Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤα στημένα παιχνίδια από το βαθύ κράτος ενόψει των προεδρικών του...

Τα στημένα παιχνίδια από το βαθύ κράτος ενόψει των προεδρικών του 2023 – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Κομβικής σημασίας για την πορεία αποκαθήλωσης του Νίκου Αναστασιάδη ήταν η εμπλοκή του ονόματος του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του στα Pandora Papers και η σχετική αναφορά στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που έριξε στα τάρταρα την υπόληψη του ιδίου και διέσυρε χωρίς προηγούμενο τη χώρα μας σε όλη την Υφήλιο.

Σε μια προσπάθεια να περισώσει την καταρρακωμένη εικόνα του μεγαλύτερου κόμματος της περιβόητης εθνικοφροσύνης, το βαθύ κράτος, οργανωμένα πλέον επιχειρεί να στρέψει τις ευθύνες για το διασυρμό της Κύπρου αποκλειστικά και μόνο στον απερχόμενο Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου!

Κάθε άλλο παρά τυχαία ο εξ Αργάκας ορμώμενος πολιτικός είναι που επέλεξε ακριβώς την ημέρα που αναμενόταν το Ψήφισμα – ράπισμα κατά της κυβέρνησης του κόμματος του για να προβεί σε εξαγγελία υποψηφιότητας για τις… προεδρικές του 2023.

  • Ο «πονηρός πολιτικός» επιχείρησε, από τη μια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, στρέφοντας την προσοχή των πολιτών σε άλλα θέματα εκτός από το σκάνδαλο με το διασυρμό της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν ενεργεία επίτιμο πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη και από την άλλη να αποσυνδέσει τον εαυτό του από την αμαρτωλή διακυβέρνηση του τόπου την τελευταία εννιαετία.

 Προς το σκοπό αυτό επιστράτευσε τα γνωστά παπαγαλάκια στα ελεγχόμενα από το κατεστημένο της Δεξιάς μέσα ενημέρωσης. Έτσι, την επομένη του απόφασης – καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου,  για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η «Αλήθεια» έθαψε την είδηση για  το σκάνδαλο των Pandora Papers και έκανε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα τη συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου που μας… ενημέρωσε κάτι που είναι σε όλους γνωστό, πως ο… ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2023 «με δικό του υποψήφιο» και πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε «επίσημη πρεμιέρα»…

  • Την ίδια ώρα άλλες δυο εφημερίδες της Δεξιάς, ο «Φιλελεύθερος» και ο «Πολίτης» ακολουθώντας τη γραμμή του «βαθέως κράτους» της Ελληνοκυπριακής  Δεξιάς, «βαρούν» επιλεκτικά  κατά του Νίκου Αναστασιάδη, ικανοποιώντας την πλειοψηφία των αναγνωστών τους που κατατάσσονται στους «αγανακτισμένους» με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να πλήττουν την… παράταξη.

Αφήνουν τον πρόεδρο και την ηγεσία του ΔΗΣΥ στο απυρόβλητο. Καμώνονται πως δεν γνωρίζουν ότι πριν από τον όποιο διορισμό ο Νίκος Αναστασιάδης διαβουλεύεται με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ συχνά – πυκνά το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ανεβαίνει στο Λόφο για καθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής και  κοινής γραμμής πλεύσης. Είναι χαρακτηριστική επί του προκειμένου η δήλωση του τέως υπουργού Οικονομικών και νυν αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη «εφαρμόζει το Οικονομικό Μανιφέστο του ΔΗΣΥ»…

ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Ωστόσο, έστω κι αν παράγοντες κυρίως της αστικής Λευκωσίας θεωρούν «ξοφλημένο» πολιτικά τον Αναστασιάδη, προφανώς και ο ίδιος δεν τα βάζει κάτω και κυρίως δεν δείχνει να «παραδίδεται αμαχητί».

