Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑ.ΒΥΡΑΣ: 4 χιλ. θέσεις εργασίας από το έργο ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού –...

Α.ΒΥΡΑΣ: 4 χιλ. θέσεις εργασίας από το έργο ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας

-

Πρόσθεσε πως «είναι ήδη σε όλους γνωστό πως ο επιτυχών προσφοροδότης για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας της πόλης, είναι η Κοινοπραξία Kition Ocean Holdings. Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, τη μαρίνα και την γύρω περιοχή, ενώ στο παρόν στάδιο γίνονται οι προκαταρκτικές εργασίες, οι οποίες στην παρούσα φάση βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «μέχρι τον Απρίλη του 2022, η διαχείριση θα περάσει εξ’ ολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας από την συνδιαχείριση που γίνεται τώρα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου». Υπολογίζεται, είπε, ότι μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου θα εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης και υποδομών που χωρίζεται σε δύο φάσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν από πέντε μέχρι οκτώ χρόνια.
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος «η πρώτη φάση αφορά την αναβάθμιση και ολοκλήρωση της μαρίνας Λάρνακας η οποία θα περιλαμβάνει yacht club, passengers terminal, καταστήματα, χώρους εστίασης, οικιστικά διαμερίσματα, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, πύργο που θα προσφέρει θέα 360 μοιρών, και 40 επαύλεις πάνω στη θάλασσα. Ακόμα, θα γίνει αναπαλαίωση της υφιστάμενης αποβάθρας και θέσεις στάθμευσης για 880 σκάφη».
 
Οσον αφορά τη δεύτερη φάση «περιλαμβάνει την παράδοση του λιμανιού, κατασκευή χώρων στάθμευσης για 3,500 αυτοκίνητα και διαπλάτυνση του χώρου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα αρκετά πλοία. Ακόμα θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο καρνάγιο της περιοχής το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται για επισκευή πλοία μέχρι 150 μέτρα μήκος».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βύρας είπε πως «η συγκεκριμένη περιοχή στο λιμάνι της Λάρνακας, παρέμενε για πολλά χρόνια σχεδόν αναξιοποίητη και με την συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη, την οικονομία αλλά και την ευημερία της πόλης. Με το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας θα δοθεί άλλη όψη στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, το οποίο θα ενοποιηθεί και χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για το μέλλον της».
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας διέπεται από πράσινη αντίληψη και χαρακτήρα και στα πλαίσια αυτά, η κατασκευή του θα γίνει με οικολογική  προσέγγιση. Έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι παράμετροι ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και αργότερα μετά την παράδοση του».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, αναμένεται να στοιχίσει άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα συνεισφέρει αύξηση κατά 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) και θα δημιουργήσει πέραν των 4 χιλιάδων θέσεων εργασίας». 

Διαβάστε Επίσης