Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ φασισμός του εμποροεισαγωγικού κεφαλαίου!

Ο φασισμός του εμποροεισαγωγικού κεφαλαίου!

-

Αυτή τη βδομάδα μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Κύπρου ενημέρωσε τους λιανοπώλες για την αύξηση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά κατά 3% από την 1η Νοεμβρίου.

Η εν λόγω αύξηση δίνεται με το πρόσχημα της αύξησης των πρώτων υλών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αύξηση στην τιμή του γάλακτος που θα επιφέρει επιπλέον ανατιμήσεις σε μια σειρά από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί.

Οι βιομηχανίες γάλακτος  επικαλούνται αυξημένες διατιμήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα, ενώ έχει προστεθεί και το αυξημένο κόστος αγοράς του πλαστικού που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία.

Σύμφωνα με τον  πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Mάριο Δρουσιώτης, ότι υπάρχουν αυξήσεις 5% στο καλάθι της νοικοκυράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθούν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους 3-6 μήνες. Η κορύφωση των αυξήσεων στα βασικά προϊόντα θα κορυφωθεί στο τέλος του χρόνου. Τότε, δυστυχώς που το αναφέρω, θα κακοπεράσουν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα! 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί το ύψος των αυξήσεων.

Εξάλλου σε ανακοίνωση του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας «να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνειδητοποιήσει ότι ρόλος και ο σκοπός της ύπαρξης της είναι η αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών και όχι οποιονδήποτε άλλων συνόλων ή συμφερόντων».
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «δυστυχώς, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, που είναι η αρμόδια Αρχή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε». 

  • Προσθέτει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, τίθεται σε δεύτερη μοίρα έναντι των όποιων άλλων συμφερόντων».

 
Συγκεκριμένα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καταλογίζει στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ότι «κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή και πέτυχε να εγκριθεί σε νόμο, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Καταναλωτών, στο οποίο δόθηκε εξουσία στο Διευθυντή να αναστέλλει κάθε μέτρο εναντίον του παραβάτη με μόνο μια γραπτή δήλωσή του ότι στο μέλλον θα σταματήσει να παραβιάζει το νόμο».
 
Επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο «δόθηκε εξουσία στο Διευθυντή να επιβάλλει εκατομμύρια πρόστιμο, χωρίς μηχανισμό ελέγχου της απόφασής του σε περιπτώσεις που επιβάλλει χαριστικό πρόστιμο».
 
Καταλήγοντας ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών υποστηρίζει ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αδικαιολόγητα καθυστερεί την ολοκλήρωση της διερεύνησης σοβαρών και άλλων γραπτών καταγγελιών του Συνδέσμου, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν σε δυο ή το αργότερο τρεις μήνες, έχει περάσει χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών και ακόμα διερευνώνται».

 «ΑΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

«Απάθεια και αδιαφορία» για το θέμα της ακρίβειας καταλόγισε στην Κυβέρνηση ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα καταθέσει πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% στο 9%, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις που θα είναι, όπως ανέφερε, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.
 
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του σε χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, για να ακούσει, τα προβλήματα και τις απόψεις του κόσμου, με στόχο τον εμπλουτισμό των προτάσεων του κόμματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στην ακρίβεια ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
 
«Θέλω να σημειώσω την απάθεια και την αδιαφορία με την οποία η Κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της ακρίβειας. Δεν αποδέχεται καν η Κυβέρνηση ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα», είπε και κάλεσε τους κυβερνώντες να βγουν από τα γραφεία τους και να κατέβουν κάτω στον κόσμο, για να νιώσουν, όπως είπε, την αγωνία και την ανησυχία του.

«Ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια, ας αφήσουν την προσπάθεια να εξωραΐσουν καταστάσεις, πρώτα απ’ όλα να αποδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα και πολύ περισσότερο να ενεργήσουν έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος. Είναι δική τους ευθύνη, πρώτα απ΄όλα», σημείωσε.
 
Ο Στ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ, πέραν από την πρώτη πρόταση που είχε υποβάλει για απορρόφηση από μέρους της ΑΗΚ μέρους της αύξησης του κόστους του ηλεκτρισμού, θα καταθέσει δεύτερη, συγκεκριμένη πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, από 19% σε 9%, σημειώνοντας ότι το συστήνει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
«Επειδή δεν βλέπουμε καμία διάθεση από μέρους της Κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, είναι γι’ αυτό που εμείς έχουμε ετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου, και θα πάρουμε την πρόταση νόμου στη Βουλή με στόχο να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, και να βοηθήσουμε τόσο τα νοικοκυριά όσο και την ίδια την οικονομία», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης