Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ακρίβεια στην αγορά γονατίζει τα νοικοκυριά!

Η ακρίβεια στην αγορά γονατίζει τα νοικοκυριά!

-

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες ως ακολούθως:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: Ρύζι 1,61%, αλεύρι και άλλα δημητριακά 6%, ψωμί 0,07%, προϊόντα φούρνου/ ζαχαροπλαστείου οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Αυξήσεις σημειώθηκαν πίτσα και πίτα 1,82%, ζυμαρικά 2,17%, δημητριακά πρωινού 2,61%.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΕΑΣ:  Βοδινό και μοσχάρι 1,62%, χοιρινό 0,49%, αρνίσιο κατσικίσιο 1,75%, πουλερικά 0,68%, άλλα κρέατα 3,52%, αποξηραμένο, αλατισμένο και καπνιστό -3,08%.

ΨΑΡΙΚΑ: φρέσκα ψάρια 1,01%, στα κατεψυγμένα ψάρια υπήρξε μείωση 6% και στα κατεψυγμένα θαλασσινά 8%.

ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΒΟΛΒΩΝ:  54%, στα κατεψυγμένα λαχανικά, 75 % στις πατάτες και  2,13%, στα αποξηραμένα λαχανικά και άλλα διατηρημένα ή μεταποιημένα λαχανικά

ΕΝΔΥΣΗ: Για άντρες ο δείκτηςσημείωσε άνοδο 2,09% και για τις γυναίκες σημείωσε πτώση 4,36%. Στα ενδύματα για βρέφη και για παιδιά ως 13 ετών ο δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 1,43% και στον καθαρισμό ενδυμάτων παρέμεινε σταθερός. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για είδη υπόδησης για άνδρες σημείωσε άνοδο 0,27% και για γυναίκες πτώση 4,65%.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ:  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,42%, στα διορθωτικά γυαλιά και φακούς επαφής η μείωση ήταν 0,91% και στις οδοντιατρικές υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για διεθνείς πτήσεις αυξήθηκε 5,88%

 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΧΟΡΟΥ: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για αυξήθηκε 1,02% και για φαστ φουντ και υπηρεσίες take away φαγητού 1,63%.

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε 39,79% τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με το 2020, στο φυσικό υγραέριο και φωταέριο η αύξηση του δείκτη ήταν 25%, στο υγραέριο (φιάλη) η άνοδος ήταν 22,7%. Στα υγρά καύσιμα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 29,74%  τον Αύγουστο.

Στο πετρέλαιο η άνοδος ήταν 20,93%, στην βενζίνη 21,10%, λιπαντικά 1,17%.

Τα πραγματικά μισθώματα για κύρια κατοικία παρουσίασαν άνοδο 1,54%, τα προϊόντα για τακτική συντήρηση κατοικίας αυξήθηκαν 3,12%, οι τιμές υδραυλικών παρέμειναν σταθερές όπως και των ηλεκτρολόγων.

Όσον αφορά την επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και είδη νοικοκυριού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για έπιπλα οικιακής χρήσης αυξήθηκε 6,53% και για τα έπιπλα κήπου 3,54%.

Στα χαλιά ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,12% και μειώθηκε 0,37% στα υφάσματα επίπλωσης και κουρτίνες. Αυξήθηκε 4,74% ο δείκτης τιμών καταναλωτή για ψυγεία, καταψύκτες και ψυγειοκαταψύκτες, για πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων η αύξηση ήταν 1,07%, για κουζίνες 1,61%, για θερμάστρες κλιματιστικά 1,67%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για συσκευές σιδερώματος μειώθηκε 1,01% στις φρυγανιέρες και σχάρες η άνοδος ήταν 3,41%.

Πραγματικό τσουνάμι οι αυξήσεις στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Και απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των καταναλωτών.

Ειδικά όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις έντονη αντίδραση, κυρίως του ΑΚΕΛ, του συνδικαλιστικού κινήματος και των οργανωμένων καταναλωτών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει την πρόθεση της για εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Ωστόσο, το 10 % μείωση που ανακοίνωσαν και μάλιστα μόνο για ένα τετράμηνο, σε σύγκριση με το ύψος της αύξησης είναι ψίχουλα! 

KAI ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ

ΑΠΟΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ…

Με βάση τα αποτελέσματα της ΄Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης, το  2020 το 21,3% του πληθυσμού της Κύπρου, σε απόλυτους αριθμούς 188.000 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με το δείκτη APORE. Όπως εξηγεί το Τμήμα Στατιστικής, Υπηρεσίας Κύπρου αυτός ο δείκτης είναι ένας από τους εννέα βασικούς δείκτες στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. 

Συγκεκριμένα το 21,3% του πληθυσμού ζούσε σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρές υλικές στερήσεις.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν το 2020 σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το 14,3%, το δε ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρή υλική στέρηση, δηλαδή τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, δεν μπορούν να έχουν τον χειμώνα ικανοποιητική θέρμανση ή να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη δαπάνη, φτάνει το 8,3% του πληθυσμού!

Κατά τα άλλα ζούμε στο success story των κυβερνώντων με τους μαγειρευμένους αριθμούς περί ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, που μας σερβίρουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ

 

Διαβάστε Επίσης