Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑπορρίπτουν τον εθνικισμό και την εχθρότητα – Οι Τ/κ δάσκαλοι αντιδρούν σε...

Απορρίπτουν τον εθνικισμό και την εχθρότητα – Οι Τ/κ δάσκαλοι αντιδρούν σε προσπάθεια της ΄Αγκυρας για παραχάραξη της Ιστορίας

-

Όπως αναφέρεται, οι συγκεκριμένες δηλώσεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι δάσκαλοί της και οι αξίες της δεν γίνονται σεβαστές.

«Ο εθνικισμός έχει κάνει αρκετή ζημιά σε αυτή την γεωγραφική περιοχή» αναφέρει η οργάνωση  και προσθέτει ότι το εν λόγω πάνελ οργανώθηκε για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες.

«Σε αυτό το πάνελ, το οποίο αναγνωρίζει την έναρξη της ιστορίας της Κύπρου το 1571 και αγνοεί τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του νησιού πριν το 1571, ο Τούρκος πρέσβης Αλί Μουράτ Μπατσερί, αναφέροντας ότι δεν βρήκε την ιστορική εκπαίδευση στα σχολεία αρκετά ‘εθνική’, δεν δίστασε να μας δώσει οδηγίες για την ανασκόπηση της εκπαίδευσης στην ιστορία και προσπάθησε να καθοδηγήσει τους δασκάλους μας για το πώς πρέπει να διδάσκουν ιστορία», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι «ανώτεροι αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους και οι υπάλληλοι του «υπουργείου παιδείας» που ήταν στο πάνελ φάνηκαν να μην ενοχλούνται από τα λόγια του Τούρκου Πρέσβη, ενώ εκφράζεται το ερώτημα αν αυτό συμβαίνει επειδή συμφωνούν με τον Πρέσβη.

Προστίθεται ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο είναι μια τραγωδία όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και για τους Ελληνοκύπριους.

«Όλος ο κυπριακός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα για τον πόλεμο και είχε απώλειες. Είναι απαράδεκτο να προσπαθούμε να επιβάλλουμε μια αλλοιωμένη εκπαίδευση της ιστορίας στους μαθητές μας μέσω των δασκάλων μας της ιστορίας, φυτεύοντας σπόρους εχθρότητας και μίσους», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει καταδικαστεί σε μια ζωή απομονωμένη από τον κόσμο, εκτεθειμένη σε εμπάργκο για σχεδόν μισό αιώνα και προσπάθειες να αφαιρέσουν τη θέλησή της  μέσω πληθυσμιακής αλλοίωσης.

Αυτά αναφέρεται, δείχνουν εθνικιστική και ιμπεριαλιστική νοοτροπία, ενώ προστίθεται πως αξίες όπως η κουλτούρα της ειρήνης, η πολυπολιτισμικότητα και ο σεβασμός των διαφορών πρέπει να μεταφερθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εκφράζεται επίσης η αποφασιστικότητα της οργάνωσης να συνεχίσει τον αγώνα για αυτό το ζήτημα.

«Οι δάσκαλοί μας δεν ήταν ποτέ μια ζύμη που κάποιος μπορεί να πλάσει όπως θέλει. Η ιστορία σίγουρα θα καταγράψει τους διορισμένους πολιτικούς της τουρκοκυπριακής κοινότητας που χειροκροτούν και παρακολουθούν την κοινωνική μηχανική που εδώ και χρόνια προσπαθεί να μας επιβάλει πώς πρέπει να σκεφτόμαστε, να ενεργούμε, να ζούμε, και τι να πιστεύουμε », καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η ‘κυβέρνηση’ δεν θα καταφέρει να στρεβλώσει την ιστορία, λέει το ΡΤΚ 

Το τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα σχολίασε τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και του Τούρκου “πρέσβη” για την ιστορία, αναφέροντας ότι η “κυβέρνηση” δεν θα καταφέρει να στρεβλώσει τα γεγονότα της ιστορίας της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστζερί, δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα.

Ο κ. Μπαστζερί έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε πάνελ με θέμα «τουρκοκυπριακή ιστορία και εκπαίδευση», που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, το Ανώτερο Ινστιτούτο Πολιτισμού «Ατατούρκ» και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ αναφέρει ότι δεν είναι κατανοητό αντιπρόσωποι άλλων χωρών να κατευθύνουν το θέμα της παιδείας της ιστορίας που καθορίζεται από το “υπουργείο παιδείας” μιας χώρας, ακαδημαϊκούς, ανεξάρτητους ερευνητές και δασκάλους.

Εκφράζοντας την ανάγκη δράσης με επιστημονική προσέγγιση και δεδομένα για την ιστορία και την εκπαίδευση της ιστορίας, το ΡΤΚ αναφέρει ότι “είναι προφανές ότι εμείς, ως ΡΤΚ, υιοθετήσαμε μια εκπαιδευτική προσέγγιση που είναι δεσμευμένη στις καθολικές αξίες, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημοκρατία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. και την ειρήνη. “

Αναφέρει ακόμη ότι ο Τατάρ και η “κυβέρνηση” μειοψηφίας, η οποία έχει ως αποστολή της να λαμβάνει οδηγίες από άλλη χώρα σχετικά με την ιστορία και την εκπαίδευση της ιστορίας, δεν θα καταφέρει να στρεβλώσει τα γεγονότα της ιστορίας της Κύπρου.

Διαβάστε Επίσης