Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΕφαρμόζουν το «Δόγμα του Σοκ» για να επιβάλουν τους «17» Δήμους!

Εφαρμόζουν το «Δόγμα του Σοκ» για να επιβάλουν τους «17» Δήμους!

-

 Αυτό συνέβη και με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου η κυβέρνηση ενώ είχε προτείνει τη συμπλεγματοποίηση και τη δημιουργία 17 Δήμων, επιχείρησε στη συνέχεια να επιβάλει τη δημιουργία 5 μητροπολιτικών  Δήμων δήθεν για να μπορούν να είναι βιώσιμοι!

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, στην προκειμένη περίπτωση οι κυβερνώντες έδρασαν παρασκηνιακά και οι χειρισμοί έγιναν στα ανώτατα δώματα των γραφείων του ΔΗΣΥ, χωρίς να ενημερωθούν καν οι βουλευτές του κόμματος.

 

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε πως η πολυδάπανη μελέτη που έγινε για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εισηγείτο τη δημιουργία 17 Δήμων. Κατά τις συζητήσεις στη Βουλή λήφθηκαν υπόψη διάφορα δεδομένα και κατέληξαν στο ότι οι Δήμοι που θα δημιουργηθούν θα είναι 20. Κι αυτό αιτιολογήθηκε με διάφορα επιχειρήματα. Μόνη παραφωνία οι βουλευτές του ΔΗΣΥ οι οποίοι επέμεναν στους 17 Δήμους.

 

Αν τελικά η πρόταση για 5 μητροπολιτικούς Δήμους αποτελεί όντως θέση της κυβέρνησης, είναι αντιληπτό πως ανατρέπονται όλα όσα συζητήθηκαν μέχρι τώρα και ενδέχεται, αν η κυβέρνηση φέρει νέο νομοσχέδιο, να ξεκινήσει η συζήτηση από την αρχή.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να παραταθεί η θητεία των υφιστάμενων δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και πάνω απ’ όλα να πάνε χαμένες τόσες ώρες συζητήσεων και οι όποιες συγκλίσεις βρέθηκαν μέσα απ’ όλη αυτή τη συζήτηση.

 

Ναι μεν αλλά ο ΔΗΣΥ

 

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ από την πλευρά τους δηλώνουν άγνοια και ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Ωστόσο δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο κατάθεσης μιας νέας πρότασης που να προνοεί τη δημιουργία πέντε μητροπολιτικών Δήμων. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είχε δηλώσει στον «Άστρα» ότι θέλουν ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη φιλοσοφία γύρω από τους πέντε μητροπολιτικούς Δήμους, υποστηρίζοντας ότι η ουσία δεν είναι ο αριθμός των δήμων που είναι πιασάρικο θέμα, αλλά να είναι βιώσιμοι και να έχουν προοπτικές.

 

Είναι φανερό από τη δήλωση Σύκα ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι αρνητικός, αρκεί όπως ανέφερε να μην αλλάζει η φιλοσοφία της τοπικής μεταρρύθμισης.

Χαρακτηρίζοντας δε ως πιασάρικο θέμα τον αριθμό των Δήμων που θα δημιουργηθούν, επικαλέστηκε τις 80 επιστολές που πήρε η Επιτροπή Εσωτερικών από κοινότητες και δήμους που κάποιοι τάσσονται υπέρ και άλλοι εναντίον.

Με άλλα λόγια ο ΔΗΣΥ «παίζει» και πάλι επικοινωνιακά δηλώνοντας μεν πίστη στην μεταρρύθμιση ανεξάρτητα των αριθμών των Δήμων που θα δημιουργηθούν.

Αλλά αν είναι έτσι, τότε προς τι η επιμονή τους στη δημιουργία 17 Δήμων και όχι 20, όπως προσανατολίζεται η Επιτροπή;

Και τι σημαίνει η αναφορά του ότι δεν έχει σημασία το πόσοι θα είναι αριθμητικά οι Δήμοι;

 

Στον ΔΗΣΥ και στην κυβέρνηση επικαλούνται τη βιωσιμότητα των Δήμων. Αυτή είναι μια σωστή θέση διότι για να μπορέσει να δουλέψει το σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Στην Επιτροπή Εσωτερικών τεκμηριώθηκε πως η δημιουργία 20 Δήμων θα είναι βιώσιμη. Ο ΔΗΣΥ όμως θέτει το θέμα εκ του πονηρού επικαλούμενο τη βιωσιμότητα. Με άλλα λόγια σπέρνει την αμφιβολία αν η κατάργηση περίπου 30 υφιστάμενων Δήμων θα είναι βιώσιμη και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εκφοβίσει την κοινωνία πως ο αριθμός που φαίνεται να κλειδώνει θα δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας!

 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου με δημόσιες τοποθετήσεις τους στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε τους τακτικισμούς της κυβέρνησης για να επιβάλει τη θέση της.

  • Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Δεν διέψευσε πως είναι ανοικτό το κόμμα να επιστρέψει στη θέση για 5 μητροπολιτικούς δήμους, δηλώνοντας πως ο ΔΗΣΥ αποδέχεται όποιον αριθμό Δήμων κάτω των 17 αλλά ούτε ένα πέραν των 17.

Ο «μαγικός» αριθμός των «17» Δήμών είναι η αρχική πρόνοια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Οι κυβερνώντες εφαρμόζουν και σ’ αυτή την περίπτωση τη προσφιλή τακτική τους, του «δόγματος του σοκ».

Ενσπείρουν στην κοινή γνώμη την κινδυνολογία για επερχόμενη πλήρη καταστροφή για να έλθουν στη συνέχεια να προτείνουν το «λιτότερο» κακό.

  • Αυτό έκαναν και με το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και τα αντιλαϊκά μνημόνια των Τροϊκανών, τα οποία μας παρουσίασαν ως… «μάννα εξ ουρανού», ενώ επρόκειτο για την εφαρμογή επαχθών, αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτό κάνουν και στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι φανερό ότι με την πρόταση δια της ψιθυρολογίας, και τον ντόρο στα ελεγχόμενα ΜΜΕ της Δεξιάς, για επιστροφή στους 5 μητροπολιτικούς Δήμους έγινε εσκεμμένα για να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη και να εκβιάσουν τα κόμματα να αποδεχτούν μεταξύ των δυο κακών (5 ή 17 Δήμους), το λιγότερο κακό, τους 17 Δήμους που προσεγγίζει τους 20 ή 22 στους οποίους από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εσωτερικών διαφάνηκε ότι προσανατολίζονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Και πάλι χωρίς καμία διαβούλευση

 

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει εαυτόν αφού λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να γίνει πρώτα δημόσια διαβούλευση ή ανταλλαγή απόψεων τουλάχιστον με τους άμεσα ενδιαφερόμενους που δεν είναι άλλοι από τα κόμματα και την Ένωση Δήμων.

 

Η κυβέρνηση κάνει σκέψεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι εκτός όλων των άλλων που προαναφέραμε, θα χρειαστεί να τοποθετηθεί και η Ένωση Δήμων προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα και να ακουστούν οι απόψεις των μελών της.

 

Και ορθά επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας ότι οι πέντε δήμοι δεν θα είναι τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αλλάξει την όλη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

 

Σημαντική είναι επίσης και η δήλωση του πως η Ένωση Δήμων δεν έχει επίσημη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κόμματα για 5 δήμους.

Σημείωσε επίσης ότι εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

 

Ανέφικτη η δημιουργία υπερδήμων

 

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, αν υλοποιηθούν, θα σημαίνει ότι δημιουργούνται 5 υπερδήμοι, γεγονός που θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμοι λόγω των μεγάλων σχημάτων που θα δημιουργηθούν. Πέραν τούτου, ο δήμαρχος του κάθε υπερδήμου ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός που θα του δίνει υπερεξεουσίες, γεγονός που θα προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα στον τρόπο διοίκησης, λήψης και εφαρμογής αποφάσεων.

 

Στην περίπτωση δημιουργίας 5 υπερδήμων κανένας δεν θα είναι σίγουρος για τη βιωσιμότητα τους. Διότι όταν τώρα ακόμα και οι μεγάλοι δήμοι παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα, ελλείμματα στους προϋπολογισμούς και έλλειψη εξασφάλισης οικονομικών πόρων – πόσο μάλλον οι μικρότεροι Δήμοι, θα πρέπει να προβληματίσει όλους τι θα γίνει στην περίπτωση δημιουργίας πέντε μεγάλων, μητροπολιτικών Δήμων.

 

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του διότι αν πραγματικά σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία 5 μεγάλων Δήμων, τότε θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για την νέα καθυστέρηση που θα υπάρξει αφού θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση από την αρχή, να υπάρξουν συγκλίσεις και να ληφθούν αποφάσεις.

 

  • Ωστόσο, παρήλθε μια ολόκληρη βδομάδα από την έναρξη της δημόσιας συζήτησης και καμιά κίνηση δεν έγινε από την κυβέρνηση, παρά μόνο οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι Προεδρικό και ΔΗΣΥ έπαιξαν άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι χειραγώγησης σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των πολιτών και επιβολής της τελικής πρότασης για 17 Δήμους.

 

Ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει.Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συνασπιστούν σε αυτή την περίπτωση, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους και να προσηλωθούν στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.

Διαφορετικά το θέμα θα περιπλεχθεί, θα αποσταλεί στις ελληνικές καλένδες και εκλογές για νέους δημοτικούς άρχοντες θα έχουμε το 2030!

 

Διαβάστε Επίσης