Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΔιπλό παιχνίδι από τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές σε βάρος της Κύπρου - Του...

Διπλό παιχνίδι από τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές σε βάρος της Κύπρου – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Οι συμμαχικές των κυβερνώντων ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εμφανίστηκαν τάχατες με διαφορετικές θέσεις στις τοποθετήσεις για το Κυπριακό, με τους Άγγλους να μεθοδεύουν  διατυπώσεις που βολεύουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας και την ίδια ώρα οι φίλοι τους και σύμμαχοι στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ,  Αμερικανοί και Γάλλοι τοποθετούνταν στη μέχρι τώρα γραμμή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Μέχρι να οδηγηθούν τα πράγματα στην ομόφωνη έγκριση του Ψηφίσματος, προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους Άγγλους να εμμένουν στο αρχικό λεκτικό στο Σχέδιο Ψηφίσματος που παραπέμπει σε συνομοσπονδία ή και λύση δυο κρατών.

Από την πρώτη στιγμή η διανομή του σχεδίου Ψηφίσματος προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Σ’ αυτό το στάδιο η Ουάσιγκτον, όπως και το Παρίσι δεν είχαν εκδηλώσει καμιά τοποθέτηση, έκαναν πλάτες στους Βρετανούς. Ωστόσο μετά την σαφή προειδοποίηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν ανήκουν στη Δυτική Συμμαχία (Ρωσίας και Κίνας), οι Δυτικο-ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις άλλαξαν τακτική:

Οι Άγγλοι επέμεναν στον τούρκικο αμανέ διατυπώσεων που θα έδινε διπλωματική κάλυψη στην τουρκική πλευρά να προωθεί τη διχοτομική λύση δυο κρατών, χωρίς να νομιμοποιείται κάποιος να την επικρίνει για θέσεις που βρίσκονται εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

  • Σε συζήτηση που έγινε αρχές της εβδομάδας του δεύτερου προσχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της OΥΝΦΙΚΠ – που είχε επιδοθεί την Παρασκευή – στο οποίο όμως επαναλαμβάνονταν αναφορές που είχε ζητήσει η Τουρκία και αλλοίωναν τις πρόνοιες των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ- όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από τη Βρετανία ξεκάθαρη αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού «χωρίς ουρές»…

 Αιχμή της αντιπαράθεσης ήταν η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, στο τέλος της οποίας η Βρετανία πρόσθεσε στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα» συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991, φράση που αναφέρει ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

Στη φάση αυτή και διαβλέποντας ότι Ρωσία και Κίνα ήταν αποφασισμένες να «πάρουν μέχρι το τέλος το ζήτημα» αξιοποιώντας και το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Δυτικοί άλλαξαν τακτική:

«Διέσπασαν» τάχα την παραδοσιακή κοινή στάση τους και οι ΗΠΑ μαζί με την Ιρλανδία βρέθηκαν στο… ίδιο στρατόπεδο με τη Ρωσία και την Κίνα υποστηρίζοντας τη θέση για ξεκάθαρη αναφορά.

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Είχε προηγηθεί, αμέσως μετά την ετοιμασία του πρώτου προσχεδίου Ψηφίσματος, έντονη παρέμβαση / αντίδραση της Μόσχας με αυστηρή δήλωση της Επίσημης Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες  οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες στην υπόθεση του Κυπριακού και επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι το υπάρχον «αρχαϊκό» σύστημα εγγυήσεων εξωτερικής ασφάλειας της Κύπρου πρέπει να αντικατασταθεί από εκείνες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με ήδη υιοθετημένα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το 550 του 1984, το 789 του 1992, και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πρόβλημα του Κυπριακού», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του ρωσικού και διεθνούς Τύπου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία τάσσεται με συνέπεια υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος εντός των γνωστών πλαισίων του διεθνούς δικαίου, τα οποία έχουν τεθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν δημιουργία στην Κύπρο Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με ένα διεθνές νομικό πρόσωπο, μία κυριαρχία και υπηκοότητα», τόνισε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα δεν υποστηρίζει «την ιδέα της μονομερούς διόρθωσης των υπαρχόντων θεμελίων των συνομιλιών ή της επανεξέτασης του μοντέλου της διευθέτησης», ανέφερε.

