Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΓιαννάκης Κυπριανίδης: «Το VAR θα κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο» -...

Γιαννάκης Κυπριανίδης: «Το VAR θα κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο» – (Συνέντευξη)

-

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Κύριε Κυπριανίδη, είστε ένας άνθρωπος ο οποίος πέρασε για μια 25ετία  από τον χώρο της Κυπριακής διαιτησίας. Παρόλα αυτά αφού αφυπηρετήσατε επιλέγετε να παραμένετε στο προσκήνιο, ως σχολιαστής επίμαχων φάσεων. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη συνομιλία κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πορεία σας ως διαιτητής.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Επίσημα ξεκίνησα τη διαιτησία το 1982. Ανεπίσημα ξεκίνησα όντας μαθητής πηγαίνοντας σε κάποια παιχνίδια του αγροτικού ως βοηθός διαιτητής. Πριν ακόμα κλείσω τα 18 μου χρόνια πέρασα τις εξετάσεις για να γίνω διαιτητής.

Παρόλα αυτά λόγω του στρατού έμεινα λίγο πίσω. Μόλις αποστρατεύτηκα δοκίμασα την τύχη μου ως ποδοσφαιριστής για 2-3 χρόνια στην τοπική μας ομάδα στο Καϊμακλί, παρόλα αυτά λόγω της δουλειάς δεν μπορούσαν να πηγαίνω καθημερινά στις προπονήσεις της ομάδας. Έτσι αποφάσισα να στραφώ και πάλι στη διαιτησία κι έτσι το 1982 ξεκίνησα να διαιτητεύω αγώνες στην 3η και 4η Κατηγορία. Παρέμεινα εκεί για 2 χρόνια και το 1984 προάχθηκα στην 2η  Κατηγορία και το 1986 στην 1η Κατηγορία. Από τότε μέχρι και το 2001 που αφυπηρέτησα, διαιτήτευα αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.  Υπήρξα διεθνής διαιτητής και θέλω να πω ότι ήμασταν από τους τυχερούς αφού μπορούσαμε μέχρι και το 1995 να διαιτητεύουμε διεθνείς αγώνες είτε ως διαιτητές είτε ως βοηθοί διαιτητές. Έτσι έζησα και τις δύο εμπειρίες στο έπακρο.

  • Σε όλη αυτή την πορεία σας στον χώρο της Κυπριακής διαιτησίας υπήρξαν στιγμές που νιώθατε ότι θέλατε να τα παρατήσετε;

Γ. ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Πολλές φορές πέρασα από αυτή τη διαδικασία αφού σε πολλές περιπτώσεις έβαζα τον εαυτό μου στη διαδικασία να σκέφτεται πόσο ακόμα θα ανέχομαι τον ένα και τον άλλο να με σχολιάζει και να λέει για εμένα πράγματα ανυπόστατα. Πάντα όμως έδινα λίγο χρόνο σε εμένα, έκανα περισυλλογή και έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω.  Ειδικά όταν έκανα ένα λάθος ή έπαιρνα μια απόφαση η οποία ήταν λανθασμένη, πάντα μιλούσα με τον εαυτό μου και του έλεγα «Γιαννάκη ή βελτιώνεσαι ή σταματάς»! Είναι πολύ δύσκολος χώρος αυτός του ποδοσφαίρου, και για ν’ αντέξεις πρέπει να έχεις πολύ γερά στομάχια.

  • Υπάρχει κάποιο παιχνίδι που σας έμεινε χαραγμένο στο μυαλό και που νιώσατε μεγάλη πίεση;

Γ. ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ:  Στο μοναδικό συμβάν που τα έβαλε μαζί μου ο κόσμο έντονα ήταν σε ένα επαναληπτικό Κυπέλλου. Ήταν ένας αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΛ στο παλιό Γ.Σ.Π, το 1991. Τα παράπονα ήταν από πλευράς των οπαδών της ΑΕΛ, οι οποίοι εισήλθαν και στο γήπεδο και με καταδίωξαν.

