Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠλάτες στους Άγγλους ιμπεριαλιστές από Αναστασιάδη–Αβέρωφ Νεοφύτου!- Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Πλάτες στους Άγγλους ιμπεριαλιστές από Αναστασιάδη–Αβέρωφ Νεοφύτου!- Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Με τις πολιτικές τους εμπεδώνεται όλο και περισσότερο στην κοινή γνώμη ότι έχουν συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους κβο. Όπως παραστατικά φέρεται να είπε ξένος διπλωμάτης στη Λευκωσία «είναι σχήμα οξύμωρο την ώρα που ο Πρόεδρος του κράτους κάνει λόγο για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, την ίδια ακριβώς ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες του που μεγαλώνουν το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών αφήνοντας να φαντάζει ως μοναδική εφικτή προοπτική η μονιμοποίηση της διχοτόμησης και ο ενταφιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κίνηση Αναστασιάδη για επιστροφή στο ’60 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού ακόμη και ο υπουργός του των εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης διακριτικά επιχείρησε να θέσει στην άκρη την «προεδρική πρόταση». Ωστόσο φαίνεται πως ο Ν. Αναστασιάδης δεν είναι διατεθειμένος να παρεκκλίνει από την πορεία για «κλείσιμο του Κυπριακού» στην παράλογη λογική της αποδοχής του σημερινού στάτους κβο «ως της δεύτερης καλύτερης λύσης», θέση για την οποία εξασφαλίζει τη στήριξη και του πρωτεργάτη των αρνητών της λύσης – επανένωσης της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β΄.

Ο Ν. Αναστασιάδης αντιλαμβανόμενος ότι η ενέργεια του άφησε άφωνους και μια μερίδα στελεχών και οπαδών του κόμματος του, «έβγαλε από το μανίκι» το «καλό του το χαρτί» που δεν είναι άλλο από τις προεδρικές του 2023. Μέχρι τώρα ήταν κοινό μυστικό πως  ευνοούμενος του ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος υποτίθεται από τη δημόσια τοποθέτηση του ότι ήταν «σχήμα λόγου» και όχι πρόταση υπό επεξεργασία τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60 , «ενόχληση», που αξιοποιήθηκε από το Προεδρικό για «επαναπροσέγγιση» με τον Αβέρωφ Νεοφύτου…

΄Ετσι ο Ν. Αναστασιάδης φρόντισε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Omega», να «αδειάσει» δημόσια τον Ν. Χριστοδουλίδη αλλά και να «αναγνωρίσει» ως τον κύριο παίκτη στην παράταξη του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2023, δηλώνοντας σεβασμό στις πρόνοιες του καταστατικού του ΔΗΣΥ που καθορίζει ότι τον πρώτο λόγο στις προεδρικές εκλογές τον έχει ο πρόεδρος του κόμματος.

Δεν έχρισε διάδοχο αλλά η κίνηση του «δίνει πόντους» στον Αβέρωφ Νεοφύτου με αντάλλαγμα τη στήριξη του στις όσο αλλόκοτες κι αν είναι, θέσεις του στο Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι προσωπικές φιλοδοξίες των ηγετών της Δεξιάς, είναι πάνω από το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας.

Ασφαλώς και ο Αβέρωφ Νεοφύτου άδραξε την ευκαιρία για να «κατοχυρώσει» το κεκτημένο του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για τις Προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πράγματι έχει τις διαδικασίες του, τις οποίες θα ενεργοποιήσει την κατάλληλη ώρα για τις τελικές του αποφάσεις. Και δεν πρόκειται πρόωρες κινήσεις και ενέργειες από οποιονδήποτε, είτε να προκαταλάβουν είτε να επηρεάσουν τις συλλογικές, κομματικές αποφάσεις».

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΕΔΩΣΕ

ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ…

Ο Νίκος Αναστασιάδης ως η μεγαλύτερη πόρνη της πολιτικής, όπως αρέσκεται να αυτοχαρακτηρίζεται, θεωρεί πως έδωσε στον Αβέρωφ Νεοφύτου το γλειφιτζούρι των προεδρικών για ν’ ασχολείται όχι μόνο αφήνοντας του ελεύθερο το πεδίο στο Κυπριακό αλλά εξασφαλίζοντας και την στήριξη του στις όποιες κινήσεις του. Και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε ήδη δείγματα γραφής..

