Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΗχηρό μήνυμα προς τους κυβερνώντες η μεγάλη διαδήλωση έξω από το Προεδρικό...

Ηχηρό μήνυμα προς τους κυβερνώντες η μεγάλη διαδήλωση έξω από το Προεδρικό για διαφθορά και διαπλοκή

-

Οι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα: «Τώρα είναι η ώρα για να υψώσουμε το ανάστημά μας. Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις φωνές μας. Δεν πάει άλλο. Διασύρουν και ντροπιάζουν την πατρίδα μας διεθνώς. Προσβάλλουν τους θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Ανέφερε στην ομιλία του ο ηγέτης του ΑΚΕΛ:

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Όταν ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία γι’ αυτή την εκδήλωση, κάποιοι μας ρώτησαν: Γιατί τώρα;

Εμείς απαντούμε: Γιατί δεν πάει άλλο!

Όταν η πατρίδα μας διασύρεται, δεν πάει άλλο.

Όταν οι θεσμοί πλήττονται βάναυσα, δεν πάει άλλο.

Όταν η Κύπρος γίνεται περίγελος διεθνώς, δεν πάει άλλο.

Αυτό μας έφερε εδώ σήμερα!

Αυτό ήρθαμε να φωνάξουμε σήμερα εδώ, γιατί αυτό επιτάσσει η πατριωτική και δημοκρατική μας συνείδηση.

Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για χάριν της αντιπολίτευσης, ούτε και αναζητούμε ευκαιρίες για να το κάνουμε. Το πόσο δημιουργικοί και θετικοί είμαστε το αποδείξαμε πολλές φορές.

Πρώτα απ’ όλα το αποδεικνύουμε καθημερινά, παραμένοντας προσηλωμένοι στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού έστω κι αν οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας λοιδορήσουν.

Το αποδείξαμε στηρίζοντας τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ.

Το αποδεικνύουμε σε όλες τις αποφάσεις που βοηθούν τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού όμως δεν μας άφησαν άλλα περιθώρια ανοχής. Εδώ και καιρό έχουν εξαντλήσει αυτά τα περιθώρια.

Δεν δικαιούμαστε, ως κόμμα και ως δημοκρατικοί πολίτες, να παρακολουθούμε τον διασυρμό της χώρας μας απαθείς από τους καναπέδες των σπιτιών μας.

Γι’ αυτό έπρεπε να βγούμε στους δρόμους: Για να συναντηθούμε με όσους συμπατριώτες μας -ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών καταβολών- αισθάνονται τον ίδιο μεγάλο θυμό.

Τα Pandora Papers δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και χρόνια μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό της πατρίδας μας, ώσπου ξέσπασε η σημερινή μπόρα.

Αξίζει τον κόπο να φρεσκάρουμε την ασθενή μνήμη αυτών που καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν πώς φτάσαμε στο σημείο έγκυρα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποκαλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «The Offshοre President»:

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξιδεύει στη Γαλλία με το ιδιωτικό αεροπλάνο του φίλου του και πελάτη του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης» Λεονίντ Λεμπέντεφ. Οκτώ χρόνια αργότερα το όνομα του Ρώσου ολιγάρχη φιγουράρει στα Pandora Papers.
  • Η σχέση του Λεμπέντεφ με το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» εκθέτει τον Πρόεδρο και τη χώρα μας διεθνώς. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ που κατονομάζονται ρητά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις αρχές της χώρας.
  • 2014. Τα πρωτοσέλιδα βοούν: Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» ενήργησε για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας στη διαδικασία πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα εάν το νόμιμο είναι και ηθικό. Κατά τη συνήθη τακτική του υπεκφεύγει και δεν απαντά. Όπως δεν απαντά στα χρόνια που ακολουθούν και για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει αυτό που για όλους τους υπόλοιπους διεθνώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου.
  • 2018. Ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε δωρεάν με το ιδιωτικό αεροπλάνο φίλου του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου στον οποίο δόθηκε η κυπριακή ιθαγένεια. Τα δωρεάν οικογενειακά ταξίδια στις Σεϋχέλλες έγιναν το σήμα κατατεθέν της προεδρίας του Ν. Αναστασιάδη.
  • 2013 μέχρι σήμερα. Το εμπόριο χρυσών διαβατηρίων στιγμάτισε ανεξίτηλα τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτή η «τάτσα» δεν σβήνει με πολιτικές σοφιστείες. Αφορά σε δεκάδες αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια που υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» και εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Αν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφέροντος τότε ακόμα και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Ήταν θέμα χρόνου αυτή η σκανδαλώδης πρακτική να βγει έξω από τα σύνορα της Κύπρου.

Τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από αλλού ήταν πολλά και ηχηρά, στο Προεδρικό και στην Πινδάρου όμως έκλειναν τα αυτιά τους.

Ώσπου μας παρέλαβαν τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, τα οποία οι κυβερνώντες δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε και να φιμώσουν, και η Κύπρος έγινε διεθνώς ρεζίλι.

Τα Pandora Papers είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Γι’ αυτό και εμείς, όταν κάποιοι ρωτούν «γιατί τώρα;», απαντούμε «γιατί δεν πάει άλλο»!

