Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«ΕΣΤΙΑ»: Τους πούλησαν ελπίδα και τους άφησαν στα κρύα του λουτρού!

«ΕΣΤΙΑ»: Τους πούλησαν ελπίδα και τους άφησαν στα κρύα του λουτρού!

-

Ο λόγος για το περιβόητο σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο, αφού πολύ-διαφημίστηκε από την Κυβέρνηση, αφού μοίρασε ελπίδα και προσδοκίες σε χιλιάδες δανειολήπτες, επιβεβαίωσε τελικά τις μεγάλες αδυναμίες και τα κενά που είχε στον αρχικό σχεδιασμό του, επισημαίνει ο Χάρης Πολυκάρπου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Χιλιάδες δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, προσθέτει, δεν εγκρίθηκαν. Άλλοι τόσοι δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση τους λόγω του αυξημένου κόστους ενώ την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών δεν έκαναν καθόλου αίτηση. Γι’ αυτή την εικόνα υπόλογη είναι αποκλειστικά η Κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ, τονίζει ο Χάρης Πολυκάρπου,  επιμένει για την ανάγκη προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης από τον κίνδυνό των εκποιήσεων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αξιολογήσει τα δεδομένα και να προχωρήσει σ’ ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό για να προστατεύσει τους δανειολήπτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα από τον κίνδυνο των εκποιήσεων. Την ίδια ώρα έχει υποχρέωση να στείλει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις τράπεζες να τερματίσουν τα προσκόμματα και τις δικαιολογίες και να προχωρήσουν αποφασιστικά με προτάσεις βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Για το ίδιο θέμα ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), διαπιστώνει ότι η αποτυχία του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ οφείλεται κυρίως στην ολιγωρία και στην αδιαφορία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στη στενοκεφαλιά εκείνων που ασχολήθηκαν με το θέμα.

 «Εκείνο που όλοι ανέμεναν είναι να βοηθηθούν οι δανειολήπτες με την απλοποίηση της διαδικασίας και των διαφόρων δικαιολογητικών που έπρεπε να υποβάλουν», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

 Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως αναμένει ότι θα εγκριθούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες που έχουν απορριφθεί και προσθέτει πως «αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να κληθούν οι δανειολήπτες να συμπληρώσουν ό,τι χρειάζεται για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, ούτως ώστε να μπορέσει να ενταχθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών γίνεται».

Αναφορικά με όσους δεν εγκριθούν, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως «θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια από το Κράτος ούτως ώστε να ενταχθούν ‘’στην κακή τράπεζα (Asset Management Company (AMC) – Bad Bank)’’.

 Επίσης, αναφέρει πως συμφωνεί με τις αναλύσεις και τοποθετήσεις του Σταύρου Παπαδούρη, Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

«Επιμέναμε μέσω των ΜΜΕ, να προχωρήσουν όλοι οι δανειολήπτες με την αίτηση τους, ακόμη και αν δεν ήταν βιώσιμοι, ώστε να βρίσκεται η αίτηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών, για να γνωρίζει το Υπουργείο, ούτως ώστε να μην απειληθεί η κύρια κατοικία τους από εκποίηση, μέχρι να ξεκινήσει το συμπληρωματικό σχέδιο», προσθέτει.

 Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για να αποφευχθούν στοχευμένες εκποιήσεις και να προστατευτούν η κύρια κατοικία, η  επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια.

Διαβάστε Επίσης