Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡάλι αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών!

Ράλι αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών!

-

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν αυξηθεί ως ακολούθως:  

  • στους τομείς στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου κατά 15,36%,
  • στον τομέα των μεταφορών κατά 14,79%,
  • στον τομέα εστιατορίων και ξενοδοχείων κατά 2,77%,
  • στον τομέα ένδυσης και υπόδησης κατά 2,93%,
  • στον τομέα επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαριότητας κατά 2,45% και
  • στον τομέα της υγείας κατά 1,04%. 

Ο δε δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε τον Δεκέμβριο  στο 4,82% σε σύγκριση με 4,34% τον προηγούμενο μήνα. 

  • Με αυτά τα δεδομένα, οι μισθοί όλο και συρρικνώνονται αλλά η ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα οι δε κυβερνώντες πιστοί υπηρέτες τους κεφαλαίου, κρύβονται γιατί   δεν θα δαγκώσουν το χέρι που τους ανέβασε στην εξουσία! 

΄Ενα να ξέρουν το παράνομο κέρδος που βγάζουν έχει φτερά γιατί ο πλούτος που αποκτούν δεν είναι καρπός εργασίας αλλά οργανωμένης και νομοθετικά κατοχυρωμένης ληστείας

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ΑΚΕΛ θέτει επί τάπητος το θέμα αποκατάστασης και επέκτασης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Το κύμα αυξήσεων και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στον τόπο μας συρρικνώνουν καθημερινά το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, αναφέρει σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Κουκουμάς.

Σήμερα, προσθέτει, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η προστασία των μισθών από την ακρίβεια. Δεν είναι δυνατόν όλα να αυξάνονται, αλλά οι μισθοί να μένουν καθηλωμένοι είτε και να μειώνονται. Ούτε είναι δυνατόν να πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες για ανάπτυξη, την στιγμή που το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας μειώνεται διαρκώς ενώ τα επιχειρηματικά κέρδη αυξάνονται.  

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί πλήρη αποκατάσταση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής αλλά και επέκταση της στο σύνολο των μισθωτών του τόπου. Στηρίζουμε αυτό το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος γιατί πρώτα από όλα είναι κοινωνικά δίκαιο. Είναι όμως και αναγκαίο, αφού λανθάνονται όσοι θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κυπριακού λαού δεν θα επηρεάσει και την οικονομία. Τα τελευταία δύο χρόνια άλλωστε η εσωτερική κατανάλωση αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να πάρουν θέση επί του ζητήματος αλλά και απέναντι στις αξιώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ. 

Η ανάπτυξη για την οποία μιλούμε εμείς δεν είναι η ανάπτυξη των υπερκερδών των μεγάλων καρχαριών, αλλά η ανάπτυξη που παράγει ευημερία για τον κόσμο της εργασίας αυτών δηλαδή που πραγματικά κινούν την οικονομία και παράγουν τον πλούτο της χώρας. 

Διαβάστε Επίσης