Αυτό που λέμε, και θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι να το εμπεδώσουν οι κυβερνώντες, είναι ότι ΕΑΝ υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε εδώ και καιρό να είναι στο σπίτι του. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως αυτό θα συμβεί. Έχουμε τον πολιτικό ρεαλισμό για ν’ αντιληφθούμε ότι με τίποτε δεν πρόκειται ο Νίκος Αναστασιάδης να μετακινηθεί από την καρέκλα του.

Τόσα σκάνδαλα, τόση θεσμική διαπλοκή, τόσα φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος καμία παραίτηση και καμία ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε επί των ημερών της κυβέρνησης του Συναγερμού.

Σε άλλες χώρες, για πολύ λιγότερα, οι ηγέτες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και παραιτούνται. Στην Κύπρο οι κυβερνώντες ψελλίζουν δικαιολογίες ή φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες σε άλλους κι ας έχει καταρρακωθεί το κύρος της πατρίδας μας διεθνώς.

Την ώρα που οι πολίτες προσβάλλονται γιατί η χώρα μας διασύρεται διεθνώς, οι κυβερνώντες αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους.

Σε αυτή την κατρακύλα έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φραγμό.

Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να ενώσουμε τις φωνές μας.

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατονομάζει στο ψήφισμά του τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι φανερό πως δεν υπάρχει πιο κάτω από εδώ.

Έχουμε δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Νίκο Αναστασιάδη και στο δεκανίκι της κυβέρνησής του, τον Δημοκρατικό Συναγερμό:

Φτάνει πια!

Αυτή η πατρίδα δεν είναι τσιφλίκι σας.

Αντιδρώντας στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ -όπως πάντα πλήρως συντονισμένοι- μάς κατηγορούν ότι είμαστε νοσταλγοί του χάους και της διάλυσης.

Απαντούμε: αν ήμασταν έτσι δεν θα διαδηλώναμε, δεν θα αντιδρούσαμε. Θα βολευόμασταν σ’ αυτό που όλοι μας ζούμε σήμερα. Το χάος, τη διάλυση και τον διεθνή διασυρμό που προκάλεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα στη δίνη της αρνητικής δημοσιότητας που προκάλεσαν τα Pandora Papers ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άνοιξε τον προεκλογικό χορό του 2023.

Με κεντρικό σύνθημα την «επόμενη μέρα» κάλεσε τον λαό να «ανανεώσει τη Συμφωνία» για την Κύπρο του αύριο.

Είναι προκλητικός ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου και μας αναγκάζει να του υποδείξουμε τα αυτονόητα: είτε δεν αντιλαμβάνεται τον διασυρμό της χώρας από την κυβέρνησή του, είτε το καταλαβαίνει και μας κοροϊδεύει κατάμουτρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ο λαός δεν ξεχνά είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το κόμμα του είναι μέρος της εικόνας απαξίωσης και διαφθοράς που προκάλεσαν τα έργα και οι ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη.

Αφού το θέλουν όμως τόσο πολύ, ας μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα.

Η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα όπου την Κύπρο δεν θα κυβερνούν αυτοί που έκαναν εμπόριο πατρίδας.

Θα είναι μια μέρα στην οποία θα κυριαρχεί η πολιτική ηθική και όχι η διαπλοκή και η θεσμική διαφθορά.

Θα είναι μια μέρα στην οποία οι θεσμοί θα τυγχάνουν σεβασμού και όχι υπόσκαψης.

Θα είναι μια μέρα στην οποία δεν θα εμπαίζονται και δεν θα ξεγελιούνται οι πολίτες με αμέτρητα «δεσμεύομαι» και κούφιες υποσχέσεις.

Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα επιβάλλεται να γυρίσουμε σελίδα.

Να κατανοήσουμε ότι η ανοχή μάς έφερε ως εδώ.

Να φωνάξουμε «δεν πάει άλλο» και να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Γιατί μια αποδυναμωμένη, αναξιόπιστη Κύπρος υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της. Το μέλλον της ίδιας μας της χώρας.

Γιατί βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου το αύριο μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ.

Ο χρόνος και η τουρκική αδιαλλαξία ροκανίζουν τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού, η οποία να επιτυγχάνει την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου και του λαού.

Τι κάνουμε εμείς όμως είναι το θέμα.

Εμείς, ως κόμματα, αλλά και «εμείς» ως ο καθένας μας ξεχωριστά.

Αυτό το «εμείς» μάς έφερε σήμερα εδώ.

Για να διαδηλώσουμε την πεποίθησή μας πως μας αξίζει ένα καλύτερο, πιο φωτεινό, μέλλον.

Μια πατρίδα που θα επανακτήσει την αξιοπιστία της εντός και εκτός συνόρων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, είναι προφανές ότι αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο λαός μας εξάντλησε τις αντοχές του.

Μόνο αν φωνάξουμε αρκετά δυνατά το μήνυμά μας θα βρει αποδέκτες.

Η ανοχή είναι συνενοχή.

Τέλος στην ανοχή!

Δεν πάει άλλο!

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να ανοίξουμε μια νέα εποχή για την Κύπρο μας. Η προοδευτική αλλαγή είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Γι’ αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε! Για την Κύπρο που μας αξίζει!

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης