κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:
- Στοχευμένη απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους, με παράλληλη στήριξη των εργαζομένων.
- Η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών αποτελεί «δώρον άδωρον» για τις υπερχρεωμένες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πολύ πιο ωφέλιμο θα ήταν η επιδότηση του επιτοκίου, η μείωση των χρεώσεων και υπερχρεώσεων των τραπεζών και η αύξηση πιέσεων προς τις τράπεζες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων.
- Επιδότηση του ενοικίου τουλάχιστον για την περίοδο που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές λόγω διαταγμάτων. Απαιτείται επίσης νομοθετική ρύθμιση για αποφυγή εξώσεων και προστασία της επαγγελματικής στέγης.
- Εκπόνηση προγραμμάτων χορηγιών που να αφορούν τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιακή αναβάθμιση, την κατάρτιση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.
- Λήψη μέτρων για μείωση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων.
- Κατάργηση του ετήσιου τέλους των 350 ευρώ.
- Μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων. Προτείνεται επίσης η δημιουργία Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Μονοθυρική Πύλη Εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.
- Παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων στις περιπτώσεις κατασκευής έργων δημόσιας ωφέλειας. Επίσης, το κλείσιμο εμπορικών δρόμων, τα χρονοδιαγράμματα και οι καθυστερήσεις εκτέλεσης έργων, και οι διαχωριστικές λωρίδες και νησίδες θα πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης εμπορικών επιπτώσεων για παροχή ουσιαστικής στήριξης στους εμπορευόμενους και καταστηματάρχες.
- Θέσπιση και λειτουργία Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.