«Θεωρούμε ότι η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από τις ίδιες τις κοινότητες χωρίς έξωθεν πίεση, χωρίς επιβολή έτοιμων συνταγών ή κάποιων χρονοδιαγραμμάτων. Εκφράζουμε αυτή τη θέση αρχών σε όλους χωρίς εξαίρεση τους εταίρους μας και από αυτήν αντιστοίχως καθοδηγούμαστε στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας:

  • «Υπολογίζουμε ότι το ήδη διαμορφωθέν πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού θα αντικατοπτριστεί και στο επικείμενο ψήφισμα για την παράταση της εντολής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και στο εξής, το οποίο ήδη τελεί υπό εξέταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η Ρωσία σταθερά υποστηρίζει τη δραστηριότητα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ για την υποστήριξη της ειρήνης στην Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα του ηγετικού ρόλου αυτής της αποστολής και έτσι την αποτιμούμε», υποστήριξε.

Στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και στις διμερείς επαφές, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη γραμμή της δημιουργίας ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι η τάχιστη επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για την τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα, που θα συνέβαλε στην εξεύρεση συμβιβασμού και στο ζήτημα των Βαρωσίων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι παραμένει αναγκαία η εμπλοκή στη συζήτηση των εξωτερικών απόψεων της διευθέτησης των πέντε μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και η αντικατάσταση του υπάρχοντος αρχαϊκού συστήματος των εξωτερικών εγγυήσεων ασφαλείας της νήσου από εκείνες του ΟΗΕ», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΟΥΡΑ…

Παρ’ όλα αυτά, οι Δυτικοί «στρατηγικοί σύμμαχοι» της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, επέμεναν στις νεοφανείς θέσεις τους που προετοιμάζουν το έδαφος για διολίσθηση σε διχοτομικής φιλοσοφίας λύση του Κυπριακού και συνάμα άκρως επικίνδυνων εξελίξεων για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η στάση της Βρετανίας στο διπλωματικό παρασκήνιο για το Ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, όπως θέλουν να παρουσιάζουν το ζήτημα ο Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός του των εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θέλοντας να κρύψουν τη διπλωματική ανεπάρκεια τους! (Εκτός κι αν είναι όλα στημένα…) Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ όταν επισκέφθηκε την Κύπρο έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθεί φόρμουλα «μέσης λύσης» μεταξύ της θέσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ΔΔΟ και της τουρκικής για συνομοσπονδία δυο κρατών. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από το ΑΚΕΛ για να έλθει το Λονδίνο και να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις…

Προτού όμως κλείσει ο χρόνος και κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, στις διαβουλεύσεις για το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως ο κ. Ντομινίκ Ράαμπ έκανε βολιδοσκοπήσεις με την εκτρωματική πρόταση του για λύση «μέσης απόστασης». Ήθελε προφανώς να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις, έχοντας βεβαίως υπόψη ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ειδικά στο θέμα αυτό είναι χωρίς «πανοπλία» ως   σύγχρονος «γυμνός βασιλιάς», αφού είναι σε όλους γνωστό πως δεν πέρασε και πολύς καιρός που περιφερόταν διεθνώς και βολιδοσκοπούσε για λύση αποκεντρωμένης, άλλως χαλαρής ομοσπονδίας που οδηγεί σε συνομοσπονδιακή λύση δυο κρατών.

Κατά συνέπεια, οι φίλοι του οι Βρετανοί ενεργούν χωρίς συνεννόηση με τους συμμάχους τους;  Έχουν άδικο όσοι λένε πως το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο και πως μέσα στο κόλπο είναι και οι Αμερικανοί και οι εδώ «δυτικολάγνοι» με αφήγημα του «ανήκομεν στην Δύσιν», που κοιμούνται και ξυπνούν δηλώνοντας την προσήλωση τους στα συμφέροντα των Δυτικών συμμάχων τους;

  • Σχετικά, σημειώνεται ότι η Βρετανία τους τελευταίους μήνες – ακόμη και στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης – ζητά «ευρεία ερμηνεία» των ψηφισμάτων, καθώς τα θεωρεί εμπόδιο.

Μάλιστα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις χώρες – μέλη, ότι αυτή η διατύπωσή θα βοηθήσει στη σύγκληση νέα άτυπης συνάντησης το Φθινόπωρο, στην οποία η Τουρκία θα έχει εποικοδομητικότερη στάση. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περίπου ανάλογες απόψεις για τα ψηφίσματα είχαν εκφραστεί και από στελέχη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε Επίσης