Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤο success story εφιάλτης για τους ασθενείς και το λαό - Του...

Το success story εφιάλτης για τους ασθενείς και το λαό – Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

Παρ’ όλο που σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού, εντούτοις αφέθηκαν χωρίς την αναγκαία στήριξη.  Τα προβλήματα είναι πολλά και επηρεάζουν όλο το φάσμα της λειτουργίας τους.  Δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία. 

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, έφεραν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια μετέωρα, χωρίς την απαιτούμενη ικανότητα και επάρκεια.  Οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών αποψίλωσαν γενικά τα Νοσοκομεία μας.  Οι στατιστικές της Ευρώπης μιλούν ξεκάθαρα, μέσος όρος 7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 3% οι δαπάνες για την Δημόσια Υγεία στην Κύπρο. 

  • Το success story των κυβερνώντων στην οικονομία γίνεται καθημερινά εφιάλτης για τους ασθενείς και το λαό μας. Πέραν των 500 εκ. ευρώ περικοπές που στοίχισαν στην ομαλή λειτουργία των Νοσηλευτηρίων. 

Πάσχει ακόμα η στελέχωση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, σε νοσηλευτές.  Οι καθημερινές ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά, σε τεχνολογικό εξοπλισμό δεν είναι ικανοποιητικά.  Ο ιατρικός εξοπλισμός σε σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογία, όπως επίσης και ο ξεπερασμένος εξοπλισμός, παλαιού τύπου, αδυνατίζει την προσφορά υψηλού βαθμού ιατρικών υπηρεσιών στον πολίτη. 

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ΤΑΕΠ – Πρώτες Βοήθειες, η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, έφτασαν στο απροχώρητο.  Το ίδιο οι μονάδες Αιμοκάθαρσης, υπάρχουν Περιφερειακά Ιατρικά Κέντρα που ασφυκτιούν, στην Αυδήμου ακόμα περιμένουν γιατρό, οι μονάδες Ασθενοφόρων κρατούν με νύχια και με δόντια την λειτουργία τους. 

Οι επεκτάσεις των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων είναι στα συρτάρια, το Νοσοκομείο Λεμεσού κρατά δεκαετίες αναμονής, με αποτέλεσμα να ασκείται ιατρική στους διαδρόμους.  Πρόσφατα ο Γ. Καροτσάκης, Εκτελεστικός Διευθυντής Λάρνακος – Αμμοχώστου, σε δηλώσεις του ήταν αρκούντως ενημερωτικός, αλλά και αγανακτισμένος για την κατάσταση των Νοσοκομείων.

 

«ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ» ΤΑ 100 ΕΚ. ΕΥΡΩ… 

Η κυβέρνηση φέρει αποκλειστικά και ακέραια την ευθύνη βεβαίως μαζί με τους βραχίονες της και κυρίως τον ΟΚΥπΥ.  Αν και να λέμε την αλήθεια, και σ’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με πολλή ερασιτεχνισμό  με τις κατά καιρούς επιλογές της στα θέματα διοίκησης, του συγκεκριμένου Οργανισμού.

 Η σύσκεψη στο Προεδρικό, ασφαλώς δεν δημιουργεί καμιά ασφάλεια, ούτε και προδιαγράφονται μεγάλες προσδοκίες, γιατί είναι η ίδια η αιτία του κακού.  

  • Αλήθεια, που πήγαν τελικά τα 100 εκ ευρώ που υποσχέθηκαν μετά τ ο πρώτο κύμα  του covid 19; 

Ποιες οι επενδύσεις που έκαναν στον τομέα της Υγείας,  ποιο σχέδιο και ποιο πλάνο έχουν για την Δημόσια Υγεία;

  Ακούμε μόνο δεσμεύσεις και πολλά θα που δεν υλοποιούνται!  Γι’ αυτό και τα προβλήματα και τα αδιέξοδα.  Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αφού αντί της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού η κυβερνητική αδράνεια και ανικανότητα, οδήγησε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια σε πισωγύρισμα και στον Αναπνευστήρα. 

  • Τώρα είναι η ώρα ενός Σχεδίου Δράσης, χρειάζεται πλάνο, όραμα για την Δημόσια Υγεία. 

Το ΑΚΕΛ θέτοντας ψηλά στις προτεραιότητες του την Υγεία του λαού, θα συνεχίζει να πολιτεύεται καταθέτοντας όραμα, ιδέες και προτάσεις για ένα ισχυρό τομέα της Δημόσιας Υγείας.

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Διαβάστε Επίσης