Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣAMMOΧΩΣΤΟΣ: Η τακτική των κανονιοφόρων και η υποκρισία των κυβερνώντων

AMMOΧΩΣΤΟΣ: Η τακτική των κανονιοφόρων και η υποκρισία των κυβερνώντων

-

Ο Αναστασιάδης έβαλε και με το παραπάνω το χεράκι το για να φαγωθεί από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ένας από τους συνεπέστερους Κύπριους πατριώτες που πίστεψαν στην προοπτική λύσης και επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας,  ο Μουσταφά Ακιντζί και να φέρει απέναντι του τον εθνικιστή Ερσίν Τατάρ, γνωστό θιασώτης της διχοτόμησης. Τώρα δεν χρειάζεται να είναι ο ίδιος αρνητικός στις διαπραγματεύσεις. Τώρα καθαρίζει ο Τατάρ ο οποίος τίναξε στον αέρα ολόκληρη τη  διαδικασία έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας. Αλλά ο Αναστασιάδης και η «συμμορία που μας κυβερνά», δείχνουν να μην ανησυχούν και να μην γνοιάζονται για κινήσεις που θα παρακάμψουν τα προβλήματα για ν’ ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις. Βολεύονται κι αυτοί με το παρατεταμένο αδιέξοδο και την παντελή απουσία διαλόγου. Δεν χαλούν έτσι το «κατάλληλο περιβάλλον» για επιβολή των αντικυπριακών σεναρίων για λύση «μέσης απόστασης» μεταξύ διζωνικής και δυο κρατών, όπως προτείνουν οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές και πλήρη εκχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο σε δυτικών συμφερόντων οικονομικά ολιγοπώλια.

  • Γι’ αυτό σας λέμε, και οι δυο πέτυχαν τον σκοπό τους δημιουργώντας το «άλλοθι» για την προδιαγεγραμμένη στα στρατηγεία της ληστοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, επόμενη κίνηση στη σκακιέρα όπου παίζονται τα άνομα γεωστρατηγικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών για προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των πετρελαϊκών κολοσσών αλλά την ίδια ώρα παίζουν στα ζάρια τις τύχες των λαών.

Έτσι η Τουρκία δεν έχασε χρόνο. Με την αναμενόμενη κατάρρευση και της νέας πρωτοβουλίας του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες επανήλθε σε κινήσεις για δημιουργία νέων τετελεσμένων με προκλητικές, τρομοκρατικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική  Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην Αμμόχωστο.

Το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, κινήθηκε απειλητικά και κατάφερε να απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης μέσα από το οποίο προσπαθεί να «οριοθετήσει» τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε πως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κάνοντας μανούβρες απέκλεισε το Nautical Geo και το ανάγκασε να αποχωρήσει από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ…

Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες αφού παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Όμως την ίδια ώρα σημειώνουμε την υποκρισία των κυβερνώντων στη Λευκωσία.Έδειξαν να… αιφνιδιάζονται από τις τουρκικές ενέργειες! Κοροϊδεύουν τον κόσμο!

Ασφαλώς και γνωρίζουν την πάγια τακτική της Άγκυρας να εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για να προωθεί νέα τετελεσμένα. Επιπρόσθετα στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «έκπληξη» του Προέδρου  Αναστασιάδη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και των άλλων στη «συμμορία που κυβερνά», είναι παντελώς υποκριτική!

Τις τουρκικές κινήσεις με ακρίβεια είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με αφορμή την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

  • Δεν μπορούν να διατείνονται οι κυβερνώντες πως είχαν άγνοια. Τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ξεσκεπάζαμε σε αναλυτική ειδησεογραφία μας στη «ΓΝΩΜΗ» και ενδεικτικό ήταν το δημοσίευμα μας στις 6 Αυγούστου 2021 κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό για νέα τετελεσμένα: ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ!».

Οι μόνοι που «ζουν στον κόσμο τους» είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο εκλεκτός του για τη διαδοχή του στην προεδρία, υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης και ο αρχηγός του κυβερνώντων  ΔΗΣΥ  Αβέρωφ Νεοφύτου. Έστω κι αν το ΑΚΕΛ δια του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Στέφανου Στεφάνου, όπως και άλλοι πολιτικοί παράγοντες υποδεικνύουν πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό για δημιουργία νέων τετελεσμένων, δεν «ιδρώνει τ’ αυτί» των κυβερνώντων. Σε ώτα μη ακουόντων φτάνουν οι προτροπές στον Αναστασιάδη για επείγουσες κινήσεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος το οποίο υποβοηθεί τους διχοτομικούς στόχους της Τουρκίας.

  • Η απραγία της κυβέρνησης είναι τόσο προκλητική που όχι αδίκως ερμηνεύεται ως συμμετοχική στην πορεία αναζήτησης λύσης εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.

Όπως όλα δείχνουν η εισβολή Ερντογάν στο Βαρώσι και η εξαγγελία ανοίγματος τμήματος της πόλης, δεν ήταν το τέλος, ήταν η αρχή του τέλους.

Ο Ερντογάν με πρόφαση κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναλειτουργία του ενεργειακού προγράμματος, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Στο ίδιο δημοσίευμα της «ΓΝΩΜΗΣ», τον περασμένο Αύγουστο,  σημειώναμε σχετική δήλωση του Τούρκου Προέδρου κατά την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, όσο και του ψευδοκράτους.

«Επιθυμία μας, είπε, είναι η περιοχή να αναφέρεται ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας». Προς την κατεύθυνση αυτή υπέβαλαν προτάσεις, είπε αναφερόμενος στην πρότασή του για περιφερειακή Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο και την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες, που είναι ακόμα στο τραπέζι, όπως σημείωσε.

Ωστόσο, συνέχισε, οι Ελληνοκύπριοι ανακοίνωσαν ότι το Φθινόπωρο θα κάνουν γεωτρήσεις. «Ποιος κάνει μονομερείς ενέργειες, ποιος αυξάνει την ένταση, το αφήνω στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας». 

Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξε απολύτως καμιά αντίδραση.

ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ…

Αυτά τον μόλις τον περασμένο Αύγουστου. Και προφανώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη και με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ,  ακολουθεί την ίδια τακτική, όπως έκανε με το Βαρώσι που μας έλεγε πως επρόκειτο για πυροτεχνήματα όταν οι Τούρκοι ανακοίνωναν στις αρχές του χρόνου ότι θα ανοίξουν την περίκλειστη πόλη.

  • Τα όσα διαδραματίζονται σήμερα ήταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ προβλέψιμα με μαθητική ακρίβεια. Ωστόσο ο Αναστασιάδης και η Συμμορία που κυβερνά ουδέν έπραξαν! Ασχολούνταν με τους πύργους και τα χρυσά διαβατήρια, τις μίζες και τα βολέματα των ημετέρων.

Αφήνουν έτσι και το πεδίο ελεύθερο στους «στρατηγικούς συμμάχους τους», στους ΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους για «λύση» πακέτο του Κυπριακού και των ενεργειακών ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο προστατευόμενος του Τουρκοκύπριος εθνικιστής ηγέτης Ερσίν Τατάρ αλωνίζουν στα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων διεθνώς πλασάροντας τις προτάσεις τους για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.

  • Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να καταδικάσει την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου.

 Προκλητικά οι Αμερικανοί τηρούν στάση επιτήδειας ουδετερότητας καλύπτοντας την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣτέΪτ Ντιπάρτμεντ,  ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο υπερτονισμός από τον Αναστασιάδη της «ιδέας» του για επιστροφή στο Σύνταγμα της Κυπριακής  Δημοκρατίας του 1960 ίσως να μην είναι άσχετη. Γιατί και ο Ερσίν Τατάρ επίσης χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία για την παράλογη αξίωση του για συμφωνία διαμοιρασμού του φυσικού αερίου ανεξάρτητα από την όποια λύση του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Τατάρ, δεν είναι μόνο των Ελληνοκυπρίων, είναι συνεταιριστικό κράτος και των δυο κοινοτήτων, θέση η οποία εντάσσεται στο συνολικό διχοτομικό ιδεολόγημα για την περιβόητη «κυριαρχική ισότητα» αντί της πολιτικής ισότητας που η Τουρκοκυπριακή πλευρά διεκδικούσε μέχρι τώρα!

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης