Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται νέες, βαριές φορολογίες!

Έρχονται νέες, βαριές φορολογίες!

-

Και με το δίκαιο τους πανηγυρίζει η κυβέρνηση του κεφαλαίου για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., αφού θα μπορέσει να ταίσει κι άλλο το άπληστο μεγάλο κεφάλαιο.

  • Για τους εργαζόμενους και το λαό ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες βαριές φορολογίες για να είναι σε θέση το κράτος να ξεπληρώσει τα χρέη, γιατί ο πακτωλός που θα πάει στους κεφαλαιοκράτες είναι υπό μορφή δανείου και θα πρέπει να επιστραφούν από το κράτος στην Ε.Ε. Και ποιος άλλος θα πληρώσει; Ο ήδη βαριά φορολογούμενος πολίτης.

Σε ανακοίνωση της η προεδρία της Δημοκρατία κάνει λόγο για… «ιστορική μέρα για την πατρίδα  μας» αφού, όπως αναφέρει, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την εκταμίευση της 1ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόκειται, προστίθεται, «για 157 εκ. ευρώ τα οποία παραχωρούνται με τη μορφή προχρηματοδότησης. Το ποσό αντιστοιχεί στο 13% της συνιστώσας επιχορηγήσεων και δανείων της συνολικής χρηματοδότησης που αναλογεί στη χώρα».

  • Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ύφος που θυμίζει εκείνο το προκατόχου το Χάρη Γεωργιάδη όταν μιλούσε για το περιβόητο «success story» της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρει ότι συνολικά η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας €1,2δις για χρηματοδότηση του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» με ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Ο Υπουργός καλεί περαιτέρω τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε…  «συστράτευση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, για επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου και εκταμίευση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων για το καλό της Κύπρου μας, της οικονομίας και των πολιτών», πλην όμως δεν συγκεκριμενοποιεί το όφελος των πολιτών.

Ζητά «συστράτευση» από τα κόμματα εν λευκώ αλλά αποκρύβει ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό.

  • Αποκρύβει ο Κ. Πετρίδης το γεγονός πως το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το αύριο», όπως το βάφτισαν, είναι ένα φιλόδοξο κατά τους ίδιους αλλά για την πλουτοκρατία του τόπου που θα δει τα κέρδη της να πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο.

Είναι αυτοί που ακόμη και στα χρόνια της σκληρής λιτότητας των Μνημονίων για το λαό, είχαν αυξήσει τα κέρδη τους. Είναι αυτοί που και μέσα στην υγειονομική κρίση και πάλι αυξάνουν τα κέρδη τους, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και εργαζόμενοι περνούν στην κατηγορία όσων ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

Όταν την περασμένη Δευτέρα  το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» παρουσιάστηκε στη Βουλή, αποκαλύφτηκε πως αυτό συνοδεύεται από αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων οργανισμών δημόσιας ωφελείας!

Απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Κ. Πετρίδης αναγκάστηκε να παραδεχτεί τελικά πως το περιβόητο σχέδιο των κυβερνώντων δεν περιλαμβάνει μόνο οφέλη αλλά και υποχρεώσεις, αφού από φέτος αυξάνεται η συνεισφορά της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα συζητείται και η περαιτέρω αύξηση των φορολογιών της ίδιας της ΕΕ από τα κράτη-μέλη!

Όπως λέχθηκε στη Βουλή, η Κύπρος φιλοδοξεί να αντλήσει από την ΕΕ χορηγία 1 δισ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ ως δάνειο με ορίζοντα υλοποίησης το 2026,, ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είτε απορροφήσουμε είτε όχι αυτά τα κονδύλια, η κρατική συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η ίδια!

  • Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού διαμήνυσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει «κόκκινες γραμμές», ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων, καθώς και το ενδεχόμενο επαναφοράς ξοφλημένων πολιτικών της κυβέρνησης όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν διάφορα ζητήματα, όπως «ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος σε αντιδιαστολή με το κόστος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το κόστος σε τελευταία ανάλυση θα το επωμισθούν και θα το αποπληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες, όπως συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Το ΑΚΕΛ απεύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση:

«Επειδή, δήλωσε ο Α. Δαμιανού, δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό το Ταμείο και οι πολιτικές που αυτό περιλαμβάνει περίπου εμφανίζονται ως η θεραπεία δια πάσαν νόσο -και αναφέρομαι σε κυβερνητικές νόσους- θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση ότι μπορούν οι λύσεις ως δια μαγείας να επέλθουν από το εξωτερικό ή μέσα από πολιτικές που συζητήθηκαν μεταξύ της ιδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ενημέρωση και η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε για άλλη μια φορά πως η κύρια δύναμη αντίστασης στις αντεργατικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι το ΑΚΕΛ το οποίο μέσα κι έξω από τη Βουλή, μαζί με όλο το Λαϊκό Κίνημα αντιστέκεται υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης