Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΕφαρμόζουν το «δόγμα του σοκ» για επιβολή συνομοσπονδίας!

Εφαρμόζουν το «δόγμα του σοκ» για επιβολή συνομοσπονδίας!

-

Η ΄Αγκυρα και ο Ερσίν Τατάρ εμμένουν στη λύση των δυο κρατών και ο Αναστασιάδης «βάζοντας αυτί» στους ακροδεξιούς εθνικιστές του ΕΛΑΜ αλλά και στους φουστανελάδες του κόμματος του, κάνει στροφή και ψάχνει το Σύνταγμα του 1960 για να έλθουν και να μας βρουν τη «μέση λύση»,  οι στρατηγικοί εταίροι του Προέδρου και του ΔΗΣΥ, οι ΝΑΤΟϊκοί οι οποίοι,  να μην το ξεχνούμε, είναι και σύμμαχοι στην επιδρομική συμμαχία με την Τουρκία.

 Τα περί μοντέλου «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» που «αποκάλυψε» τάχα ο εδώ Βρετανός  Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι ασφαλώς και δεν είναι «νέο». Είναι υποκρισία να δηλώνουν ορισμένοι πως εξεπλάγησαν από τα όσα είπε ο κ. Λίλι σε συνέντευξη του γιατί  αυτά όλα που είπε ο Βρετανός διπλωμάτης στην Κυριακάτικη «Καθημερινή», αποτελούν στην πραγματικότητα λεπτομερέστερη ανάλυση των περιβόητων «ιδεών» του πολιτικού προϊστάμενου του, του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ ο οποίο όταν τον περασμένο Φεβρουάριο επισκέφθηκε την Κύπρο έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθεί φόρμουλα «μέσης λύσης» μεταξύ της θέσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) και της τουρκικής για συνομοσπονδία δυο κρατών.

  • Η Βρετανική διπλωματία εκμεταλλευόμενη το διαπραγματευτικό κενό ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα πλασάροντας τις θέσεις της και επανήλθε θέτοντας στην ημερήσια διάταξη των πολιτικό-διπλωματικών συζητήσεων τις ιδέες περί «αποκεντρωμένης», άλλως «χαλαρής» ομοσπονδίας, η πατρότητα των οποίων ανήκει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν είναι τυχαία η υιοθέτηση της φρασεολογίας αυτής από τη βρετανική διπλωματία. Ερωτηθείς για τις βρετανικές πρωτοβουλίες, ο Στίβεν Λίλι δήλωσε:

«Συζητούμε για μια σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η οποία δε νομίζω να είναι αμφιλεγόμενη, αφού πρόκειται για ιδέα που κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης για να προσθέσει: «Μιλάμε για άτυπες ιδέες, όχι ένα συμπαγές σχέδιο, και δεν πρόκειται για αυτό που προσπάθησαν διάφοροι κύκλοι να περιγράψουν».

Σε ό,τι αφορά τη φράση «καμία οντότητα δεν θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία επί της άλλης», ποια είναι η εναλλακτική; Ότι μια κοινότητα θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία επί της άλλης; Είχε συμφωνηθεί ήδη στην Κοινή Διακήρυξη του 2014 ότι η κυριαρχία πηγάζει εξ ίσου από ΕΚ και ΤΚ. Δεν ανήκει στην μια κοινότητα ή στην άλλη.

Οι ιδέες αυτές, αναφέρει, εμπίπτουν στην ολότητά τους στο συμφωνημένο υπό τα Ηνωμένα Έθνη πλαίσιο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, η οποία ειλικρινά αποτελεί τη μόνη βιώσιμη διέξοδο».

Ωστόσο, ο κ. Στίβεν Λίλι εκφράζει τη θέση πως η απόπειρα επανεκκίνησης από το σημείο που κατέληξε το Κραν Μοντανά αποτελεί συνταγή για μακρές και άκαρπες συζητήσεις.

  • Ο Άγγλος πρέσβης υποτιμά την νοημοσύνη μας. Κατά την περισπούδαστη άποψη του θα είναι «συνταγή για μακρές και άκαρπες συζητήσεις», η συνέχιση μιας διαδικασίας η οποία είχε φτάσει (στο Γκραν Μοντανά), στα πρόθυρα τελικής κατάληξης σε συμφωνία και δεν θα είναι, αν τιναχτούν όλα στον αέρα και να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν!

 

ΣΚΟΠΙΜΑ, ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ…

 

Με την τοποθέτηση του το κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς ρίχνει το γάντι τόσο στους Άγγλους όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αλλά δυστυχώς δεν το πράττουν, παρ’ όλο που τους δόθηκε η ευκαιρία.

Την Τετάρτη ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέβηκε στο Λόφο του Προεδρικού, αλλά μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέφυγε επιμελώς τους δημοσιογράφους, προφανώς για να αποφύγει και τις «ενοχλητικές» ερωτήσεις για την περιβόητη συνέντευξη του. Το τι λέχθηκε μας ενημέρωσε, κι αυτός με γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντηση, είπε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, «υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών», πλην όμως δεν μας λέει πάνω σε ποια βάση θα γίνουν κατά τους Άγγλους οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην παρουσία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε διατυπώσει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ στις 30/08/2021, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου», αλλά ούτε λέξη δεν λέει για την ταμπακιέρα. Κανένα σχόλια για το μοντέλο της «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας η οποία σύμφωνα και με τον Βρετανό Αρμοστή είναι ιδέα του Αναστασιάδη.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, όπως είπε ο Μ. Πελεκάνος, επαναβεβαίωσε τη θέση της Βρετανίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, δίδοντας κάποιες επεξηγήσεις ως προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από πλευράς της Βρετανικής κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων».

  • Η τοποθέτηση της κυβέρνησης κάθε άλλο ξεκαθαρίζει την κατάσταση, έχοντας υπόψη τη θέση των Βρετανών για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία και τις παραινέσεις Λίλι «ότι με ενέργεια, δημιουργικότητα, ευελιξία και πολιτική θέληση είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού»…

Το τι εννοούν με τη φράση  «ευελιξία» οι Άγγλοι;

Το είδαμε στην πράξη το Καλοκαίρι κατά τις συζητήσεις για την υιοθέτηση του Ψηφίσματος όταν επέμεναν στο λεκτικό του Προσχεδίου που ετοίμασαν και παρέπεμπε ευθέως σε συνομοσπονδία ή και λύση δυο κρατών στην Κύπρο! Η απόπειρα ναυάγησε μετά την έντονη αντίδραση άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσίας – Κίνας).

Το είδαμε με τις θέσεις Ντομινίκ Ράαμπ ο οποίος έκανε βολιδοσκοπήσεις με την εκτρωματική πρόταση του για λύση «μέσης απόστασης» για να στείλει μέσα στο Καλοκαίρι στο νησί απεσταλμένους να… συνεχίσουν το έργο του.

Βεβαίως το  θέμα δεν είναι «υπόθεση των Βρετανών». Προφανώς και συνεννοούνται με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Και δεν έχουν άδικο όσοι λένε πως το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο και πως μέσα στο κόλπο είναι και οι Αμερικανοί και οι εδώ «δυτικολάγνοι» με το αφήγημα «ανήκομεν στην Δύσιν»… 

 

Διαβάστε Επίσης