Υπήρχαν όμως και πολύ καλές στιγμές. Θυμάμαι μετά τα όσα έγιναν με το Στέφανο Χατζηστεφάνου στον αγώνα ανάμεσα στον Απόλλωνα και την ΟΜΟΝΟΙΑ, την αμέσως επόμενη σεζόν κλήθηκα εγώ να διαιτητεύσω το ματς με τις συγκεκριμένες ομάδες. Ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι. Ο Απόλλωνας προηγήθηκε με 2- 0 στο Α’ ημίχρονο και το δεύτερο γκολ ήταν μάλιστα από εκτέλεση πέναλτι το οποίο όμως ήταν καθαρή παράβαση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ στο δεύτερο μέρος γύρισε το ματς σε 2-3. Όλα όμως κύλησαν ομαλά χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα ή παράπονα.

  • Πως κρίνετε το επίπεδο της Κυπριακής διαιτησίας φέτος; Βλέπεται κάποια βελτίωση;

Γ. ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ:  Πέραν του μεγάλου λάθους του κ. Τσούκκα στο Παφιακό Στάδιο, δεν είδα κάποιο άλλο μεγάλο και τραγικό λάθος μέχρι στιγμής. Βλέπω να προάγονται νεαροί διαιτητές και να παίρνουν ευθύνες. Αυτά τα νεαρά παιδιά δείχνουν να έχουν καλά πατήματα και τους καλώ να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά.

ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ

ΤΟΤΕ ΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

  • Μιας και μιλήσατε για νεαρούς διαιτητές, θα θέλαμε να μας πείτε με την εμπειρία που έχετε αποκομίσει, τι πρέπει να έχουν κατά νου έτσι ώστε να μπορέσουν να ανελιχθούν;

Γ.ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ:  To κυριότερο είναι ότι πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό. Όταν μπαίνουν να διαιτητεύσουν αγώνα πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν τους ενδιαφέρει το ποια ομάδα φοράει κόκκινα, φοράει πράσινα ή φοράει μπλε. Έχει να διαχειριστεί στο γήπεδο 22 ποδοσφαιριστές και καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη.

Αν μπει στο γήπεδο και αρχίσει να σκέφτεται ότι αυτή η ομάδα είναι η δυνατή και αυτή η ομάδα είναι η αδύνατη και πρέπει να τις διαχειριστώ ανάλογα, τότε έχασε το παιχνίδι. Αν περιμένεις να πάρεις δεκανίκια για να εξελιχθείς ως διαιτητής τότε έχασες το παιχνίδι. Θέλω να πως στους νεαρούς διαιτητές ότι τώρα έχουν πολύ πιο εύκολο έργο από ότι είχαμε εμείς παλιά και πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούν με την καλή έννοια.

Τώρα οι ποδοσφαιριστές είναι και αυτοί επαγγελματίες. Δεν υπάρχουν οι αντιδράσεις που υπήρχαν παλιά στο πρόσωπο του διαιτητή. Κάνουν τη δουλειά τους σήμερα οι ποδοσφαιριστές και οι πλείστοι αφήνουν και τους διαιτητές να κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε στην πλειοψηφία ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές, με πολύ πάθος, θράσος και νεύρα. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά και τη δυσκολία!

ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΑΦΕΛΗΣ ΑΝ ΕΛΕΓΑ

ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  • Συχνά – πυκνά ακούγονται κάποια πράγματα όσον αφορά παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων προς τους διαιτητές. Από τη δική σας εμπειρία έτσι έχουν τα πράγματα;

Γ. ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ:  Θα ήμουν αφελής αν έλεγα όχι. Γι’ αυτό το λόγο σας είπα και πιο πάνω ότι οι νεαροί διαιτητές θα πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό και να κλείνουν τ’ αυτιά τους σε ψιθύρους. Αυτό πρέπει να το κάνουν πράξη όλοι οι εξελίξιμοι διαιτητές. Πλέον υπάρχουν κάμερες. Όλα τα παιχνίδια είναι τηλεοπτικά. Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο ο οποίος πλέον ενημερώνεται για τα πάντα με όλα τα μέσα.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΑ

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ VAR SYSTEM

  • Θα θέλαμε να μας πείτε την άποψη σας για το VAR. Θεωρείτε ότι ήρθε ο καιρός να εφαρμοστεί και στην Κύπρο; Υπάρχουν οι υποδομές και οι προϋποθέσεις;

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ:  Πριν 10  χρόνια όταν άρχισε η  ψιθυρολογία  ότι θα μπει η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο ήμουν της άποψης ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος αφού το ποδόσφαιρο ζει από τα λάθη του.  Μετά, με την τριβή μου στην εκπομπή, με τις αμφισβητούμενες φάσεις, άρχισε να αλλάζει η άποψη μου, αφού είδα ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ίσως κάποια λάθη να μην ήταν ανθρώπινα.

Γι’ αυτό το λόγο συμφωνώ με τον Πρόεδρο της FIFA  ο οποίος μετά το πρόσφατο Mουντιάλ είπε ότι το VAR system θα κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο. Ναι συμφωνώ σε αυτό με 1000. Επίσης η Μπάγερν Μονάχου  και αυτή μετά το Μουντιάλ χαιρέτησε την εφαρμογή του VAR system και δήλωσε ότι αν αυτό το σύστημα εφαρμοζόταν στο Champions League τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα βρισκόταν αυτή σε δύο τελικούς και όχι η Ρεάλ Μαδρίτης.  

Υπάρχει μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας η οποία καταδεικνύει ότι το 99.7% των αποφάσεων που πήραν οι διαιτητές στη διοργάνωση ήταν ορθές. Μιλάμε για ένα εκπληκτικό ποσοστό.

Το μεγαλύτερο επιχείρημα αυτών που είναι ενάντια στην εφαρμογή του VAR είναι ότι θα υπάρχουν πολλές διακοπές στους αγώνες. Εγώ τους απαντώ με ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Πέρσι στον αγώνα ανάμεσα στην ΟΜΟΝΟΙΑ και την ΑΛΚΗ ακυρώθηκε ένα τέρμα του Ντάρμπισαϊαρ για οφσάϊντ. Ο άνθρωπος ήταν 3 μέτρα καλυμμένος!

Εκεί υπήρξε διακοπή λόγω έντασης για 10 λεπτά. Υπήρξε ρίψη αντικειμένων, προκλήθηκε  αναστάτωση, νεύρα και πολλά άλλα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κλήθηκε να πληρώσει και ένα πρόστιμο κάποιων χιλιάδων ευρώ. Αν υπήρχε το VAR  σ’ αυτό τον αγώνα πείτε μου τι από όλα αυτά θα συνέβαινε; Να σας απαντήσω εγώ. Μόνο η διακοπή, η οποία θα ήταν για δύο λεπτά μέχρι να πάει ο διαιτητής να δει την οθόνη, να επικυρώσει το τέρμα και όλα καλά.

Θεωρώ πως ναι έφτασε η στιγμή να εφαρμοστεί το μέτρο και στην Κύπρο. Μάλιστα χαίρομαι που ο Πρόεδρος της ΚΟΠ σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε πως πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του.

Ήδη στο Γ.Σ.Π θα πρέπει να μπει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός αφού από του χρόνου το VAR θα εφαρμοστεί στο Europa League και στο Champions League. Άρα αν θα έχουμε ομάδες μας του χρόνου στους ομίλους αυτών των διοργανώσεων, θα πρέπει να έχουμε και VAR.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι πλέον υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση όλων των αγώνων.  Άρα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Χρειάζεται κάποιος επιπλέον εξοπλισμός, όμως είμαι βέβαιος ότι και η FIFA και η UEFA είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν οικονομικά όλες τις ομοσπονδίες έτσι ώστε σιγά – σιγά να εφαρμοστεί το VAR σε όλα τα πρωταθλήματα.

Διαβάστε Επίσης