Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Στημένο παιχνίδι για διασφάλιση κερδοφορίας για τους επίδοξους νέους παίκτες...

ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Στημένο παιχνίδι για διασφάλιση κερδοφορίας για τους επίδοξους νέους παίκτες στον τομέα της Ενέργειας

-

Περίπου ως… φυσικό φαινόμενο, που μας έπεσε από τον ουρανό, παρουσιάζονται τις τελευταίες μέρες οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που κατατρώγουν τους μισθούς και ειδικά το πενιχρό εισόδημα μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας.

Δεν είναι μόνο, που μας λένε ή αφήνουν να νοηθεί  ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα, επειδή «το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», αλλά και η πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που συστήνουν λίγο – πολύ υπομονή, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «ομαλοποίηση των τιμών» σε μερικούς μήνες!

Οι αυξήσεις στις τιμές δεν οφείλονται αποκλειστικά στην άνοδο των τιμών των καυσίμων. Αντίθετα η αύξηση στις τιμές των καυσίμων έχει άλλα αιτία. Η άνοδος των τιμών φυσικά και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά αυτό έχει αιτία. 

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού, που σ’ αυτήν τη φάση εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, δίνει τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά πακέτα για τη στήριξη των «πράσινων» και «ψηφιακών» επενδύσεων, λεφτά που επιστρέφουν στις επιχειρήσεις, σπρώχνοντας προς τα πάνω τον πληθωρισμό, άρα και τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης. 

  • Σύμφυτη του καπιταλισμού είναι και η μόνιμη τάση για περισσότερα κέρδη, κάτι που ανεβάζει τις τιμές ανάλογα με τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ! 

Ταυτόχρονα η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλεί ηλεκτροσόκ στις τσέπες των καταναλωτών.

  • Αυτή η ανοδική τάση στη τιμή του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί, φέρνοντας έναν ακριβό χειμώνα για όλη την Ευρώπη και για μας στην Κύπρο.

Αυτό δεν ενοχλεί τους κυβερνώντες και τους επίδοξους «επενδυτες» στον τομέα της Ενέργειας. 

 

Γι’ αυτό δίπλα στην κυβέρνηση, που συστήνει… καλύτερη έρευνα αγοράς πριν από τα ψώνια, και τον ΔΗΣΥ, που δεν λέει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, συνέπεια της στρατηγικής που και ο ίδιος υπηρετεί, υπάρχουν και οι επίδοξοι νέοι παίκτες στον τομέα της Ενέργειας, που αναμένουν το μοίρασμα της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση μέρους τουλάχιστον των εργασιών της ΑΗΚ, με ενσωματωμένες τις αυξήσεις που έγιναν και που υποψιαζόμαστε ότι δε θα είναι οι μοναδικές κατά το χρόνο της απόκτησης από μέρους τους μεριδίου της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να σιγουρεύουν την κερδοφορία τους φορτώνοντας νέα βάρη στους καταναλωτές.

Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: Οι κυβερνώντες προετοιμάζουν το έδαφος. Έντεχνα δημιουργούν ταυτόχρονα δυσφορία ανάμεσα στους καταναλωτές για να δουν ως… «σωτήρες» τους ιδιώτες επενδυτές!

Πλην όμως θα την πατήσουν όσοι παρασυρθούν ξανά:

  • Το ίδιο έγινε στη Βουλγαρία και άλλες χώρες που ιδιωτικοποίησαν τον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειες και οι ιδιώτες ανέβασαν στα ύψη τις τιμές.

Όμως, τα ίδια πάθαμε και μείς με την ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια με τον επενδυτή να αυξάνει τα κόστα στις εισαγωγές τα οποία μετακυκλύονται στην τελική τιμή του προϊόντος και τη νύφη πληρώνει στο τέλος ο καταναλωτής!

Διαβάστε Επίσης