Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓνώριζαν τον «οδικό χάρτη» του Τατάρ και ουδέν έπραξαν! - Του Πέτρου...

Γνώριζαν τον «οδικό χάρτη» του Τατάρ και ουδέν έπραξαν! – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Είναι τραγική η κατάσταση με την κατοχική δύναμη να δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η «συμμορία που κυβερνά» την Κύπρο ασχολούνται με τις επιχειρήσεις τους, τη βιομηχανία διευκολύνσεων σε ξένους «επενδυτές» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τον εύκολο πλουτισμό με άνομα μέσα, ενώ την ίδια ώρα διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και εμφανίζονται ως ενορχηστρωτές νέας επίθεσης ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι καταγράφουν την παντελή απουσία διπλωματικών κινήσεων από πλευράς Λευκωσίας για αναζωπύρωση των προσπαθειών για επανέναρξη διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Το γεγονός ερμηνεύεται όχι κατ’ ανάγκη ως πολιτική ανεπάρκεια του Προέδρου, του Επιτελείου του και του πολιτικού προϊστάμενου των διπλωματικών υπηρεσιών.

  • Ακόμη χειρότερη είναι η ερμηνεία για συνειδητή απραξία, γεγονός που συνδέεται με τις πληροφορίες πως με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το έδαφος για παγίωση της «δεύτερης» και για άλλους της «πρώτης» καλύτερης λύσης, με άλυτο το Κυπριακό και «εκείνοι απ’ εκεί, κι εμείς απ’ εδώ»!

Πρόκειται ασφαλώς για τον χειρότερο εφιάλτη για την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό αφού θα διαιωνίσει τη συνέχιση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων και της κατοχής της μισής Κύπρου με εμφανείς τους κινδύνους για ολόκληρο το νησί.

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΟΡΓΗΣ

Αντιδρώντας ακριβώς στη σημερινή κατάσταση ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Βίκτωρ Χατζηαβραάμ, ξέσπασε στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών την Κυριακή και τα είπε έξω από τα δόντια στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ενοχλήθηκε για την κριτική που άσκησε και τις ευθύνες που απέδωσε και στην ηγεσία της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.

  • Πρέπει επιτέλους… «να πάμεν έσσω μας, τζιαι ας ππέσουμεν να πεθάνουμεν», είπε με πικρία ο Δήμαρχος, για να προσθέσει:
  • «Δεν κουραστήκαμε να αγωνιζόμαστε. Την ίδια ώρα όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν άλλα 47 χρόνια», τόνισε εκφράζοντας έντονα το παράπονο για την απουσία προοπτικής επανέναρξης του διαλόγου.

 Όπως τόνισε, «47 χρόνια είναι πολλά. Εμείς οι Μορφίτες όμως, όπως και ο κάθε πρόσφυγας, συνεχίζουμε να αντέχουμε και αν χρειαστεί θα αντέξουμε άλλα τόσα χρόνια αφού για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας δεν θα τελειώσει ποτέ. (…) Αυτό όμως που πραγματικά μας πληγώνει είναι η απουσία προοπτικής για την επίλυση του Κυπριακού, η απουσία μιας σχετικής κινητικότητας που θα μας αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας».

Πολύ… διπλωματικά μίλησε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου. Ούτε καν το όνομα του Προέδρου δεν ανέφερε. Αλλά προφανώς «απού έσσιει μούγια μουγιάζεται», όπως λέει και μια κυπριακή ρήση.

Ενοχλήθηκε ο Ν. Αναστασιάδης και στη δική του ομιλία, από το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωσης επιχείρησε να απεκδυθεί των ευθυνών του για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ύψωσε πάλι τον τόνο της φωνής του εφαρμόζοντας την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»!

ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ!

Ο Ν. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει συνεχώς το αφήγημα του για το  παρατεταμένο αδιέξοδο αποδίδοντας στην τουρκική πλευρά την αποκλειστική ευθύνη. Ωστόσο, προφανώς και δεν πείθει τη διεθνή κοινότητα και τα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων και ασφαλώς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών η οποία έχει πλήρη εικόνα για τα όσα έχουν συμβεί από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Γκραν Μοντανά μέχρι και σήμερα.

Επί των ημερών του Ν. Αναστασιάδη τα Ηνωμένα Έθνη δεν στήνουν στον τοίχο την τουρκική πλευρά όταν καταθέτει θέσεις εκτός παραμέτρων της μορφής λύσης, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας,  όπως περιγράφεται από τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού.

