Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: «Διπλή υποψηφιότητα» ως τακτική εξαπάτησης των ψηφοφόρων!-Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: «Διπλή υποψηφιότητα» ως τακτική εξαπάτησης των ψηφοφόρων!-Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Ούτε πολιτική τηλενουβέλα να παρακολουθούσαμε την τελευταία βδομάδα. Βυζαντινές ραδιουργίες και κτυπήματα υποτίθεται, κάτω από τη μέση μεταξύ των δυο (μέχρι στιγμής) μνηστήρων της  Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η τελευταία πράξη του «διαζυγίου» του Ν. Χριστοδουλίδη με το κόμμα του γράφτηκε το Σαββατοκυρίακο και τη Δευτέρα. Ο τέως υπουργός συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε την παραίτηση του πυροβολώντας κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως αποκάλυψε, είχε ήδη υποβάλει την παραίτηση του από τα μέσα της περασμένης βδομάδας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ισχύ από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022.

Η αποκάλυψη αφήνει πλήρως εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος προφανώς «κάρφωσε» τον Χριστοδουλίδη και ενημέρωσε τον «ανταγωνιστή» του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Γι’ αυτό και ο τελευταίος την Παρασκευή 07/01/2022, με άνεση και με την απόλυτη βεβαιότητα ότι τίποτε δεν ρισκάρει, έσπευσε να προβεί σε μια… κομματικά «πατριωτική» τάχα χειρονομία απευθύνοντας πρόσκληση – πρόκληση προς τον Χριστοδουλίδη να πάρουν μέρος και οι δυο στις εσωκομματικές διαδικασίες και όποιος κερδίσει να αναλάβει την προεδρία του ΔΗΣΥ και να είναι ο υποψήφιος του για τις προεδρικές.Τάχατες για… χάρη της ενότητας του κόμματος.

  • Ο εκ Αργάκας ορμώμενος πονηρός πολιτικός έκανε την πομπώδη εξαγγελία πρόθεσης για παραίτηση του από την προεδρία του κόμματος , εκ του ασφαλούς, αφού γνώριζε για την υποβολή της παραίτησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και την αποδοχή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Δήλωνε την Παρασκευή ο Αβέρωφ Νεοφύτου:

«… εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποβάλει υποψηφιότητα τη Δευτέρα, δηλώνω ότι θα παραιτηθώ αμέσως από την Προεδρία του ΔΗΣΥ, προκηρύσσοντας ταυτόχρονα την Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να ψηφίσει η βάση, να ψηφίσουν και τα 51.000 μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να κάνουμε αυτό που δεν έκανε κόμμα στις δεκαετίες της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Ο νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης θα είναι και Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας…»

Η πολιτική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί ο Αβέρωφ γνώριζε πως ο Χριστοδουλίδης ήταν ήδη παρελθόν από την κυβέρνηση και από τις εσωκομματικές διαδικασίες για το χρίσμα του υποψηφίου και τη Δευτέρα, όπως και έγινε, ήταν ο μόνος που κατέθεσε υποψηφιότητα….

Τον Αβέρωφ ενημέρωσε για την παραίτηση Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον οποίο έστησαν το επικοινωνιακό σόου της Παρασκευής!

Η επόμενη σκηνή του θεάτρου, παίχτηκε την Κυριακή με το Νίκο Χριστοδουλίδη να συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου και να εξάγγειλε πομπωδώς (κι αυτός ) την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

  • Βεβαίως κι αυτός «έπαιξε» το δικό του θέατρο. Γιατί την Κυριακή δεν είχε συμβεί κάποιο γεγονός που θα δικαιολογούσε το «έκτακτη συνέντευξη Τύπου»….

Η παραίτηση του και η αποδοχή της ως πολιτικές πράξεις είχαν γίνει μερικές μέρες νωρίτερα. Όσο για την επίθεση, πρόσκληση ή πρόκληση (διαλέγετε και παίρνετε) που δέχτηκε από τον Αβέρωφ, ολόκληρη την Παρασκευή και το Σάββατο δεν μπορούσε να απαντήσει;

  • ΄Επρεπε να κρατά το… φιλοθέαμον κοινό σε αγωνία μέχρι λίγες ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα υποβολής υποψηφιοτήτων για το χρίσμα του  υποψηφίου του ΔΗΣΥ;

Καλά δεν ανέμενε πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημέρωνε τον πρόεδρο του κόμματος του;

Αλλά και κάτι άλλο προς αποσαφήνιση:

  • Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αποχώρησε και από τον ΔΗΣΥ ή παραμένει μέλος του;

Γιατί, πως θα το κάνουμε, ο Συναγερμός θα κατέλθει στις εκλογές με δυο υποψήφιους; Ένα εγκεκριμένο από τα σώματα το κόμματος και ένα δεύτερο ελευθέρων βολών;

