Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚυπριακή Ανεξαρτησία 1960 -2021: Οι αγώνες μας συνεχίζονται! –Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Κυπριακή Ανεξαρτησία 1960 -2021: Οι αγώνες μας συνεχίζονται! –Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

-

 Οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου σίγουρα δεν ανταποκρίνονταν στα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας.  Οι πρόνοιες τους, οι ρήτρες που περιλαμβάνονταν, δημιουργούσαν σειρά διαιρετικών στοιχείων και φυγόκεντρων τάσεων.  Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατία απειλείτο από την ίδια στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές για τις συμφωνίες, μάλιστα τις ποιο πολλές φορές από τις ίδιες τις εγγυήτριες δυνάμεις.  Αυτές στην πορεία υπήρξαν και οι οργανωτές δολοφονικών και εγκληματικών σχεδίων, ενεργειών σε βάρος της Κύπρου.  Χωρίς όμως κυπριακά χέρια, κανένα έγκλημα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.  Το διαίρει και βασίλευε υπήρξε η καταστροφή της πατρίδας μας. 

Κάθε εκδήλωση επετειακή, δεν προσφέρεται απλά και μόνο για τιμές, πανηγυρισμούς και γιορτασμούς, αλλά κυρίως για μας τους Κύπριους, για μια αποτίμηση – εκτίμηση και αξιολόγηση της ιστορικής μας πορείας και διαδρομής.  Και το ΑΚΕΛ έχει αυτή τη δύναμη.  Ίσως ως μοναδική εξαίρεση, να κρίνει και να κρίνεται!   Μίλησε και συνεχίζει να μιλά τη γλώσσα του λαού, την αλήθεια χωρίς μισόλογα, χωρίς περιορισμούς και υπολογισμούς.   

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται εμείς οι Κύπριοι, ο Κυπριακός λαός στο σύνολο του, να πάρουμε στα χέρια μας, τόσο την ιστορία μας, όσο και τη διαδρομή μας στην πορεία του χρόνου.  Σήμερα χρειαζόμαστε μια ανοιχτή κριτική αξιολόγηση γιατί η αντικειμενικότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ελεύθερη, απεριόριστη και ορθολογική συζήτηση, χωρίς ψευδαισθήσεις, ψευδαπάτες κι’ άλλες πολιτικές απάτες! 

Η ιστορία της Κύπρου υπήρξε ως επί το πλείστο μια σειρά από ξένες επιβουλές και κατοχές.  Φοίνικες, Πέρσες, Άραβες, Άγγλοι, Τούρκοι. 

Και όλα αυτά εξ’ αιτίας της σπουδαίας σημασίας που κατείχε το νησί.  Η γεωγραφική, γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αποτέλεσε και αποτελεί δυστυχώς την κακοδαιμονία της. 

Μόνο ένα γεγονός παρέμεινε βέβαιο και αμετάβλητο μέσα στους αιώνες, χιλιάδες χρόνια ιστορίας.  Η Κύπρος άλλαξε πολλούς καταχτητές, παρέμεινε όμως μέσα από συμπληγάδες όρθια και συνεχίζει τον ιστορικό προορισμό της…..! 

Γεγονός ιστορικό, αναλλοίωτο και επιβεβαιωμένο, είναι ο ρόλος των ακραίων εθνικιστικών οργανώσεων ΤΜΤ, Βολκάν  και της ΕΟΚΑ Β’  συνεπικουρούμενες  από τα δυτικά κέντρα, με τη δράση τους έχουν σκοτώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας για ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον. 

Αχτίδα φωτός σ’ αυτή την περιπετειώδη διαδρομή ήταν και παραμένει η Κυπριακή Αριστερά, το Κόμμα μας, το ΑΚΕΛ.  Από την πρώτη στιγμή της Ανεξαρτησίας, παρ’ όλες τις διαφωνίες του, πρόταξε την ανάγκη για ειρήνη και συμφιλίωση.  Αγωνίστηκε, θυσίασε παιδιά του στον κοινό αγώνα και την πάλη για μια ενωμένη πατρίδα. 

Η ίδια η ιστορία μας καλεί και πάλι σ’ ένα καινούργιο ραντεβού αγώνων για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας!  Μας καλεί και πάλι η ιστορία να πρωταγωνιστήσουμε.  Βρισκόμαστε στη ποιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας. 

Προπάντων δεν δεχόμαστε από κανένα πιστοποιητικά πατριωτικής ευθύνης.  Ιδιαίτερα από τους σημερινούς κυβερνώντες οι οποίοι φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τα τραγικά και επικίνδυνα αδιέξοδα. 

Το όραμα μας για μια Κύπρο ενωμένη και ομοσπονδιακή δεν επιδέχεται εκπτώσεις!  Είμαστε απέναντι και δεν θα σιωπήσουμε σε κάθε φωνή που καλλιεργεί το μίσος, την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.  Είμαστε απέναντι σε κάθε ενωτικές ή διχοτομικές ιαχές. 

Σήμερα η Κύπρος και ο κυπριακός λαός περιμένουν από το ΑΚΕΛ και την Κυπριακή Αριστερά, νέους αγώνες, να ανανεώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του, και οφείλουμε ούτε να διαψεύσουμε, ούτε να διαψευστούμε.  Το χρωστάμε στην πατρίδα μας, στο λαό μας, στην πλούσια ιστορία αγώνων και θυσιών κοντά ένας αιώνας ζωής και δράσης μας! 

Σήμερα το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά αποτελεί εκ των πραγμάτων τη μοναδική ελπίδα που κρατά ακόμα ζωντανή την ελπίδα λύσης! 

Μπορούμε με πατριωτικό ρεαλισμό να γκρεμίσουμε τα τείχη του διαχωρισμού, να χτίσουμε μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που μεσολάβησαν κοντά μισόν αιώνα μετά, το καινούργιο μας σπίτι, την Κύπρο της ειρήνης, της κοινής πατρίδας, όλων των κατοίκων της, την νέα Κύπρο της ασφάλειας και της σταθερότητας. 

  • O Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Διαβάστε Επίσης