Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΗ αθώωση της νεαρής Αγγλίδας από το Ανώτατο Δικαστήριο και η υποκρισία...

Η αθώωση της νεαρής Αγγλίδας από το Ανώτατο Δικαστήριο και η υποκρισία των πολιτικών της Δεξιάς – Του Τάσου ΔΥΣΠΥΡΟΥ

-

Στην αθωωτική απόφαση του Ανώτατου αναφέρεται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έγινε από το πρωτόδικο Δικαστήριο ορθή αξιολόγηση δεδομένων, όπως σε αυτήν της θεληματικής κατάθεσης, ενώ δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως το ότι επρόκειτο για μια 19χρονη, κατά τον επίδικο χρόνο, κοπέλα, η οποία βρέθηκε σε αυτή τη θέση, μακριά από την χώρα της.

  • Κοντολογίς το Ανώτατο Δικαστήριο με τις συγκριμένες αναφορές του στον τρόπο με τον οποίο έγινε ο χειρισμός της υπόθεσης στην ουσία καταλογίζει ευθύνες στην Αστυνομία και το Δικαστικό σύστημα.

 

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 με άρθρα μας στην εφημερίδα μας είχαμε επισημάνει μεταξύ πολλών άλλων ότι, υπήρξαν παραδοξότητες στον χειρισμό της υπόθεσης και ότι η νεαρή κοπέλα είχε υποστεί μια μεγάλη ταλαιπωρία. 

Διερωτηθήκαμε αν υπήρξαν παρεμβάσεις τρίτων (τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;), καθώς επίσης και αν ασκήθηκαν πιέσεις προς την κοπέλα για ν’  αλλάξει την κατάθεση της με αποτέλεσμα οι συλληφθέντες με την κατηγορία του βιασμού ισραηλινοί να απολυθούν και πάραυτα να  επιστρέψουν. Ούτε ιδέα ή διάθεση να διερευνηθεί η παραβίαση της προσωπικής ζωής της κοπέλας με τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο video με σκηνών από τη ερωτική της συνεύρεση/βιασμό. Άραγε θα τα διερευνήσει όλ’ αυτά τώρα η Αστυνομία μετά την αθώωση της;

Επίσης σημειώναμε ότι η νεαρή κοπέλα είχε εξευτελιστεί, λοιδορηθεί και ταπεινωθεί από το όλο νομικό/δικαστικό σύστημα της (ευρωπαϊκής) Κύπρου, αλλά και από τα ΜΜΕ.

  • Αξίζει να αναφέρουμε ότι η 19χρονη κοπέλα παρέμεινε υπό κράτηση για περίπου ένα μήνα. Όταν δε αφέθηκε ελεύθερη, (με υπερβολικά ψηλή εγγύηση), τής είχε απαγορευτεί η έξοδος από την Κύπρο, ενώ η οικογένεια της αναγκάστηκε να κάνει εράνους για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

Επίσης όταν παρουσιαζόταν στο δικαστήριο, αρχικά για ανανέωση της κράτησης της και ακολούθως για τη δικαστική διαδικασία, τα ΜΜΕ την κυνηγούσαν, (όπως τα αρπακτικά κυνηγούν το θήραμα τους), για κάποιες εικόνες (που θα αποκάλυπταν το πρόσωπο της στο αδηφάγο φιλοθεάμον κοινό) και ίσως και δηλώσεις της. 

 

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ…

 

Ο Γολγοθάς της νεαρής αγγλίδας και τελικά η αθώωση της από το Ανώτατο Δικαστήριο αποκάλυψαν, (για άλλη μια φορά, δυστυχώς), την ανεπάρκεια το αστυνομικού σώματος να χειριστεί και να διερευνήσει σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα υποθέσεις βιασμού ή και καταπάτησης της προσωπικής ζωής ανθρώπων και δη γυναικών.

Αποκάλυψαν, (για άλλη μια φορά, δυστυχώς), τους εσφαλμένους χειρισμούς, την προκατάληψη και τις πατριαρχικές νοοτροπίες του αστυνομικού σώματος, όπως επίσης και τον συντηρητισμό της κυπριακής κοινωνίας.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χλευαστικά είπαν πως «τα ‘θελε και τα ‘παθε». Αποκάλυψαν, (για άλλη μια φορά, δυστυχώς) τα κενά και τις αδυναμίες του νομικού/δικαστικού συστήματος της Κύπρου (όπως είναι οι αργοί ρυθμοί εκδίκασης υποθέσεων και απόδοσης της δικαιοσύνης και η προσκόλληση σε τυπολογίες).

  • Διερωτόμαστε δε γιατί ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αγνόησε την παρέμβαση των δύο πρώην Γενικών Εισαγγελέων (του Αλέκου Μαρκίδη και του Πέτρου Κληρίδη) και ενός πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης (του Κύπρου Χρυσοστομίδη), οι οποίοι τον κάλεσαν να παρέμβει για να κλείσει η υπόθεση επικαλούμενοι τα αυτονόητα.

 Όχι μόνο με ανθρωπιστικούς όρους, αλλά κυρίως νομικούς, αφού η δημόσια βλάβη δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί τη φυλάκιση της κοπέλας, τον αποκλεισμό της στην Κύπρο, την ταλαιπωρία και τον διασυρμό της και την ενασχόληση της Αστυνομίας και δικαστικού σώματος μ’ αυτή για μήνες.

 

ΚΑΙ Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ «ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΣΕ»…

 

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και στις τότε (τον Ιούλιο του 2019) απαράδεκτες δηλώσεις του τότε Δημάρχου Αγίας Νάπας (όπου επισυνέβη το περαστικό) και νυν Υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ο οποίος αντί  να απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών παραπονιόταν για δυσφήμηση της Αγίας Νάπας και απειλούσε ότι θα κινηθούν νομικά και θα καταθέσουν αγωγές σε όσους της δυσφημίζουν.

  • Κι ας λέει σήμερα ότι δεν εμμένει στην τοποθέτηση του τού 2019. Έσπευσε κι αυτός να δικάσει και να καταδικάσει τότε την κοπέλα από την Αγγλία.

Πολλοί όμως ήταν κι εκείνοι/εκείνες που σώπασαν, γιατί προφανώς δεν ήθελαν να εκτεθούν στα μάτια των δεξιών συντηρητικών ψηφοφόρων τους. Θα σταθούμε ιδιαιτέρως σε κάποιες γυναίκες πολιτικούς της Δεξιάς που μιαν την άλλη κόπτονται για τα δικαιώματα των γυναικών και ξιφουλκούν ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος τους.

Λόγου χάριν, η σημερινή Πρόεδρος της Βουλής (ήταν και τότε βουλευτίνα του ΔΗΣΥ) Αννίτα Δημητρίου, τι δηλώσεις έκανε ή ποιες πρωτοβουλίες ανάλαβε τότε, για στήριξη της νεαρής αγγλίδας; Ή η Ξένια Κωνσταντίνου η οποία από τον Δεκέμβριο του 2019 (δηλαδή όταν δικαζόταν η κοπέλα) ήταν επίσης βουλευτίνα του ΔΗΣΥ (σήμερα είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος), τί έκανε τότε για να έρχεται σήμερα με άρθρο της στην “Αλήθεια” της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου, να μας υποδεικνύει ότι “Μια συγγνώμη [προς την νεαρή αγγλίδα] είναι λίγη πολύ λίγη”.

 

  • Και ο δύο έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα τεκταινόμενα!

Τι δηλαδή, θα υποστήριζαν μιαν “ξετσίπωτη” εγγλέζα; Μπαϊραντάσορας  (μετά το παναΰριν) όμως ΟΛΟΙ (της Δεξιάς) ξέρουν να τα λένε. Συντηρητισμός, υποκρισία, έλλειψη διορατικότητας, φοβία, συμφεροντολογία; Σίγουρα όλα μαζί!

 

Φυσικά θα ήταν μεγάλη παράλειψη μας αν δεν αναφερόμαστε και δεν απονείμαμε τα εύσημα στους δικηγόρους της νεαρής κοπέλας, καθώς και όσους/όσες κινητοποιήθηκαν τότε έξω από το Δικαστήριο και την στήριξαν δια της παρουσίας τους εκεί. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ΠΟΓΟ (την Οργάνωση Γυναικών της Αριστεράς) και ομάδες ακτιβιστριών, (π.χ. το “Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών”.

Στήριξη υπήρξε και από το ίδιο το Ισραήλ, (προφανώς  γιατί είναι η χώρα καταγωγής των νεαρών εναντίον των οποίων είχε γίνει η αρχική καταγγελία) οι οποίες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στη 19χρονη, κρατώντας πανό που έγραφαν «I believe you», «Cyprus justice shame on you», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Blaming the victim, is a second rape».

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης