Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΟι προσωπικές φιλοδοξίες τους πάνω από την Κύπρο! - Του Πέτρου Χ....

Οι προσωπικές φιλοδοξίες τους πάνω από την Κύπρο! – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Ο κυβέρνηση της χώρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ επιβεβαιώνουν συνεχώς πως είναι κατώτεροι των περιστάσεων.  Από τις κομματικές και προσωπικές ατζέντες των ηγετικών στελεχών της κυβερνητικής παράταξης έχει διαγραφεί πλήρως το Κυπριακό και επικεντρώνονται πλέον στη δημιουργία περιρέουσας ατμόσφαιρας που θα διευκολύνει την προσπάθεια για παραμονή στην εξουσία για τρίτη πενταετία, για να συνεχίσουν να κυβερνούν με προγράμματα τύπου «βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων» χρυσώνοντας τον οικογενειακό και κομματικό περίγυρο τους.

Ακόμα και η συζήτηση των τελευταίων ημερών για τα έγγραφα των συνομιλιών του 2017 στο Κραν Μοντανά, δεν έχει αφετηρία το τι πράττει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη της διαδικασίας αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. Κάθε άλλο! Πρόκειται για έντεχνη διοχέτευση επιλεκτικά, εγγράφων των τότε συζητήσεων με εμφανή στόχο τη «δικαίωση» όσων αντιτάσσονται ή ήταν και είναι επιφυλακτικοί με την προοπτική λύσης – επανένωσης της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

  • Οι «στρατηγοί» του βαθέως κράτους της Δεξιάς θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να φέρουν μαζί, σε κοινό μέτωπο δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων προσέτρεξαν να δηλώσουν πως τάχατες δικαιώνονται για τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την προοπτική λύσης ΔΔΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ και το ακροδεξιό – εθνικιστικό ΕΛΑΜ. Με τις τοποθετήσεις τους έρχονται να ταυτιστούν με το αφήγημα Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο των προσπαθειών για λύση. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι συνοδοιπόροι του, παλιοί και νέοι, παραβλέπουν το γεγονός πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες στην Έκθεση του άφησε έξω από το κάδρο των ευθυνών την Τουρκία και απέδωσε ευθέως την ευθύνη γιατί δεν υπήρξε συμφωνία στους ηγέτες των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων.

Επί του προκειμένου: Η αναμόχλευση των συζητήσεων στη βάση όχι όλων, αλλά επιλεγμένων από το Προεδρικό, εγγράφων που διοχετεύονται στα ΜΜΕ, από τη μια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία «κλίματος συνεργασιών για τις προεδρικές» και από την άλλη συνιστούν προληπτικό κτύπημα ενόψει πιθανής νέας κίνησης από τον διορισθέντα αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για Κυπριακό. Δαιμονοποιούν τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά από το φόβο μπας και τα Ηνωμένα Έθνη επανέλθουν και ικανοποιήσουν το  ετεροχρονισμένο αίτημα Αναστασιάδη για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε πως «άλλα λεν τα χείλη του, κι άλλα η καρδιά του». Όταν ήταν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος φανατικά υποστήριζε επιστροφή στο Κραν Μοντανά, ο Αναστασιάδης ούτε τη λέξη διζωνική δεν άρθρωνε. Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε τον εθνικιστική Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος θυμήθηκε τη συμφωνημένη βάση. Αλλά ελέω προεδρικών και πάλι Προεδρικό και ηγεσία του ΔΗΣΥ άρχισαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια για πλήρη καταστροφή της διαχρονικής βάσης αναζήτησης λύσης ΔΔΟ!

Έστω κι αν στα κατεχόμενα, τρίβουν τα χέρια οι θιασώτες της διχοτόμησης και της γραμμής για δυο κράτη. Τελικά η Δεξιά και ακροδεξιά ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος δεν διαφέρουν σε τίποτα!

 

ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

 

Με αυτό τον τρόπο το Κυπριακό αφέθηκε στην κυριολεξία στο έλεος των όποιων δυνάμεων της φύσης την ώρα κατά την οποία στο κυβερνών κόμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των δελφίνων για τον προεδρικό θώκο.

Στο χορό μπήκαν και προσωπικότητες που δείχνουν ενδιαφέρον να… θέσουν εαυτόν στη διάθεση των κομμάτων ενώ στα πλείστα κόμματα μόλις που άρχισαν οι εσωκομματικές διαδικασίες. 

Ακατάπαυστα δουλεύουν τα επιτελεία των δελφίνων του ΔΗΣΥ. Πρώτος ο αρχηγός του Αβέρωφ Νεοφύτου αλωνίζει σε όλη την Κύπρο στήνοντας επιτελεία για την υποψηφιότητα του έχοντας υπόψη πως ήδη αμφισβητείται εσωκομματικά και πως ενδέχεται, απέναντι του για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος, να βρει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών άνκαι δεν άνοιξε ακόμη τα χαρτιά του, δεν αποκρύβει το γεγονός ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, όμως δημόσια τουλάχιστον δεν απαντά στη φημολογία ότι είναι πιθανόν να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, άσχετα από τις όποιες αποφάσεις του ΔΗΣΥ.

Πληροφορίες μας από το περιβάλλον του υπουργού αναφέρουν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή, αναλόγως των συσχετισμών δυνάμεων όπως θα διαμορφωθούν εσωκομματικά.

  • Το σενάριο αυτό τρομάζει την ηγεσία του ΔΗΣΥ αφού θα επαναληφθεί το προηγούμενο με τον Αλέκο Μαρκίδη ο οποίος το 2003, κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος απέναντι στον Γλαύκο Κληρίδη με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να βρεθεί μακριά από την εξουσία.

Δείχνοντας υπερβάλλοντα «κομματικό πατριωτισμό», ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ, εξαπολύσει προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Ν. Χριστοδουλίδη, πρώην συναδέλφου του στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποβάλλοντας πως σε περίπτωση που κατέλθει ως ανεξάρτητος θα δώσει «ένα ανέλπιστο δώρο στο ΑΚΕΛ»…

Προφανώς έχουμε ένα δεύτερο «παμπόνηρο λαϊκιστή» στην ηγεσία του ΔΗΣΥ: Με τις ενέργειες του αυτές ο Χάρης Γεωργιάδης από την μια κτυπά ένα δυνητικό ανταγωνιστή του στα εσωκομματικά αλλά και στα πολιτειακά αξιώματα και από την άλλη προβάλλεται ως ο… «υπεράνω» από τα ανώτατα στελέχη προσφέροντας υπηρεσίες και προς τον πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα για το  τι συμβαίνει εντός του ΔΗΣΥ υποδεικνύουν πως ο Χ. Γεωργιάδης τον μόνο που υπηρετεί είναι τον εαυτό του. Με τη στάση του στην πραγματικότητα ξεμπροστιάζει τόσο τον Χριστοδουλίδη όσο και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Εμφανίζει τους δυο να θέτουν πάνω απ’ όλα τις προσωπικές τους ατζέντες ενώ ο ίδιος παραμένει να… «φυλάει Θερμοπύλες»!

Ευελπιστεί στο σενάριο τελικά ο κλήρος να πέσει στο αουτσάϊντερ και να λάβει ο ίδιος το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος…

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ…

Όμως ο πρώτος διδάξας σε τακτικισμούς είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Την ώρα που ο Χριστοδουλίδης εντείνει ρυθμούς στην άτυπη ενδοπαραταξιακή προεκλογική μάχη και ο Χάρης Γεωργιάδης το παίζει «προστάτης» της κομματικής συνοχής, ο εξ Αργάκας ορμώμενος πολιτικός, βγαίνει μπροστά και διοχετεύει στα ελεγχόμενα από τον ίδιο ΜΜΕ την προοπτική να βρεθούν ξανά στο ίδιο στρατόπεδο με το πάλαι ποτέ «πολιτικό δίδυμο» του, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβαν ήδη δράση τα γνωστά «παπαγαλάκια» του προέδρου του ΔΗΣΥ με μπροστάρη την εφημερίδα «Αλήθεια» που με πρωτοσέλιδα εκθειάζει τη «νέα προσέγγιση στις θέσεις των δυο κομμάτων» κάνοντας λόγο για «φιλικές χειρονομίες μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ».

Αναφέρεται σε συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος με πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τη ρύθμιση της χρηματοδότησης των κομμάτων, ασχέτως εάν πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στη Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία και για να εγκριθούν νόμοι τα κόμματα είναι «καταδικασμένα», άλλοτε το ένα, άλλοτε το άλλο, να στηρίζουν προτάσεις αλλήλων.

 Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, χάριν προεδρολογικών σκοπιμοτήτων του Αβέρωφ Νεοφύτου η στήριξη σε μια πρόταση αναγάγεται σε μείζον πολιτικό θέμα!

Από τη μια αφήνει πίσω τους εσωκομματικούς αντιπάλους του δημιουργώντας την εικόνα της προοπτικής στήριξης υποψηφιότητας του από το ΔΗΚΟ και άρα παραμονής του ΔΗΣΥ στην εξουσία και από την άλλη υποσκάπτει τυχόν κινήσεις ήθελε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος να κάνει προς άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε από καιρό να «έχει από κοντά» στελέχη του ΔΗΚΟ (οι μέθοδοι του γνωστές…), όμως την ίδια ώρα, άλλα στελέχη του κόμματος αντιδρούν έντονα εγείροντας θέμα αξιοπιστίας και πολιτικής ηθικής ένα κόμμα που επαγγέλλεται την «αλλαγή» να κάνει κωλοτούμπα και να υποστηρίξει για την προεδρία τον ηγέτη του κόμματος που κυβερνά και ευθύνεται για τα όσα δηλώνει ότι θέλει ν’ αλλάξει.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης