Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Η «λίστα των μνηστήρων» για τον προεδρική καρέκλα…

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Η «λίστα των μνηστήρων» για τον προεδρική καρέκλα…

-

Παράλληλα τα κόμματα άρχισαν να κάνουν τις δικές τους σκέψεις, να πραγματοποιούν διάφορες επαφές με πιθανούς υποψήφιους υπό το φως όμως του ότι δεν φαίνεται, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. 

Το μόνο κόμμα που επιχειρεί εδώ και μερικούς μήνες να χτίσει τις προοπτικές μιας συνεργασίας ή να εξασφαλίσει μια σίγουρη υποστήριξη στον δεύτερο γύρο είναι ο ΔΗΣΥ. Ο οποίος με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας προσπαθούν να προσεγγίσουν την ακροδεξιά.

  • Και αυτή η προσπάθεια δεν είναι άσχετη με την στροφή προς τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον αντιτουρκισμό που αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ εμφανή αν κρίνει κάποιος την πολιτική που εφαρμόζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, μέχρι τις εθνικιστικές αναφορές και ενέργειες που αναπτύσσει ακόμα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να δείξει ότι η παράταξη του έχει επανέλθει στον παλιό καλό (;) εαυτό της, προτάσσοντας το έθνος, τα εθνικά σύμβολα αλλά και τις εθνικιστικές υπερβολές, αδιαφορώντας αν αυτές οι πολιτικές πλήττουν καίρια τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

  • Αυτές οι κινήσεις γίνονται δεκτές με ευχαρίστηση από το ΕΛΑΜ αλλά και από κύκλους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των μικρότερων κομματικών σχημάτων, με εξαίρεση ίσως την ηγεσία και τα μέλη της ΔΗ.ΠΑ.

 Παρόλα ταύτα οι διαφορές που υφίστανται σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου δείχνουν να είναι δύσκολο οποιοδήποτε κόμμα να συνεργαστεί με το κυβερνητικό κόμμα και να ορίσει κοινό υποψήφιο με τον ΔΗΣΥ.

 

Αδύνατη η σύναψη

κομματικών συνεργασιών

Ανάλογα ισχύουν και με τα άλλα πολιτικά κόμματα που οι διαφορές μεταξύ τους είναι τόσο μεγάλες που απαιτούν σοβαρές εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις τους για να επιτευχθούν κομματικές συμμαχίες.

Όλα τα κόμματα διαφωνούν με τον ΔΗΣΥ πρώτα και κύρια στο Κυπριακό, γεγονός που αποτρέπει ένα σενάριο συνεργασίας. Στα κοινωνικοοικονομικά υπάρχει μια προσέγγιση του κυβερνώντος κόμματος με το ΔΗΚΟ και ως ένα βαθμό με την ΕΔΕΚ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους.

  • Το μέγα ερώτημα για το τι θα πράξει αφορά τη ΔΗ.ΠΑ του Μάριου Κάρογιαν η οποία θεωρείται ως υποκείμενο του ΔΗΣΥ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να μην προκύψει συνεργασία, τουλάχιστον από τον 1ο γύρο, για να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι θεωρήσεις.

Από την άλλη το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να βρίσκει κοινά με τα υπόλοιπα κόμματα. Με τον ΔΗΣΥ είναι περισσότερο από ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία διότι οι διαφορές τους σε όλους τους τομείς είναι τεράστιες.

Πιθανή συνεργασία με το ΔΗΚΟ σκοντάφτει σε πτυχές της γραμμής του κόμματος στο Κυπριακό, αν και συμφωνούν στη γενική γραμμή για λύση ΔΔΟ, ενώ υπάρχουν και αρκετές διαφορές στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Κορυφαία διαφορά με την ΕΔΕΚ είναι βεβαίως το Κυπριακό.

Κάποια προσέγγιση μπορεί να γίνει με του Οικολόγους αλλά κι αυτή θα εξαρτηθεί από πολλούς λόγους.

Με βάση τα πιο πάνω τα πράγματα είναι δύσκολα και με το ΔΗΚΟ το οποίο δεν είναι σε θέση να επαναλάβει το παλαιότερο σκηνικό της συνεργασίας με την ΕΔΕΚ. Πέρα από το παιχνίδι της διεκδίκησης του ηγετικού χώρου του ενδιάμεσου χώρου, η εμπειρία των δύο κομμάτων από τις παλαιότερες συνεργασίες τους είναι τραυματική.

 

Τρία κύρια σενάρια στον ΔΗΣΥ

Πέραν όλων αυτών είναι και οι πιθανοί υποψήφιοι αλλά και οι εν δυνάμει υποψήφιοι που προέρχονται από τα κόμματα ή θα δοκιμάσουν μόνοι τους την τύχη τους.

Μετά τη δήλωση Αναστασιάδη ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα και λέγοντας ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έβαλε μπρος φτιάχνοντας το προεδρικό προφίλ του. Ξεκίνησε και πάλι τις περιοδείες, τις επισκέψεις σε χώρους εργασίας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι κοντά στο λαό.

Στον ίδιο χώρο θέλει να κινηθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την ευλογία Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο η αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη, αρχιτέκτονας της οποίας είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται ότι λειτουργεί αρνητικά στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του.

Υπάρχει κι ένα τρίτο σενάριο στην κυβερνητική παράταξη. Στην περίπτωση κατά την οποία στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τις δύο αναφερόμενες υποψηφιότητες, τότε να προταχθεί τρίτο πρόσωπο που πιθανότατα να είναι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ο ΔΗΣΥ θα την παρουσιάσει ως πετυχημένη Υπουργό αλλά θα παίξει το ίδιο παιχνίδι με την Αννίτα Δημητρίου, ότι δηλαδή το κόμμα δεν διστάζει να προτάξει για πρώτη φορά και υποψήφια γυναίκα.

 Από εκεί και πέρα «παίζουν» και τα ονόματα άλλων προσωπικοτήτων, όπως του νυν δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Το ενδεχόμενο της επιλογής Γιωρκάτζη θα προωθηθεί σε περίπτωση που διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και με το ΔΗΚΟ.

Στη σεναριολογία των προεδρικών συζητείται και το όνομα του προέδρου του κινήματος «Νέο Κύμα – Η άλλη Κύπρος», Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

 

Νωρίς ακόμα για το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ γίνονται σκέψεις για διάφορες υποψηφιότητες αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο, αφού οι διαδικασίες στο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι πολύ διαφορετικές από τις διαδικασίες άλλων κομμάτων.

Αν και το κόμμα θα ασχοληθεί μέσα στον επόμενο μήνα με το θέμα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Στέφανος Στεφάνου, ανεπίσημα έχουν πέσει στο τραπέζι κάποια ονόματα όπως αυτό του Αχιλλέα Δημητριάδη. Γίνονται και σκέψεις για υποψηφιότητα που να προέρχεται από το χώρο του κόμματος ενώ υπάρχουν και σκέψεις για να διερευνηθούν διεξοδικά τα ενδεχόμενα συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Διλήμματα στο ΔΗΚΟ

Στο μεγάλο κόμμα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου γίνονται διάφορες σκέψεις. Ωστόσο προκάλεσε προβληματισμό η πρόσφατη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι το ΔΗΚΟ θα μετέχει οπωσδήποτε στη νέα κυβέρνηση. Αυτό σηκώνει πολλές ερμηνείες αφού ο πρόεδρος του κόμματος ουσιαστικά δεν αποκλείει καμία συνεργασία.

Το ζητούμενο όμως είναι τα ανταλλάγματα που θα πάρει το κόμμα στην όποια συνεργασία και ποιο θα είναι το τίμημα του κόμματος που θα συνεργαστεί μαζί του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Ν. Παπαδόπουλος παρόλο που θα το ήθελε, δεν θα είναι υποψήφιος. Υπήρξε εισήγηση για υποψηφιότητα από το χώρο του κόμματος και συγκεκριμένα του Μάρκου Κυπριανού, υποψηφιότητα όμως την οποία δεν ευνοεί ο πρόεδρος του κόμματος και ο περίγυρος του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως γνωρίζουν στο ΔΗΚΟ ότι τυχόν επιτυχία ή αποτυχία στην όποια προσπάθεια, ενδεχομένως θα έχει συνέπειες τόσο για τον ίδιο τον κ. Παπαδόπουλο όσο και για την υπόλοιπη ηγεσία. 

Όσον αφορά την ΕΔΕΚ δεν υπάρχει τίποτε στο προσκήνιο δεδομένου ότι στο κόμμα ασχολούνται με το επικείμενο συνέδριο και τη μάχη επικράτησης ανάμεσα στο Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Γιώργο Βαρνάβα.

Αναμένεται ότι τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους μετά το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες.

 Σε παράλληλο δρόμο βρίσκονται και οι Οικολόγοι οι οποίοι αναμένουν να ξεκαθαρίσουν εσωτερικές διαφορές πριν γίνουν οποιεσδήποτε κινήσεις. 

Κι άλλοι ενδιαφερόμενοι…

Εκτός από όσους έχουν αναφερθεί, ενδιαφέρον για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έχουν κι άλλοι. Ήδη επιβεβαιωμένη υποψηφιότητα είναι αυτή του νομικού Μάριου Ηλιάδη, όπως και του Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του εντός των επόμενων ημερών.

Το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος δεν το αποκλείει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΚΟΑΠ Ττίμης Ευθυμίου ο οποίος δηλώνει πικραμένος από το μη επαναδιορισμό του στο πόστο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές του 2023 φαίνεται να εκδηλώνει και διευθύνων σύμβουλος τής Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές, θεωρώντας ότι έχει τα φόντα δεδομένου ότι δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις, αξιοποιώντας παράλληλα τις σχέσεις του με το εκκλησιαστικό κατεστημένο.

 

Διαβάστε Επίσης