Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤου δείχνουν το δρόμο της παραίτησης, αλλά ο «άμωμος κι αμόλυντος» Ν....

Του δείχνουν το δρόμο της παραίτησης, αλλά ο «άμωμος κι αμόλυντος» Ν. Αναστασιάδης «τον χαβά του»!

-

Κι ενώ ο κατ’ ευφημισμό «άμωμος και αμόλυντος» Κύπριος Πρόεδρος δήλωνε ότι αν προκύψει οτιδήποτε που να τον εμπλέκει στο θέμα των διαβατηρίων θα παραιτηθεί, στη συνέχεια το άλλαξε και δήλωνε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα… απολογηθεί. 

Η παραίτηση Κουρτς 

Την περασμένη βδομάδα παραιτήθηκε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επειδή προέκυψε σκάνδαλο διαφθοράς εναντίον του.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον. Το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε για διαφημίσεις στην αυστριακή εφημερίδα «Österreich» με αντάλλαγμα… μαγειρεμένα γκάλοπ και ευνοϊκή κάλυψη υπέρ του ανερχόμενου «αστεριού» της αυστριακής Δεξιάς

Κι αυτό ήταν ικανό να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

Μόλις έγινε γνωστό το σκάνδαλο η Αστυνομία έκανε έφοδο μεταξύ άλλων στα γραφεία του Κουρτς, στην έδρα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και στο υπουργείο Οικονομικών, με εισαγγελείς να γνωστοποιούν πως θέτουν τον Καγκελάριο και άλλα εννιά άτομα υπό έρευνα, με την υποψία απιστίας, διαφθοράς και δωροδοκίας κατά περίπτωση.

Στην Κύπρο κυκλοφόρησαν βίντεο του Αλ Τζαζίρα για τα διαβατήρια, βγήκαν στο φως υποθέσεις που αφορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κανένας δεν κινήθηκε! Ούτε καν η Γενική Εισαγγελία, ούτε η Ελεγκτική Υπηρεσία με εξαίρεση το θέμα των ταξιδιών του Προέδρου με αεροπλάνα φίλων του.

 

Παραιτήσεις κρατικών αξιωματούχων 

Σε άλλες χώρε της Ευρώπης στις περισσότερες των περιπτώσεων όταν υπάρξει κάποια καταγγελία παραιτούνται κρατικοί αξιωματούχοι σε αντίθεση με την Κύπρο που αν εξαιρέσει κάποιος την περίπτωση Κύπρου Χρυσοστομίδη, Κώστα Παπακώστα και Μάρκου Κυπριανού, δεν υπήρξαν εθελούσιες παραιτήσεις.

Στις 13.01.2021 ανέλαβε πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε για σκάνδαλο διαφθοράς, που βρισκόταν υπό διερεύνηση από τη δικαιοσύνη στην Εσθονία, ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιούρι Ράτας. 

Στις 15.01.2021 παραιτήθηκε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αποδεχόμενος την ευθύνη για πολυετή κακοδιαχείριση οικογενειακών επιδομάτων, κάτι που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή. 

Στις 3.12.2019 παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την απεργία στα ταχυδρομεία της χώρας. 

Τον Δεκέμβριο του 2019  ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, που κατηγορείται ότι παρενέβη στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία εξέφρασε την πρόθεση του να παραιτηθεί. 

Στις 17.01.2020 ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολέξι Οντσαρούκ υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ο άνδρας με τον οποίο συναντάται επικρίνει τον πρόεδρο. 

Στις 22.01.2021 παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Μογγολίας, Ουχναγκίν Χουρελσούχ, επειδή δεν χορηγήθηκαν ζεστά ρούχα σε μια γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει κατά την μεταφορά της σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. 

Τον Απρίλιο του 2014 είχε παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Χονγκ-γουόν αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη για την τραγωδία της 16ης Απριλίου με την βύθιση του πλοίου που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες επιβάτες κυρίως νεαροί μαθητές. 

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το τι γίνεται σε άλλες χώρες.

 Η απάθεια των πολιτών

ενθαρρύνει τη διαφθορά

 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, άλλωστε είναι γενικά παραδεκτό ότι η διαφθορά στην Κύπρο έχει ανέβει στα ύψη στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη. 

Ωστόσο η διαφθορά και η σιγουριά ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις σχετίζεται άμεσα με την απάθεια του κύπριου πολίτη. Ο οποίος για διάφορους λόγους ανέχεται πλέον οτιδήποτε συμβεί σε αυτό τον τόπο, ακόμα και την φτωχοποίηση των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων μέχρι και την καταβαράθρωση του Κυπριακού. 

  • Η εικόνα που κατάφερε να οικοδομήσει η κυβέρνηση ότι όλοι είναι το ίδιο, όλοι είναι συνένοχοι και δεν υπάρχουν διαφορές ενέτειναν την απαξίωση προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδιαφορία των πολιτών η οποία όμως στο τέλος λειτουργεί εναντίον τους. 

Παράλληλα και αντιφατικά προς αυτό, οι πολίτες δέχονται με μεγάλη ευκολία τις δικαιολογίες του Προέδρου, ιδιαίτερα όταν δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει ένα σκηνικό συνωμοσίας εναντίον του και παρουσιαζόμενος ως εκπληττόμενος για τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται όταν κάποιοι μιλούν για διεφθαρμένους ηγέτες, ή αξιωματούχους κρατών και κυβερνήσεων.

 Είναι σίγουρο ότι τόσο το προεδρικό όσο και ο περίγυρος του αλλά και ο ΔΗΣΥ θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με ηλίθιους πολίτες που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

 Προσπάθειες φίμωσης

 Όλα αυτά αυξάνουν την έπαρση των κυβερνώντων οι οποίοι σιγά σιγά επιβάλλουν δικτατορικές και αυταρχικές καταστάσεις οι οποίες επειδή δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία περνούν ως ένα βαθμό απαρατήρητες.

 Ως τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να αναφέρουμε, ανάμεσα σε άλλες, τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα του εκπαιδευτικού και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, τις ξεκάθαρες παρεμβάσεις στο ΡΙΚ, το κόψιμο εκπομπών που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση, την αναβολή εκπομπών με διάφορα δικαιολογητικά 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό γίνεται προσπάθεια αποσιώπησης κάθε φωνής η οποία χαλά το κυβερνητικό αφήγημα. Όσοι διαφωνούν χαρακτηρίζονται ευθέως ως προωθητές των τουρκικών θέσεων, κατηγορούνται ουσιαστικά για προδοσία.

  • Όπως ακριβώς έκανε η ακροδεξιά για τριάντα χρόνια, από το 1955 μέχρι το 1974. 

Σε αυτό συμβάλλει και ο έλεγχος ή η επιρροή που ασκεί το προεδρικό στα μεγάλα τηλεοπτικά (κυρίως) μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή, όταν έγινε η καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία των Μορφιτών, το βράδυ οι τηλεοράσεις πρόβαλλαν μόνο την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη και αγνόησαν επιδεικτικά την ομιλία του δημάρχου Μόρφου η οποία περιείχε και επικριτικές αναφορές σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Η αποφυγή ευθυνών 

Στα οκτώ και πλέον χρόνια διακυβέρνησης του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς.

Στο Κυπριακό επιρρίπτει κατά πάγια τακτική την ευθύνη μόνο στην τουρκική πλευρά, παραγνωρίζοντας ότι ο ΟΗΕ αποδίδει ίσες ευθύνες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ως «επιτήδειο ουδέτερο» για τη στάση του, τη στιγμή που όλοι στην Κύπρο γνωρίζουμε τους χειρισμούς Αναστασιάδη και ειδικότερα μετά το Κραν Μοντανά, τις συζητήσεις του για τη λύση δύο κρατών, την πολεμική που άσκησε εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί τον οποίο μέχρι τότε αποκαλούσε φίλο του. 

  • Για τον Πρόεδρο φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία ευθύνη για τίποτε, ούτε καν για το ότι ακόμα διατηρεί σχέσεις με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε, λες και είναι ξένο σώμα προς αυτό το γραφείο. 

Είναι καιρός να υπάρξει αναθεώρηση της οπτικής των πολιτών απέναντι στην εξουσία του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη. Και να αναλογιστεί ο καθένας τι μπορεί να συμβεί αν αύριο δούμε στον προεδρικό θώκο τον Αβέρωφ Νεοφύτου!

 

Διαβάστε Επίσης