Όταν ερωτήθηκε για την «πρόταση» Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν υιοθέτησε ασφαλώς το αφήγημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ότι ήταν «σχήμα λόγου». Αντίθετα, υπερασπίστηκε το σενάριο του Προέδρου. Με απόλυτο τρόπο ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε πως «με την πρόταση του ο Ν. Αναστασιάδης επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και όχι να αλλάξει τη βάση της λύσης του Κυπριακού που παραμένει στις παραμέτρους που καθορίστηκαν από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια λύση Διζωνικής,  Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

  • Τάδε έφη ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος την ίδια ώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να αφήσει ανοικτό το σενάριο συζήτησης των «Βρετανικών ιδεών» στο Κυπριακό για το περιεχόμενο των οποίων εκφράζονται έντονες διαφωνίες γιατί οδηγούν σε εκτρωματική λύση του Κυπριακού.

Δήλωσε επί λέξη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ: «Χρειαζόμαστε την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, χρειαζόμαστε τη  στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να σπάσει το αδιέξοδο και οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός των Ηνωμένων  Εθνών την καλωσορίζουμε αρκεί να είναι εντός των παραμέτρων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΛΑΣΙΕ «ΙΔΕΩΝ»…

Ακριβώς όπως τα έχουν σχεδιάσει οι Βρετανο- αμερικανοί ιμπεριαλιστές: Οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων Αναστασιάδης και Τατάρ, τεντώνουν το σχοινί με τις μαξιμαλιστικές θέσεις που προβάλλουν, ο ένας για δυο κράτη και ο άλλος για το ανέφικτο της επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60, πράγμα που παρατείνει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Είναι αυτό το κενό στις διαπραγματεύσεις που αξιοποιούν οι ΝΑΤΟϊκοί για να πλασάρουν «μέσες λύσης», πράγμα που κάνει η Βρετανική διπλωματία. Ενόψει και των επαφών στη Νέα Υόρκη του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων, «μπήκε μπροστά» το Λονδίνο, επαναφέροντας τις «τοξικές» τοποθετήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ο οποίος όταν τον περασμένο Φεβράρη ήλθε στην Κύπρο, ζήτησε «ευελιξία από  όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενόψει της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού»…

  • Όπως πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα πηγαινοέρχεται στην Κύπρο υψηλά ιστάμενος διπλωμάτης του Φόρεϊν Όφις και πραγματοποιεί επαφές με κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες «εξηγώντας τις ιδέες» του για διάρρηξη του αδιεξόδου και κατάληξη σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού.

Ενημερωμένες πηγές της ΓΝΩΜΗΣ αναφέρουν ότι οι Βρετανοί στις συναντήσεις τους με Κύπριους πολιτικούς επιμένουν στη φόρμουλα για «μέση λύση»… «Ούτε δυο κράτη, υποβάλλουν, ούτε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Το Βρετανικό σενάριο προκρίνει να επιστρέψουν οι δύο πλευρές σε ουσιαστικές συνομιλίες με μία φόρμουλα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι τελευταίες θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και την ίδια στιγμή να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Τουρκοκυπριακής πλευράς για την πολιτική ισότητα. Όπως υποβάλλουν οι Βρετανοί θα πρόκειται για μια μορφή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας με ελάχιστες εξουσίες, χωρίς ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

  • Οι Άγγλοι υιοθετώντας τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για «συνταγματική ισότητα», με το αφήγημα ότι αυτή πηγάζει από τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με βάση το Σύνταγμα του 1960, κάνουν λόγο για «δυο κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια» τα οποία θα ανήκουν στην ομοσπονδία και θα μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες, σύστημα διοίκησης το οποίο προσομοιάζει με συνομοσπονδία δυο κρατών.  

Με το δεδομένο αυτό, εξηγείται και η σπουδή του Προέδρου Αναστασιάδη να φέρει στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών συζητήσεων θέμα επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960. Προφανώς αυτό βολεύει και τους Άγγλους και τους Τούρκους εθνικιστές. Οι Άγγλοι θα εμμένουν στο αδιαπραγμάτευτο των «δικαιωμάτων» τους (στρατιωτικές βάσεις και άλλα) και η τουρκική πλευρά προφανώς, θα κρατήσει τα κατεχόμενα ως την περιοχής διαμονής και αυτοδιοίκησης των Τουρκοκυπρίων και την ίδια ώρα θα είναι συμμέτοχοι στην Κυπριακή Δημοκρατία με το δικαίωμα βέτο στην Εκτελεστική Εξουσία και τις χωριστές πλειοψηφίες στη Βουλή και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Αυτά δεν τα γνωρίζουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ευνοούμενος του εσχάτως, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου ο οποίος τάχατες αναμένει να δει ολοκληρωμένη πρόταση για να τοποθετηθεί, ενώ εν λευκώ ενθάρρυνε με τις δηλώσεις του, τους ΝΑΤΟϊκούς να συνεχίζουν τις μηχανορραφίες τους!

Διαβάστε Επίσης