Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΜάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή...

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή Αρακαπά

-

 Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες Σάββατο στον Αρακαπά και επεκτάθηκε σε άλλες επτά κοινότητες. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούσαν ενώ αντιμετώπιζαν και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο αεροσκάφη από την Ιταλία και το Ισραήλ, για να συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης ενώ από χθες το βράδυ έφτασαν και τα δύο καναντέρ από την Ελλάδα.

 Οι δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο καθώς από τις 09:00, οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι, κάτι που θα δυσκολέψει ιδιαίτερα το έργο της πυρόσβεσης.

 

Σε δηλώσεις της χθες βράδυ\, η Ολίβια Μιχαηλίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού, ανέφερε ότι «από το μεσημέρι ενημερωθήκαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς στον Αρακαπά. Άμεσα αποστείλαμε τις δυνάμεις της επαρχίας Λεμεσού για την ενίσχυση του έργου της κατάσβεσης» είπε και σημείωσε ότι «όπως φάνηκε η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη γι’αυτό και θα έπρεπε άμεσα να εκκενωθεί η Κοινότητα Αρακαπά».
 
 Πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια διαφάνηκε ότι έπρεπε να γίνει εκκένωση και των γύρω Κοινοτήτων γι’ αυτό και οι δυνάμεις μας επικεντρώθηκαν στην εκκένωση άλλων επτά Κοινοτήτων. Η κατάσταση όμως ήταν τόσο δύσκολη που οδήγησε στο να κινητοποιηθούν δυνάμεις από όλες τις επαρχίες, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και το τοπικό Κέντρο Ελέγχου σε συνδυασμό με το κινητό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μιχαηλίδου είπε πως «η εκκένωση γινόταν από σπίτι σε σπίτι. Ήταν πράγματι πολύ δύσκολο γιατί δεν είναι εύκολο κάποιος να εγκαταλείψει το σπίτι του, το καταφύγιο του και την περιουσία του».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρχαν κάτοικοι που αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, η Ολίβια Μιχαηλίδου είπε «σίγουρα, διότι προτεραιότητα γι’  αυτούς ήταν να διαφυλάξουν την περιουσία τους. Όμως για μας – και κάνουμε έκκληση προς όλους – επειδή πάνω απ’ όλα προέχει η ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει, εφόσον δίνονται οδηγίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να γίνεται εκκένωση, θα πρέπει να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, να παίρνουν κλειδιά και να απομακρύνονται από τις οικίες τους που βρίσκονται σε κίνδυνο».
 

Διαβάστε Επίσης