Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΕτοιμάζουν το έδαφος για επιβολή νέων αντικυπριακών σχεδίων στο Κυπριακό - ...

Ετοιμάζουν το έδαφος για επιβολή νέων αντικυπριακών σχεδίων στο Κυπριακό – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Ακριβώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα 14 μήνες πάλι πριν από τις προεδρικές του 2023. Προεδρικό και ΔΗΣΥ έχουν στην ατζέντα τους αποκλειστικά και μόνο την καμπάνια τους και δεν ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο. Την ίδια ώρα με τις κινήσεις τους καταστρέφουν τη βάση σε περίπτωση επανέναρξης της προσπάθειας αναζήτησης λύσης. «Μ’ ένα σπάρο δυο τρυγόνια» για τους ταγούς της σημερινής εξουσίας.

Με πρόφαση ότι θέλουν επικοινωνιακά να προκαταλάβουν τις διαρροές εγγράφων, από άλλους παράγοντες που θα τους εξέθεταν, οι κυβερνώντες διαρρέουν έγγραφα παρουσιάζοντας τα όπως τους βολεύει, μεταφέροντας αποκλειστικά στην Τουρκία τις ευθύνες που και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη καταμερίζουν στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.

Όμως την ίδια ώρα με τις διαρροές εγγράφων οι οποίες περιέχουν τις λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν στο τραπέζι τω συνομιλιών, το μόνο που επιτυγχάνουν και όχι τυχαία ασφαλώς, είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να δίνουν όπλα στον Ερσίν Τατάρ και τους άλλους διχοτομιστές στα κατεχόμενα να αναθεματίζουν ολημερίς τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) και να μιλά για αποτυχημένο μοντέλο ως βάση αναζήτησης λύσης, προβάλλοντας τη θέση του για επισημοποίηση της διχοτομικής λύσης των δυο κρατών.

Στη σημερινή συγκυρία εκλογές το 2023 θα γίνουν και στην Τουρκία ενώ θα προηγηθεί η ψηφοφορία των Τουρκοκυπρίων για την νέα «βουλή» του υποτελούς στην Τουρκία καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι στενοί συνεργάτες του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου βάζουν το χεράκι τους, σε πλήρη συντονισμό με τα ξένα αφεντικά τους, τούς Αγγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, για να βρεθούμε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Κύπρο και Τουρκία ενώπιον νέων δεδομένων και στο Κυπριακό ν’ αρχίσουν όλα από μηδενική βάση!

Η διαρροή εγγράφων έρχεται σε συνέχεια των «ευφάνταστων» ιδεών Αναστασιάδη για «επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960» και αποκεντρωμένης, άλλως χαλαρής ομοσπονδίας, τοποθετήσεις που παραπέμπουν σε λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

 

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΟΥΣ…

Και σε πλήρη σύμπλευση, οι εθνικιστές ομοϊδεάτες τους, στα κατεχόμενα κορυφώνουν τις αξιώσεις για δυο κράτη σε αντιπερισπασμό με τη θέση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ).

Το θέμα της ομοσπονδίας έκλεισε μετά την ανάληψη της “προεδρίας” του ψευδοκράτους από τον ίδιο, μας υπενθύμισε κι αυτή τη βδομάδα ο εθνικιστής Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ για να προσθέσει ότι «η ομοσπονδία δεν αποτελεί πλέον επιλογή που είναι στο τραπέζι».

  • Αναστασιάδης και Τατάρ δίνουν το μήνυμα πως έχει «ξεπεραστεί» το μοντέλο της ΔΔΟ αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για να έλθουν με το πλήρωμα του χρόνου οι ξένοι, αυτόκλητοι «προστάτες» με τη «θανατηφόρα φόρμουλα του Λονδίνου «ούτε δυο κράτη», ούτε ΔΔΟ, αλλά λύση «μέσης απόστασης», ένα θνησιγενές έκτρωμα διοίκησης, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει σε διαζύγιο των «συστατικών μερών» αφού στο μεταξύ θα έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. 

