Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑκρίβεια–ανεργία-πληθωρισμός κάνουν τον βίο αβίωτο για τους πολίτες! - Του Γιώργου Τ....

Ακρίβεια–ανεργία-πληθωρισμός κάνουν τον βίο αβίωτο για τους πολίτες! – Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ξεπερνά τις 104 μονάδες, ιστορικά από τις υψηλότερες τιμές από τον Ιανουάριο του 2020 που η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου δημοσίευσε τα στοιχεία.  Αυτός ο δείκτης αξιολογεί και μετρά το κόστος ζωής με βάση τις μεταβολές των τιμών σε αγαθά προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά. 

Αναφέρω ενδεικτικά ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα αγγίζει το 40% και στα καύσιμα το 20%, συγκριτικά με την περσινή χρονιά. 

Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρούνται στα σιτηρά, το γάλα, το κρέας και ασφαλώς σ’ όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. 

  • Πρόσφατα η Eurostat ανέφερε για την Κύπρο ότι το 19% των παιδιών μας βρίσκονται σε συνθήκες κάτω του ορίου φτώχειας, χωρίς να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στα καθημερινά για των άνθρωπο είδη πρώτης ανάγκης. 

Περίπου το ¼ του λαού μας, κοντά στο 25%, δηλαδή 220,000 χιλιάδες συμπατριώτες μας και πάλι με στατιστικές της Eurostat βρίσκονται εδώ και καιρό κάτω του ορίου φτώχειας.  Δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και άλλες βασικές υποχρεώσεις στον αγώνα για επιβίωση τους.  Πολλά μάλιστα νοικοκυριά, εξ’ αυτών ματώνουν καθημερινά να ανταπεξέλθουν! 

Αν προσθέσουμε ακόμα και το γεγονός ότι το δικαίωμα στη στέγη έγινε προνόμιο, ότι τα ενοίκια  έχουν φτάσει στα 600 – 1000 ευρώ και μάλιστα δεν υπάρχουν προς ενοικίαση, προσθέτοντας και την αναντιστοιχία σε μισθούς των 700 – 800 ευρώ, κατανοεί ο καθένας τις δυσκολίες που βιώνει η νέα γενιά  του τόπου και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. 

ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΔΗΣΥ 

Οι λόγοι αυτής της νέας οικονομικής κρίσης που καλείται και πάλι ο λαός να πληρώσει, τα βάρη είναι πολλά, εξωγενείς, αλλά και τοπικοί. 

Η αύξηση τους κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ανάγκη για μετάβαση σε πιο φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας με αποτέλεσμα το κόστος να μεταφέρεται στις πλάτες του  λαού, αλλά και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις επιδρούν στις τιμές, ιδιαίτερα των εισαγόμενων προϊόντων. 

  • Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ανίκανη και ανεπαρκής να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κύμα των αυξήσεων, ανέτοιμη και απροετοίμαστη χωρίς πλάνο και σχέδιο για να ενεργήσει ως καταλύτης προς επίλυση των προβλημάτων.  

 

Μάλιστα φέρει και αποκλειστικές ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις και επιλογές που έκανε, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει τα πράγματα. 

Η αδυναμία της να φέρει το φυσικό αέριο, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) άφησαν εκτεθειμένη την χώρα, γυμνή μπροστά στις εξελίξεις, γι’ αυτό και ο όγκος των προβλημάτων. 

Επιπρόσθετα λόγω αυτής της ανεπάρκειας καλούμαστε να καταβάλουμε πέναλτι στην Ευρώπη περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, λόγω μη ανταπόκρισης στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. 

Ακόμα η απόφαση για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.  Δεν έφτανε αυτό, δεν μερίμνησαν ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα στρατηγικά αποθέματα όπως προβλέπεται και από την νομοθεσία.  Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. 

΄Εχουμε μια κυβέρνηση που παραπαίει ενώ το κυβερνών κόμμα περί άλλων να τυρβάζει. 

  • Που είναι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων;
  • Που είναι ο κ. Αβέρωφ, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ να ενεργήσουν, να ασκήσουν το ρυθμιστικό τους ρόλο ως κράτος;

Κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2023 και αρκούνται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, την ίδια ώρα που κάνουν αβίωτη την καθημερινότητα του λαού! 

Το ΑΚΕΛ μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων κινητοποιεί τον λαό και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις και ιδέες για αντιμετώπιση της κρίσης.  Προτάσεις για μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, του ΦΠΑ από 19% στο 9% και την αξιοποίηση των εσόδων από το εμπόριο των ρύπων, ώστε να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες.  Προτάσεις για στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων και δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων σε σιτηρά. 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορούμε να αναμένουμε από αυτήν την Κυβέρνηση που βρίσκεται στη δύση της.  Τώρα είναι η ώρα του λαού, ήρθε η ώρα του λαού να μιλήσει!  Όλοι στους δρόμους, στον αγώνα για τα δικαιώματα μας.  Δεν υπάρχει άλλον δρόμος από την ορμητική είσοδο του εργαζόμενου λαού στη συλλογική δράση, να κάνουμε όλοι μαζί τη διαφορά στη δοκιμαζόμενη χώρα μας. 

Βάζουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση τους.  Μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση και να σαρώσουμε ότι μπαίνει εμπόδιο στην ευημερία του λαού! 

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Διαβάστε Επίσης