Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Ρωσία στέλνει κι άλλα πτητικά μέσα στην Ελλάδα για κατάσβεση...

Η Ρωσία στέλνει κι άλλα πτητικά μέσα στην Ελλάδα για κατάσβεση των πυρκαγιών. Η «συμμαχική» Γερμανία δηλώνει ότι αδυνατεί…

-

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι «με απόφαση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους, έγινε δεκτό». Στην ίδια ανάρτηση, η ρωσική πρεσβεία τονίζει πως η ανταπόκριση θα είναι άμεση.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη διάθεση του Beriev Be-200 το οποίο συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, θα παραταθεί η παραμονή του κροατικού πυροσβεστικού αεροπλάνου που ήδη επιχειρεί στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια, σε νεότερη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον Κροάτη ομόλογό του για την απόφαση αυτή.

Στο μεταξύ, εις βάθος έρευνα για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, ακόμη και για ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με παρέμβασή του  τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλιώτας με παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τους ζητεί να συγκεντρώσουν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κοινοποιεί την παραγγελία του προς το Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, τον οποίο και θα ενημερώνει για την πρόοδο της έρευνας η εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο -μετά από την Τουρκία και την Ιταλία- σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος (συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021) και δεύτερη -μετά την Κύπρο- όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002-2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται από το πρωί με πλήρη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική, ο οποίος επιχειρεί σε τρία επίπεδα για την συντομότερη ανακούφιση και αποκατάσταση της καθημερινότητας των πληγέντων κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε Επίσης