Γι’ αυτό και εργολαβικά οι θιασώτες διχοτομικής φιλοσοφίας θέσεων δημιουργούν τις διευκολύνουν τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για νέα διαδικασία από «μηδενική βάση» μέσα από την οποία θα επιχειρηθεί λύση – πακέτο του Κυπριακού και των ενεργειακών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεσοδιάστημα οι «εγκέφαλοι» των νέων αντικυπριακών σχεδίων φροντίζουν να κρατούν «ζωντανές» τις φαρμακερές ιδέες του Βρετανικού Φόρεϊν Όφις. Ενδεικτική ήταν η απάντηση της Βρετανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γουέντι Μόρτον σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το Κυπριακό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένης στο μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», ανέφερε η Γουέντι Μόρτον για να συμπληρώσει:

  • «Η Βρετανική κυβέρνηση θεωρεί πως το μοντέλο αυτό «είναι αρκετά ευρύ ώστε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών».

Η αναφορά περί… «ευρύτητας» παραπέμπει ασφαλώς στη Βρετανική φόρμουλα που πλασάρει εδώ και δυο χρόνια το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με τους ΝΑΤΟϊκούς και κυρίως τους Αμερικανούς.

Σημειώνουμε όταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και άλλοι αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις ήλθαν στην Κύπρο και περιφέρονταν στα κόμματα επιχειρώντας να πλασάρουν τις ιδέες τους, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις αφού πρόκειται για φόρμουλα λύσης με παραμέτρους που βρίσκονται έξω από τα πλαίσια των Αποφάσεων και των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και δεν έγινε δεκτή ούτε από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η  Ρωσία και η Κίνα.

Οι Βρετανοί με τη φόρμουλα τους επιχειρούν διασφάλιση εσαεί των συμφερόντων τους στην Κύπρο, τη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων και άλλων διευκολύνσεων που τυγχάνουν, παρά το γεγονός ότι συνιστούν κατάλοιπο αποικιοκρατίας. Έντεχνα οι γνωστοί για τις δολοπλοκίες τους Βρετανοί επιδιώκουν τη νομιμοποίηση με βάση το διεθνές δίκαιο, της εδώ παρουσίας τους.

ΤΟΥΜΑΖΟΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ: Χάθηκε μοναδική ευκαιρία στο Κραν Μοντανά!

Για τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά ο Υπεύθυνος του Τομέα Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής εξέφρασε την εκτίμηση ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία.

Όπως δήλωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είχε αποστείλει συγκεκριμένο έγγραφο εφαρμογής και παρακολούθησης λύσης από το ΓΓ του ΟΗΕ στη Διαπραγματευτική Ομάδα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά το 2017.

Ο Τ. Τσελεπής μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην Ομάδα ότι θέλει απάντηση στα επόμενα 20 λεπτά. Οι εμπειρογνώμονες που μετείχαν στην Ομάδα, του είπαν ότι το έγγραφο δεν αποτελεί συνθήκη εγγυήσεως καθώς καταργεί και τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα.

 Ωστόσο, ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να το απορρίψει, ανέφερε ο Τουμάζος Τσελεπής τονίζοντας ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία και εξήγησε ότι σε εκείνη τη συγκυρία, η Τουρκία ήταν ανοιχτή στο διάλογο για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Σε ότι αφορά τα έγγραφα που διαρρέουν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υιοθετηθεί το αφήγημα του Προεδρικού για τις ευθύνες σε ότι αφορά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Εξάλλου, με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του επισημαίνει:

«Πώς ερμηνεύει ο καθένας στο εσωτερικό τα σημειώματα του ΟΗΕ για τις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά δεν έχει και τόση σημασία. Η καθοριστική σημασία βρίσκεται στο πώς ο ΟΗΕ και ο Γενικός του Γραμματέας αξιολογούν την παρουσία των εμπλεκομένων μερών στο Κραν Μοντανά».  Προσθέτει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του:

 «Ο κ. Γκουτέρες στην Έκθεσή του μετά το Κραν Μοντανά καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση και, την ίδια ώρα, επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους. Άλλωστε, ακόμα και τα σημειώματα που και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ποσώς δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα του Προέδρου σχετικά με τη συζήτηση για τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα!

Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί τον Ν. Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, εκτίμηση πίσω από την οποία στοιχίζεται η διεθνής κοινότητα, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πειστικότητας, όπως άλλωστε διαπιστώνει ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης. Αντί λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης μέσω μονολόγων στο εσωτερικό να αναζητεί δικαίωση, ας απαντήσει επιτέλους:

  • Γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι στην Τουρκία;
    Γιατί δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το αφήγημα του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά, ούτε τότε αλλά ούτε και αργότερα;
  • Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προκαλεί και παρανομεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ;» διερωτάται το ΑΚΕΛ. 

 

Διαβάστε Επίσης