Ως εκ τούτου, το Τμήμα, «καλεί όλους τους εργοδότες και όλα τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα όπως, διακόψουν τις εργασίες που διεξάγουν οι εργοδοτούμενοι τους ή οι ίδιοι εκτεθειμένοι κατευθείαν στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τις ώρες που θα υπάρχει σε ισχύ πορτοκαλί ή/και κόκκινη προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας».
«Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμική καταπόνηση ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους», σημειώνει.
Διευκρινίζει ότι, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, «επιτρέπεται η συνέχιση των εργασιών, οι οποίες τεκμηριωμένα με βάση τις επί τόπου μετρήσεις που γίνονται σε συνεργασία με τους τοπικούς αντιπροσώπους ασφάλειας των εργαζομένων, με ανάλογη ρύθμιση τους (όπως την εναλλαγή των εργαζομένων ή/και συχνά διαλείμματα), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας».
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι «τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα, πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγουν εργασίες, τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην θερμική καταπόνηση και ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους εφαρμόζοντας αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας».
Καλούνται, επίσης, να λαμβάνουν «και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά), σε συνεργασία με τους τοπικούς αντιπροσώπους ασφαλείας των εργαζομένων, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης».
Τέτοια μέτρα είναι «η οργάνωση του χρόνου εργασίας ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, τα συχνά μικρά διαλείμματα για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων, όπου αυτό είναι εφικτό».
Στα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα περιλαμβάνεται και η «διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου τούτο είναι δυνατόν, η αναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας και η αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00)».
Προτείνεται επίσης, «η διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC), η χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν (όπως είδη από βαμβάκι) και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου και η αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών».
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους Επιθεωρητές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Εργασίας.
Συστάσεις και οδηγίες Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για αντιμετώπιση του καύσωνα
-