Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠιάνουν δουλειά τα τουρκικά γεωτρύπανα με συνοδεία του τουρκικού στόλου!

Πιάνουν δουλειά τα τουρκικά γεωτρύπανα με συνοδεία του τουρκικού στόλου!

-

Οι μόνοι που «ζουν στον κόσμο τους» είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο εκλεκτός του για τη διαδοχή του στην προεδρία, υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης και ο αρχηγός του κυβερνώντων  ΔΗΣΥ  Αβέρωφ Νεοφύτου. Έστω κι αν το ΑΚΕΛ δια του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Στέφανου Στεφάνου, όπως και άλλοι πολιτικοί παράγοντες υποδεικνύουν πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό για δημιουργία νέων τετελεσμένων, δεν «ιδρώνει τ’ αυτί» των κυβερνώντων. Σε ώτα μη ακουόντων φτάνουν οι προτροπές στον Αναστασιάδη για επείγουσες κινήσεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος το οποίο υποβοηθεί τους διχοτομικούς στόχους της Τουρκίας.

  • Η απραγία της κυβέρνησης είναι τόσο προκλητική που όχι αδίκως ερμηνεύεται ως συμμετοχική στην πορεία αναζήτησης λύσης εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.

Όπως όλα δείχνουν η εισβολή Ερντογάν στο Βαρώσι και η εξαγγελία ανοίγματος τμήματος της πόλης, δεν ήταν το τέλος, ήταν η αρχή του τέλους.

Ο Ερντογάν με πρόφαση κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναλειτουργία του ενεργειακού προγράμματος, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Υπενθυμίζεται η σχετική δήλωση του Τούρκου Προέδρου κατά την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, όσο και του ψευδοκράτους.

«Επιθυμία μας, είπε, η περιοχή να αναφέρεται ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας». Προς την κατεύθυνση αυτή υπέβαλαν προτάσεις, είπε αναφερόμενος στην πρότασή του για περιφερειακή Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο και την πρόταση των Τουρκοκυπτίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες, που είναι ακόμα στο τραπέζι, όπως σημείωσε.
 
Ωστόσο, συνέχισε, οι Ελληνοκύπριοι ανακοίνωσαν ότι το Φθινόπωρο θα κάνουν γεωτρήσεις. «Ποιος κάνει μονομερείς ενέργειες, ποιος αυξάνει την ένταση, το αφήνω στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας».  

  • Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερνογάν ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξε απολύτως καμιά αντίδραση.

Προφανώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακολουθεί την ίδια τακτική, όπως έκανε με το Βαρώσι που μας έλεγε πως επρόκειτο για πυροτεχνήματα όταν οι Τούρκοι ανακοίνωναν στις αρχές του χρόνου ότι θα ανοίξουν τη περίκλειστη πόλη.

 

ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ…

Τα ίδια και με την ΑΟΖ. Ο Ερντογάν εξαγγέλλει εισβολή για διενέργεια γεωτρήσεων και η κυβέρνηση παραθερίζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Λες και όλα αυτά γίνονται επίτηδες. Λες και παραμένει στην γνωστή τοποθέτηση του ο Ν. Αναστασιάδης όταν κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να περιοριστεί στην ΑΟΖ των κατεχομένων, με τη διαφορά ότι ο Ερντογάν και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα του κάνουν το χατίρι. Διεκδικούν «στα ίσα» δικαιώματα σε όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές η υπόθεση του Βαρωσιού ήταν ένα μικρό τεστ πρακτικών χειρισμών των ανοικτών ζητημάτων στην Κύπρο, εφ’ όσον δεν καταλήγουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία για συνολική λύση.

  • Ωστόσο με την ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η ταυτόχρονη παρουσία ξένων εταιρειών, συμβεβλημένων με την Κυπριακή Δημοκρατία και εταιρείας μετά από συμφωνία με το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα κα με δεδομένη την παρουσία πολεμικών, ελλοχεύει κινδύνους η κατάσταση να ξεφύγει του ελέγχου και να δημιουργηθούν εντάσεις.

Μόνος δρόμος για να προληφθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, υποδεικνύουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση συμφωνημένης λύσης.

Εκτός κι αν η «συμφωνημένη μεθόδευση» είναι η πορεία εκτροπής από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή τις εντάσεις να να επέμβουν ως… «ειρηνοποιοί» οι  κοινοί «σύμμαχοι», οι ΝΑΤΟϊκοί και να επιβάλουν λύση πακέτο στα ενεργειακά και στο Κυπριακό.

Πρόκειται εξάλλου για σενάριο  που καταστρώθηκε από παλιά και προφανώς τώρα τίθεται  ξανά επί τάπητος. Φαίνεται πως οι Δυτικοί σύμμαχοι των κυβερνώντων κρίνουν πως είναι η ώρα να δοκιμάσουν εκ νέου εφαρμογή τους.

  • Αξιολύπητοι είναι οι κυβερνώντες στη Λευκωσία με τους Ν. Αναστασιάδη και Νίκο Χριστοδουλίδη να μην έχουν διδαχθεί τίποτα ούτε από τα όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη για την έγκριση του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το διπλό παιχνίδι που έπαιξαν σε βάρος της Κύπρου οι δυτικοί ιμπεριαλιστές.

Οι συμμαχικές των κυβερνώντων ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εμφανίστηκαν τάχατες με διαφορετικές θέσεις στις τοποθετήσεις για το Κυπριακό, με τους Άγγλους να μεθοδεύουν  διατυπώσεις που βολεύουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας και την ίδια ώρα οι φίλοι τους και σύμμαχοι στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ,  Αμερικανοί και Γάλλοι τοποθετούνταν στη μέχρι τώρα γραμμή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Μέχρι να οδηγηθούν τα πράγματα στην ομόφωνη έγκριση του Ψηφίσματος, προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους Άγγλους να εμμένουν στο αρχικό λεκτικό στο Σχέδιο Ψηφίσματος που παραπέμπει σε συνομοσπονδία ή και λύση δυο κρατών.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ

ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ

Στην κυριολεξία σφυρίζουν αδιάφορα άνκαι ακόμη και τα πολιτικά νήπια έχουν πλέον πεισθεί πως το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό παίρνει την  υπόθεση της Κύπρου συνεχώς πίσω και βαθαίνει η διχοτόμηση.

Τα όσα ζούμε σήμερα ήταν απολύτως προβλεπτά. Ωστόσο ο Αναστασιάδης και η Συμμορία που κυβερνά ουδέν έπραξαν! Ασχολούνταν με τους πύργους και τα χρυσά διαβατήρια, τις μίζες και τα βολέματα των ημετέρων.

  • Ωστόσο, πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια. Ο Νίκος Αναστασιάδης εφ’ όσον επιμένει να κρατεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας έχει την υποχρέωση να πράξει το αυτονόητο. Εξελέγη με τη δέσμευση να είναι συνεπής στην αναζήτηση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ. 

Πολύ ορθά ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του φέρνοντας πίσω τις συγκλήσεις που συμφώνησε και στη συνέχεια ο ίδιος απέσυρε, με πιο σημαντική αυτή που αφορά την πολιτική ισότητα.

Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τονίζει ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να πάρει καθοδήγηση από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων  Εθνών και να απαντήσει με συγκεκριμένη πρόταση για την μετατροπή του θέματος των υδρογονανθράκων ως καταλύτη για λύση.

Έστω και τώρα, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Ερντογάν ετοιμάζει νέα επιδρομή σε βάρος της χώρας μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ήδη ο Ν. Αναστασιάδης καταγράφηκε στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος επί της θητείας του οποίου τμήμα της Αμμοχώστου, προστέθηκε στα «όρια» του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα. Ας μην δικαιώσει πλήρως όσους διαβλέπουν πως θα καταστεί ο «Πρόεδρος της Διχοτόμησης» και ήδη τον αποκαλούνμε το παρατσούκλι «Ο Μίστερ Διχοτομιάδης» , παραφράζοντας το επίθετο του!

 

Διαβάστε Επίσης