Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΛευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανένα! Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανένα! Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

Προϋπόθεση για συμμετοχή και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών κεφαλαίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι τα κράτη μέλη να υποβάλουν ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. 

Για την Κύπρο προβλέπονται 764 + 204 εκατομμύρια το 2021.  Τα κράτη οφείλουν στην κατάθεση των δικών τους σχεδίων, να περιγράφουν τις εθνικές ατζέντες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που να  περιλαμβάνουν μια  συνοπτική δέσμη κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων και δημοσίων επενδύσεων με ορίζοντα μέχρι το 2026.  Ειδικότερα για την Κύπρο αναλογεί από τον πιο πάνω μηχανισμό, χορηγία ύψους € 0,968 δις, καθώς και δυνατότητα πρόσθετου δανεισμού μέχρι και € 1,5 δις σε σταθερές τιμές που 2018. 

Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως κύριο σκοπό και στόχο την διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών μελών της Ένωσης. 

Δηλαδή:

1)  Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ένα ποιο σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα,  ένα εκσυγχρονισμένο φορολογικό πλαίσιο. 2) Μια χώρα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα και η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού ευθυγραμμίζονται με τις δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον.

3) Μια χώρα που θα ανανεώνει και να εκσυγχρονίζεται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

4) Μια χώρα με ανθεκτικό σύστημα υγείας με υποδομές και υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

 

Όπως ο καθένας καταλαβαίνει απαιτείται από όλους ύψιστη ευθύνη και κυρίως μια ειλικρινή και έντιμη διαβούλευση ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι και επιδιώξεις του σχεδίου. Κυρίως να στηριχθεί η πραγματική οικονομία της χώρας. 

Χρειάζεται να διασφαλιστεί διαφάνεια και λογοδοσία, στην ικανότητα του να στηρίζει το σύνολο των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία υποδομών στον πολύ ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας.  Πάση θυσία το σχέδιο χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες.  Ήδη οι Ευρωπαϊκές στατιστικές κτυπούν το καμπανάκι για την Κύπρο όπου το 22% περίπου των συμπατριωτών μας βρίσκονται κάτω του ορίου φτώχειας. 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα κονδύλια εκατομμυρίων αποτελούν δανεισμό και ως εκ τούτου τα κράτη μέλη θα καλεστούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι, να μην διολισθήσουμε σε ένα νέο μνημόνιο που θα το πληρώσει ο λαός και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Γι’ αυτό και οι προκλήσεις είναι τεράστιες. 

Δεν θα γίνουν αποδεκτές για παράδειγμα για κάθε εκταμίευση να απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αντεργατικά μέτρα, προπάντων για εργασιακά δικαιώματα. 

Η Κύπρος χρειάζεται χτες:

  • Έργα στην δημόσια υγεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους μισθούς και τις συντάξεις, στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών
  • Έργα ζωτικής σημασίας, προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές.
  • Έργα που θα συμβάλουν στην προστασία από την κλιματική αλλαγή, την στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Έργα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κοινωνικών υπηρεσιών. 

Λευκή επιταγή δεν παραχωρείται σε κανένα.  Το ΑΚΕΛ σε κάθε περίπτωση δεν θα στηρίξει προτάσεις που με τον μανδύα της μεταρρύθμισης θα επιδιώκουν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.  Για το σκοπό αυτό καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, το δικό μας όραμα που βασίζεται στα τεράστια βήματα της επιστήμης και τεχνολογίας και στηρίζονται στις μεγάλες προκλήσεις που η πανδημία covid_19 έχει αναδείξει. 

Την ανάγκη ενός σύγχρονου αποτελεσματικού κράτους με κοινωνική συνοχή, βιώσιμη ανάπτυξη στην υπηρεσία των πολλών και όχι των λίγων. 

Ένας είναι ο δρόμος και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την ζωή, ο δρόμος των αγώνων, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και των διεκδικήσεων.  Γιατί μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! 

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Διαβάστε Επίσης