Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη»! Πορεία διαμαρτυρίας Ε/κ – Τ/Κ με...

«Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη»! Πορεία διαμαρτυρίας Ε/κ – Τ/Κ με σύνθημα «Αλλάξτε πολιτικές, ΟΧΙ το κλίμα»

-

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, όπου έγινε διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου και ακολούθως πραγματοποιήθηκε πορεία κατά μήκος της οδού Λήδρας.

 
Στις 11 η πορεία κατέληξε έξω από την αίθουσα «Ειρήνη» στο τέρμα της οδού Λήδρας όπου οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τη «Δικοινοτική Δράση για την Κλιματική Αλλαγή», στην οποία συμμετέχουν Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις και κινήματα  και αναγνώσθηκε Κοινή Διακήρυξη στα ελληνικά και στα τουρκικά, η οποία διανεμήθηκε στον κόσμο.
 
Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της διαδήλωσης μετέβη στη Νεκρή Ζώνη, και διαβάστηκαν ξανά τα μηνύματα στα ελληνικά και στα τούρκικα για τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.
 
Ακολούθως, συνεχίστηκε η πορεία μέσω της οδού Ονασαγόρου και κατέληξε στην Πλατεία Ελευθερίας.
 
Στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν βουλευτές, στελέχη και μέλη από το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθώς και οργανώσεις και άτυπες ομάδες που ασχολούνται με το περιβάλλον.

 

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 «Ενώ οι «σοφοί» του πλανήτη (όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά και πολυεθνικές, και ΜΚΟ) συζητούν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP26 στη Γλασκώβη, (01 – 12/11/2021),  για το πώς θα σταματήσει η κλιματική αλλαγή που δημιουργούν οι πολιτικές και τα συμφέροντά τους, εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, απαιτώντας πραγματικές πράξεις και όχι μόνο λόγια.

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη ανέβει 1,1 βαθμούς C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και σε όλο τον πλανήτη βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες: Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική, καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη, και στη γειτονιά μας – πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Το περασμένο Καλοκαίρι στην Κύπρο καταγράφηκαν οι πιο ψηλές θερμοκρασίες, βιώνοντας έτσι  το πιο ζεστό Καλοκαίρι που έχει καταγραφεί.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές συνεχίζουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, σε νέες εξορύξεις, ενώ πουλάνε «πράσινες επενδύσεις». Η περιβαλλοντική και οικολογική κρίση δεν είναι παρά οι άμεσες επιπτώσεις του κυρίαρχου παγκόσμιου μοντέλου ανάπτυξης, του καπιταλιστικού συστήματος που βασίζεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Πλανήτη και έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμο.

Η Σύνοδος Κορυφής της Γλασκώβης θα είναι μια επανάληψη από μεγάλα λόγια  και άδειες υποσχέσεις. Οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη με σκοπό το κέρδος, έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε αυτή την καταστροφική κατάσταση. Αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής τα προηγούμενα χρόνια παρόλο που οι επιστήμονες και τα κινήματα προειδοποιούν εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Σήμερα είμαστε στους δρόμους  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, για να ενώσουμε τις φωνές μας!

Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα.

Απαιτούμε κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις ακόλουθες πολιτικές-δράσεις:

-Οι χώρες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συμβάλουν με την κατανομή πόρων και τεχνολογίας στις πιο φτωχές χώρες.

– Οι πλουσιότερες χώρες να δεσμευτούν να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες και τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή

-Ταχεία μετάβαση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-Δημόσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από ένα σχέδιο που θα προστατεύει πραγματικά τόσο το κλίμα όσο και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

– να δοθεί τέλος στην ενεργειακή φτώχεια

– Τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η πυρηνική ενέργεια, δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης, αφού δεν είναι ούτε καθαρή, ούτε ανανεώσιμη.

-Να δοθεί προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και ανανέωσης της γης στα προάστια για να γίνουν παραγωγικοί κήποι τροφίμων.

– Σταδιακή κατάργηση της χρήσης πολλών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική γεωργία.

– Τα Συμβαλλόμενα μέρη της Συνόδου θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στη Συμφωνία του Παρισιού.

– Άμεση  μετάβαση σε μια Παγκόσμια Δίκαιη Πράσινη Νέα Συμφωνία.

– Δέσμευση για μια μαζική οικολογική αποκατάσταση και αναδάσωση με μεγάλη έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη, είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για έναν δικαιότερο, πιο ειρηνικό κόσμο.

Τη διακήρυξη συνυπογράφουν : Bağımsızlık Yolu (Independent Road), Baraka, BKP, Çağ Sen, CTP, Sol Hareket (Left Movement), KTÖS, TDP, TKP-YG , Unite Cyprus Now, Yeşil Barış Hareketi (Green Action Movement), YKP, ΑΚΕΛ, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, ΕΔΟΝ, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Νεολαία Οικολόγων, ΠΕΟ, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, Φίλοι του ΑΚΑΜΑ.

 

 

Διαβάστε Επίσης