Γι’ αυτό και με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο επιχειρεί να παρεμποδίσει τους αρμόδιους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγουν έρευνες προς εξιχνίαση των ποινικών υποθέσεων που προκύπτουν με τις αποκαλύψεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω Κύπρου με αναφορές στα Pandora Papers του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αρχικά το κυβερνών κόμμα παρεμπόδισε τη συζήτηση του θέματος στην  Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ωστόσο, μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε και μετά την απόφαση – καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου αναγκάστηκε να συγκατανεύσει. Δεν το έπραξε όμως με εντιμότητα γιατί την ίδια ώρα η κυβέρνηση έδωσε εντολές στους  αρμοδίους λειτουργούς του κράτους για το τι θα πουν στην Επιτροπή, πράγμα που με θρασύτητα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, στην απέλπιδα προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του Προέδρου που τον διόρισε στη θέση του.

  • Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στη συνεδρία «εν λεπτομερεία θα διαπιστωθεί από τις καταθέσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών […] ότι η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης με τις Οδηγίες της Ε.Ε.».

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Πολιτικές που όζουν φασίζουσας νοοτροπίας. Παρεμβαίνοντας προκλητικά στο έργο της Βουλής, χωρίς αιδώ επιχειρούν να χαλκεύσουν το αποτέλεσμα της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου υποδεικνύοντας στους κρατικούς λειτουργούς το τι θα πουν στην Επιτροπή. Και βεβαίως με αυτό τον τρόπο επιχειρείται παραπλάνηση και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης οι θεσμοί της οποίας απηύθυναν συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στην αναφορά του ονόματος του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Ν. Αναστασιάδη στα Pandora Papers και αναμένουν «καθαρές» και όχι χαλκευμένες απαντήσεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΕΡΕΥΝΑ!

Οι προθέσεις του δίδυμου Ν. Αναστασιάδη – Αβέρωφ Νεοφύτου για εκφυλισμό της υπόθεσης, διαφαίνονται και από το γεγονός ότι μέχρι τώρα ούτε η Γενική Εισαγγελία στην οποία διόρισαν πρώην υπουργούς τους στις θέσεις του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ούτε άλλη κρατική υπηρεσία διερευνά τις  υποθέσεις που προκύπτουν από τις ονομαστικές αναφορές σε δικηγορικό γραφείο της χώρας μας στα Pandora Papers.

H αποκάλυψη έγινε από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστο Κληρίδη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στα γραφεία του δικηγορικού γραφείου Anastasiades & Partners προσθέτοντας ότι  ζητήθηκαν στοιχεία από τον Παναμά καθώς και την εταιρεία η οποία είχε προβεί στην καταγγελία το 2015 προς τις οικονομικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Λογιστών, Κυριάκος Ιορδάνου, είπε ότι προγραμματίζεται επιτόπια έρευνα σε ένα γραφείο το οποίο φέρεται να εμπλέκεται έμμεσα στα Pandora Papers, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα μόνο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, στο δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατάγγειλε ότι «κανένας άλλος θεσμός ή υπηρεσία του κράτους δεν ασκεί έρευνα, μετά και τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers»!

Σημειώνεται ότι η Guardian, η οποία συμμετείχε στη μελέτη την Pandora Papers, αποκάλυψε ότι εταιρεία διαχείρισης υπεράκτιων εταιρειών με έδρα τον Παναμά είχε καταγγείλει το 2015 στις οικονομικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων ότι, το δικηγορικό γραφείο Anastasiades & Partners είχε δώσει παραπλανητικά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη τεσσάρων offshore εταιρειών. Συγκεκριμένα, ως ιδιοκτήτες είχαν δηλωθεί μέλη του προσωπικού του γραφείου, αλλά ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ωφελούμενος ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.

  • Όπως αποκάλυψε ο Χρ. Κληρίδης για τον Λεμπέντεφ υπήρχε φάκελος στη Γενική Εισαγγελία πολύ πριν τις διαρροές των Pandora Papers. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό τα οποία συνδέουν τον Λεμπέντεφ με φυγάδευση 115 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι το γραφείο Anastasiades & Partners με δήλωση του στην Guardian απόρριψε την κατηγορία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν και ήταν κάτοχος μετοχών του γραφείου στο παρελθόν δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο από την εποχή που ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ το 1997.

«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εφημερίδα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η σχέση του με τον Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης