Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈκθεση WWF: Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί στην έξαρση πανδημιών!

Έκθεση WWF: Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί στην έξαρση πανδημιών!

-

Όπως σημειώνει η οργάνωση, τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές ακόμα νέες ασθένειες (Έμπολα, AIDS, SARS, νόσος πτηνών κ.λπ.) έχουν κάνει την εμφάνισή τους, θέτοντας την ανθρώπινη υγεία σε κίνδυνο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι όλες ήταν ζωονόσοι. Οι ιοί, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι οργανισμοί απολύτως αβλαβείς και συχνά ζωτικής σημασίας για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, αλλά και την ανθρώπινη υγεία, όμως δραστηριότητες όπως η κατανάλωση και η παράνομη διακίνηση και εμπορία άγριων ζώων πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες, όχι μόνο εμφάνισης νέων παθογόνων παραγόντων, αλλά και μετάδοσής τους στον άνθρωπο, αναφέρεται στην έρευνα.

Και εξηγεί πως η αιχμαλωσία άγριων ζώων ή η εκτροφή τους σε αιχμαλωσία με σκοπό την εμπορία τους, μια συχνά παράνομη και μη ελεγχόμενη δραστηριότητα, δημιουργεί συνθήκες που διευκολύνουν την ανάπτυξη παλαιών και νέων ζωονόσων και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εμφάνιση πανδημιών. Τα φυσικά οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη και, ως εκ τούτου, η υποβάθμιση ή η καταστροφή τους θέτουν την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου σε άμεσο κίνδυνο, αφού διευκολύνουν την ανάπτυξη και διάδοση νέων μολυσματικών ασθενειών.

Καταστροφική η ανθρώπινη δραστηριότητα

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στον πλανήτη. Υπολογίζεται πως έχουν προκαλέσει αλλοίωση στα 3/4 της χερσαίας έκτασης του πλανήτη και στα 2/3 των ωκεανών, φέρνοντας την άγρια ζωή σε στενότερη επαφή με τον άνθρωπο και διευκολύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη μετάδοση ασθενειών. Η υγεία του ανθρώπου συνδέεται στενά με την υγεία των άλλων ειδών του πλανήτη και συνολικά με την υγεία του περιβάλλοντος, πιστοποιεί η έρευνα.

Αναγκαία μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία

Το WWF καλεί τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μια «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο», μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία ώστε να μειωθεί κατά 50% το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη φύση και να σταματήσει η απώλεια φυσικών οικοτόπων και βιοποικιλότητας.

 

Διαβάστε Επίσης