Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑναστασιάδης – ΔΗΣΥ: Χορεύουν στο ρυθμό Ερντογάν – Τατάρ – Τσαβούσογλου…. ...

Αναστασιάδης – ΔΗΣΥ: Χορεύουν στο ρυθμό Ερντογάν – Τατάρ – Τσαβούσογλου…. Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Άλλη μια φορά οι φασίστες και οι αρρωστημένοι εθνικιστές, γίνονται πρόθυμοι υπηρέτες για την επιβολή αντικυπριακών σχεδίων.

  • Η αλλαγή πλεύσης Αναστασιάδη δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια των όσων συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «λύση δυο κρατών», τις δημόσιες προτροπές προς τον Ταγίπ Ερντογάν να περιοριστεί στην ΑΟΖ των κατεχομένων και μόλις πρόσφατα της αφαίρεσης διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκοκύπριους πολίτες της.

Πάντως τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες,  οδήγησαν στη ματαίωση της καθόδου στην Κύπρο της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα ερχόταν εδώ για να καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια προσέγγισης των δυο πλευρών με στόχο να επιτύχει συγκλίσεις για κοινή συνάντηση των ηγετών των δυο Κοινοτήτων με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες,  αργότερα αυτό το μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η υπαναχώρηση και του Προέδρου Αναστασιάδη από την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού, από τη διζωνική ομοσπονδία στο ενιαίο κράτος των Συμφωνιών του 1960, φαίνεται ενόχλησε ιδιαίτερα τους αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ.

  • Μέχρι τώρα είχαν απέναντι τους την τουρκική πλευρά με θέσεις εκτός των παραμέτρων των Αποφάσεων και των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά τώρα ακολουθεί μια παράλληλη πορεία και ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδη. Με την κίνηση του, αφαίρεσε το έδαφος κάτω από τα πόδια τους!

Οι φωτιές που άναψε η προεδρική δήλωση – πρόκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 ως απάντηση στη θέση της τουρκικής πλευράς για «κυριαρχική ισότητα» η οποία εκπηγάζει από τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου το 1960, δεν έσβησαν, όπως κάποιοι ανάμεναν με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01.09.2021.

  • Ο Ν. Αναστασιάδης υλοποιώντας (άλλη μια φορά) τις προσωπικές του ατζέντες και έχοντας κάνει την επαναστροφή του προς τους ακροδεξιούς εθνικιστές (η πρόσληψη στο Προεδρικό ως εκπροσώπου του, του Μάριου Πελεκάνου είναι ενδεικτική), ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους προετοιμάζοντας το έδαφος για τις συμμαχίες που θα επιδιώξει στις προεδρικές εκλογές.

Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η διγλωσσία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πράγμα που είχε διαφανεί την προηγούμενη μέρα στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Ν. Αναστασιάδης με τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας για να τους εξηγήσει την «δήλωση, απάντηση, πρότασή του» για  αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960.

Στη σύσκεψη είσπραξε τα παλαμάκια από τους γνωστούς «χειροκροτητές» του αλλά την ίδια ώρα σημαίνοντες εμπειρογνώμονες που μετέχουν στην Ομάδα, δεν δίστασαν να τα πουν κατάμουτρα στον Ν. Αναστασιάδη διαφωνώντας με τη θέση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και εξηγώντας πως πρόκειται για επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια που αφήνουν εκτεθειμένη την Ελληνοκυπριακή πλευρά με κίνδυνο οι ξένοι και τα Ηνωμένα Έθνη να χρεώσουν και πάλι στις δυο Κυπριακές Κοινότητες ίση ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ…

Η αλλοπρόσαλλη ενέργεια του Ν.  Αναστασιάδη προκάλεσε τριγμούς και στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ με τον πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου στην κυριολεξία να κρύβεται αυτές τις μέρες  ενώ μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «το’σκασε» για να ν’ αποφύγει τους δημοσιογράφους. Όταν επέστρεψε στο γραφείο του και ενώ τον είχαν ξεφωνήσει στα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης εξέδωσε μια λακωνική γραπτή δήλωση αποφεύγοντας την ουσία.

«Το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των  διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης», αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ούτε λέξη δεν διατυπώνει για την… ταμπακιέρα.

  • Μιλά για τα Ψηφίσματα που προνοούν Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), πλην όμως ο Πρόεδρος του με την περιβόητη «πρόταση» του, ζητά επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 που προνοεί ενιαίο κράτος!

Το αλαλούμ συμπληρώνει η παρέμβαση το Σαββατοκυρίακο, 48 ώρες πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος εισπράττοντας προφανώς, ως ο καθ’ ύλην υπουργός τα σαρκαστικά σχόλια των ξένων διπλωματών για τις προεδρικές μανούβρες, επιχείρησε να ρίξει το θέμα στα μαλακά, προσδίδοντας του διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν ήταν πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης, αλλά… «ήταν σχήμα λόγου και όχι πρόταση υπό επεξεργασία». Και το είπε όχι σαν αστείο, αλλά στα σοβαρά επιχειρηματολογώντας για να τεκμηριώσει την εκδοχή του…

Ο υπουργός Εξωτερικών στην πραγματικότητα άδειασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ανέλυε στα ΜΜΕ με γραπτή δήλωση του από 10 σημεία τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος κατέφυγε στην πρόταση του. Αντίθετα, ο Ν. Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως η αναφορά περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60 αποτελούσε απάντηση στις διαχρονικές αναφορές του κ. Τατάρ στην εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τα διαβατήρια, θέλοντας με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επισημάνει πως δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε πως από πλευράς κυβέρνησης, δεν υπάρχει αλλά ούτε και υπήρξε ποτέ προσπάθεια για αλλαγή της βάσης λύσης τους Κυπριακού. Προφανώς ο υπουργός Εξωτερικών δεν συνεννοήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη…

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ… «ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ»…

Η συνέχεια δόθηκε στο  Εθνικό Συμβούλιο με τον κ. Μάριο Πελεκάνο, το νέο αστέρι του Προεδρικού να «την βγαίνει του Νίκου Χριστοδουλίδη» και του Αβέρωφ Νεοφύτου και να δηλώνει με στόμφο μετά τη συνεδρία πως η πρόταση του Προέδρου είναι… πρόταση, αδειάζοντας με τη σειρά του, με προεδρική κάλυψη, τον υπουργό Εξωτερικών με τα περί «σχήματος λόγου»…

Ερωτηθείς εαν τελικά ήταν πρόταση ή σχήμα λόγου αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για το Σύνταγμα του 1960, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πρόταση/απάντηση προς τον κ. Τατάρ».
Σε άλλη ερώτηση, αν θα την καταθέσει ο Πρόεδρος στα Ηνωμένα Έθνμη, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίως θα αναφέρει ότι υπέβαλε ανάλογη πρόταση με αρνητική απάντηση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων….

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ!

Είναι προφανές πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν συνειδητοποιεί την πορεία προς τον γκρεμό για το μέλλον του τόπου και να επιμένει στις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις τους συναντώντας τις θέσεις του εθνικιστικού ΕΛΑΜ  τους θιασώτες της συνέχισης του σημερινού διχοτομικού στάτους κβο με τη θέση πως η δεύτερη καλύτερη λύση είναι η μη λύση. Αγνοώντας ή κάνοντας πως δεν αντιλαμβάνονται πως ο Ταγίπ Ερντογάν και η εθνικιστική Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν πρόκειται να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα.

Τα νέα τετελεσμένα στην  Αμμόχωστο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την εισβολή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προστατεύοντας τα τουρκικά γεωτρύπανα, είναι ενδεικτικά για τα όσα θα επακολουθήσουν.

 

 

Διαβάστε Επίσης