Εκτός κι αν ακόμη δεν είδαμε όλα τα επεισόδια του θεάτρου του παράλογου στην πολιτική σκηνή…  

 

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ…

Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η «σύγκρουση» Αβέρωφ Νεοφύτου – Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι κατ’ ανάγκη και τόσο… «αθώα» πολιτικά. Ασφαλώς και υπάρχουν οι πολιτικές φιλοδοξίες των δυο. Ωστόσο και οι δυο υπηρετούν πιστά τις πολιτικές και τις αρχές του νεοφιλελεύθερου κόμματος της Δεξιάς και υπερασπίστηκαν για εννέα χρόνια τα συμφέροντα του μεγάλου εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και των τραπεζών.

  • Όλες οι αντιλαϊκές, αντεργατικές νομοθεσίες που ξεζουμίζουν το λαό, πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με την θετική ψήφο του Νίκου Χριστοδουλίδη και τη ψήφο στη Βουλή του Αβέρωφ Νεοφύτου (και των υπολοίπων βουλευτών του ΔΗΣΥ).

Στο Κυπριακό οι δυο πολιτικοί χρεώνονται μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την διολίσθηση του στο σημείο που έφτασε σήμερα, στα πρόθυρα νομιμοποίησης της διχοτόμησης της χώρας!

Γιατί οι χειρισμοί που έγιναν ήταν αποτέλεσμα συνέργειας του Προέδρου, του υπουργού των Εξωτερικών και του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος!

Χέρι – χέρι βάδιζαν οι δυο τους ενεργώντας ως πρόθυμοι υπηρέτες των δυτικών ιμπεριαλιστών. Και οι δυο τους συνέβαλαν στο να δοθεί γη και ύδωρ στους Αμερικανο-βρετανούς ιμπεριαλιστές μετατρέποντας την Κύπρο σε αμπελοχώραφο τους ενώ την ίδια ώρα έχουν μετατρέψει την Κύπρο στην «πίσω αυλή» του αιμοσταγούς καθεστώτος του Τελ Αβίβ με τους πράκτορες του Ισραήλ να αλωνίζουν στο νησί.

«ΒΑΓΟΝΙ» ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΤΩΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΩΝ…

Τι σημαίνει όμως η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη για την παράταξη της Δεξιάς. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, προφανώς και το βαθύ κράτος της Ελληνοκυπριακής Δεξιάς θεωρεί πως εννέα χρόνια  μετά μέσα στην κοινωνία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και είναι αναμενόμενο να καταγραφεί και εκλογικά.

Προφανώς μια υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που ενώ είναι «σάρκα από τη σάρκα» του ΔΗΣΥ, θα εμφανιστεί ως «νεωτεριστής», ίσως αποτελέσει δίκτυ για ανακοπή φυγόκεντρων τάσεων από την παράταξη της Δεξιάς προς υποψηφιότητες που θα προβληθούν ή θα υποστηριχθούν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Είναι γι’ αυτό που οικονομικοί και άλλοι παράγοντες της Δεξιάς δεν βλέπουν κατ’ ανάγκη αρνητικό στοιχείο μια δεύτερη υποψηφιότητα στο χώρος της «εθνικοφροσύνης» αφού στο τέλος θα λειτουργήσει ως «βαγόνι» επαναφοράς των δυσαρεστημένων στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ.

  • Και στο σενάριο να περάσει ο Ν. Χριστοδουλίδης στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών η ηγεσία του κόμματος και με την επιστράτευση του Προέδρου Αναστασιάδη και άλλων παραγόντων της παράταξης, εκτιμάται πως δεν θα δυσκολευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος μέλους του ΔΗΣΥ και υπουργού της κυβέρνησης τους…

Όλα αυτά βεβαίως είναι «λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο», γιατί οι πολίτες   έχουν απηυδήσει με τις μηχανορραφίες της Δεξιάς. Η ουσία του δήθεν εμφυλίου στον ΔΗΣΥ είναι πως και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία του απαξιώνει και με τις διπλές υποψηφιότητες προσφέρουν «άρτο και θέαμα» στο κοινό, αποπροσανατολίζοντας από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας τρων απλών ανθρώπων, των μη ευνοούμενων της κοινωνίας.

Αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο: Σε συνθήκες πανδημίας του κορωνοϊού η κυβέρνηση τους (και των δυο) φάσκει κι αντιφάσκει με αποφάσεις που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στον κόσμο. Η οικονομία της χώρας βουλιάζει. Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και τα εισοδήματα των εργαζομένων συμπιέζονται ακόμη περισσότερο από τις πληθωριστικές τάσεις.

 

 

Διαβάστε Επίσης