Τυχαίο;

Όχι ασφαλώς. Πώς να το κάνουν όταν ο Πρόεδρος την περίοδο που ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί αντί να συνομιλήσει με όλη την καλή διάθεση που θα μπορούσε, τον υπέσκαπτε και διαφήμιζε τις περιβόητες ιδέες του για αποκεντρωμένη, άλλως  «χαλαρή» ομοσπονδία που οδηγεί στη συνομοσπονδία δυο κρατών;

Πως τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρούσαν να επαναφέρουν την τουρκική πλευρά στην «τάξη»,  όταν ο Ν. Αναστασιάδης σε συναντήσεις του με ξένους παράγοντες, Τούρκων επισήμων (Μεβλούτ Τσαβούσογλου), συμπεριλαμβανομένων, βολιδοσκοπούσε για λύση δυο κρατών;

Κατά συνέπεια, και δυστυχώς για την Κύπρο, όπως έστρωσε κοιμάται ο Νίκος Αναστασιάδης. Πλην όμως αυτός μπορεί να κοιμάται στα πούπουλα, τον ίδιο και τη συμμορία που κυβερνά, να τους βολεύει το διχοτομικό στάτους κβο, όχι όμως και τους πολίτες.

Μύρια κακά έπονται από τη διαιώνιση της διαίρεσης γιατί με την απραξία των κυβερνώντων και τη μη λύση, τα πράγματα δεν θα μείνουν καν ως έχουν σήμερα.

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ

 ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ

Ήδη η κατοχική δύναμη και ο ευνοούμενος της εθνικιστής ηγέτης Ερσίν Τατάρ, τον οποίο η ΄Αγκυρα επέβαλε στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο την ώρα που κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κυπριακή  Αποκλειστική Ζώνη και με τη δύναμη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρεμποδίζει τη διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην Αμμόχωστο το παράνομο και υποτελές στην Τουρκία καθεστώς, προβαίνει σε νέες εργασίες στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού και συγκεκριμένα στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης το οποίο στις 20 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ είχε ανακοινώσει πως θα «αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει πιλοτικά».

Βίντεο του Τουρκοκυπριακού «πρακτορείου ειδήσεων Αμμοχώστου», που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αλλά και υπάλληλοι του “δημαρχείου” Αμμοχώστου και στρατιώτες – κάνουν εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων.

Άγκυρα και Τατάρ προχωρούν σε νέα τετελεσμένα και με πρωτοφανή θρασύτητα διαφημίζουν τις παράνομες ενέργειες τους.

  • Το θέμα είναι τι κάνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Γιατί και αυτή την ενέργεια της η τουρκική πλευρά την είχε εξαγγείλει δημόσια από το Καλοκαίρι. Στην παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ είχε πει πως η «αποστρατικοποίηση» του 3,5% του κλειστού Βαρωσιού ήταν η έναρξη της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

  • Τι έκαναν λοιπόν από τότε ο Αναστασιάδης και ο υπουργός του των Εξωτερικών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης;

Τίποτα απολύτως! Ο Αναστασιάδης ζει στον κόσμο του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ασχολείται με το κτίσιμο του προεδρικού προφίλ του συναγωνιζόμενος στο ίδιο…  «άθλημα» τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αντίθετα όταν το ΑΚΕΛ, κλιμακώνοντας τις πολιτικές δράσεις του οργάνωσε στην ακριτική Δερύνεια, τη μεγάλη πορεία καταδίκης του εποικισμού της Αμμοχώστου με κεντρικό αίτημα τη «λύση – επανένωση» δέχτηκε τα πυρά του Προεδρικού!

Αυτά πριν από δυο μόλις βδομάδες.

  • Κατόπιν εορτής, όταν ήδη «έχουν μπει στην πόλη οι εχθροί», οι κυβερνώντες δεήθηκαν να… κάνουν τα «αναγκαία» διαβήματα.

Ακριβώς, τα… «αναγκαία διαβήματα», για να μην υπάρξει αποτέλεσμα. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν αδύναμη τη λύση του Κυπριακού, όπως…. προέβλεψε ο Ν. Χριστοδουλίδης που δήλωσε πως χωρίς την Αμμόχωστο δεν υπάρχει Κυπριακό. Γι’ αυτό και δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να μην εξαφανιστεί από το «διαπραγματευτικό τραπέζι» το Βαρώσι. Και για να είναι εντελώς βέβαιοι πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση που να ανατρέπει το σημερινό (διχοτομικό) στάτους κβο, δεν κάνουν τίποτα για να επανέλθουμε σε τροχιά συνομιλιών που να δημιουργούν την προοπτική ματαίωσης των σχεδιασμών των διχοτομιστών με την κατάληξη σε συμφωνία για τερματισμό της κατοχής και λύση – επανένωση.

 

 

Διαβάστε Επίσης