Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ προς Αναστασιάδη: Σταματήστε να χαϊδεύετε το τέρας του νεοφασισμού δαφνοστεφανώνοντας...

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ προς Αναστασιάδη: Σταματήστε να χαϊδεύετε το τέρας του νεοφασισμού δαφνοστεφανώνοντας αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο!

-

Ακολούθως, ξεκίνησε πορεία νεολαίας, από το Πέρα Χωριό, η οποία κατέληξε έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ιδαλίου, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Καβάζογλου και Μισιαούλη, στην παρουσία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στελεχών και μελών του ΑΚΕΛ από όλες τις Επαρχίες, βουλευτών και ευρωβουλευτών, του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ Χαράλαμπου Σταυρίδη, του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών Νικόλα Παπαδημητρίου, εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων και Τουρκοκυπρίων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της DEV-İŞ Hasan Felek και ο Γραμματέας της Συμπλεγματικής ΑΚΕΛ Δαλιού Πάμπος Εξαδάκτυλος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στο χαιρετισμό του είπε ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο.

«Ούτε τα μεγάλα λόγια και τα κούφια συνθήματα. Παρακολουθούμε με απορία την ένταση και την έπαρση με την οποία υποβάλλουν ορισμένοι την περιβόητη «αλλαγή στρατηγικής». Ανακάλυψαν ξανά τον τροχό. Λένε να αλλάξουμε στρατηγική. Να αλλάξουμε. Αλλά για να κάνουμε τι; Δεν μας λένε. Να εγκαταλείψουμε τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία; Αλλά για να διεκδικήσουμε τι; Να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό. Μα όλοι συμφωνούμε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού. Το θέμα είναι πώς προχωρούμε παρακάτω. Τι είναι που μας προτείνουν; Να περιμένουμε πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά να το διαπραγματευτούμε; Να προκαλέσουμε, λένε, κόστος στην Τουρκία. Συμφωνούμε. Πρέπει να ξέρουμε όμως μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η δυνατότητα. Ποιοι θα πιέσουν την Τουρκία; Γιατί δεν την πίεσαν στο προσφυγικό που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο;», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, “όλοι αυτοί οι δήθεν ειδήμονες και θηριοδαμαστές της τουρκικής πολιτικής τα λένε και τα ξαναλένε κάθε μέρα”.

«Στην πραγματικότητα δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να συζητήσουν έστω με ένα Τουρκοκύπριο. Δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να μελετήσουν έστω και μια φορά στα σοβαρά την τουρκική πολιτική. Όλος ο κόσμος τους περιστρέφεται στα γραφεία τους, στα συμφέροντα που εκπροσωπούν, στις συνδιαλέξεις μεταξύ τους, στα σάπια μυαλά όσων νομίζουν ότι ζούμε ακόμη στο 1950. Εμείς δεν αιθεροβατούμε, ούτε ζούμε σε άλλους κόσμους. Έχουμε όραμα για την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο που θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο λαός μας, είπε ο κ. Κυπριανού, χόρτασε από τα «δεσμεύομαι».

«Προδόθηκε πολλές φορές από μεγαλόστομες διακηρύξεις. Διψά μόνο για αλήθεια και ειλικρίνεια. Ας αποκηρύξουμε λοιπόν τον εθνικισμό και το φανατισμό. Ας σταματήσει επιτέλους η παλινωδία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και άλλων να δαφνοστεφανώνουν αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο και την ίδια στιγμή να δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση. Να σταματήσουν να χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει. Αντιθέτως οι πολιτικές αυτές το εκτρέφουν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Παρασκευής στην Βουλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι προχτές έξω από τη Βουλή «οι νεοφασίστες φώναξαν ξανά ότι είμαστε προδότες, μειοδότες, τουρκόσποροι».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μας αποκαλούν προδότες. Προδότες μας αποκαλούσαν και το 1974 όταν υπερασπιζόμασταν την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Αυτοί και τότε φαντασιώνονταν την ένωση. Μας αποκαλούσαν τότε προδότες τελικά όμως αποδείχτηκαν εκείνοι εφιάλτες για την Κύπρο. Έσπειραν θύελλες και θέρισε ο λαός μας την καταστροφή του 1974. Και τότε μας έλεγαν προδότες. Τους απαντούμε ότι για τον καθένα μας, μιλά η Ιστορία του. Τη δική μας Ιστορία, την ιστορία του ΑΚΕΛ την έγραψε ο λαός μας με το ίδιο του το αίμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η προσπάθεια που επαναρχίζει για επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να είναι προσηλωμένη στον τελικό μας στόχο, προσθέτοντας: «Στην επανένωση του κράτους με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Με τη λύση πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται σε πατρίδα ενωμένη και ανεξάρτητη».

«Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το διασφαλίσει η όποια λύση, αλλά μόνο λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να τεθεί σε Δημοψήφισμα, αφού πρώτα συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, δεν θα πάψουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για λύση, επανένωση και ειρήνη.

«Δεν πρόκειται να πάψουμε να χτίζουμε λίγο- λίγο την προοπτική και την ελπίδα του λαού μας για το κοινό του μέλλον. Οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι ήταν και θα παραμείνουν οι φυσιολογικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας. Μακάρι να καταφέρουμε σύντομα να ξημερώσει για την Κύπρο η μέρα της ειρήνης. Μακάρι να καταφέρουμε να κλείσουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μια για πάντα το νεοφασισμό και την ακροδεξιά πριν τραυματίσουν ανεπανόρθωτα, αυτή τη φορά, ολόκληρη την Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι γενιές και γενιές Κυπρίων γαλουχήθηκαν με το όραμα της ειρήνης, με το ιδανικό των κοινών αγώνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Γενιές και γενιές Κυπρίων ζύμωσαν το χώμα του τόπου μας με το αίμα και το δάκρυ τους. Τώρα είναι η ώρα της γενιάς μας! Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα. Τώρα είναι η ώρα πάνω στο χώμα που βράχηκε με τα δάκρυα και το αίμα του λαού μας να φυτρώσουν οι λεμονανθοί της ειρήνης! Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ενωμένοι το δικό μας αύριο. Ζήτω η Κύπρος! Yasasin Kibris!», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι ως ΑΚΕΛ, παρόλη την επίθεση και την πολεμική που δέχθηκαν και δέχονται, ακόμα και από κάποιους που δηλώνουν αριστεροί, θα σηκώσουν το βάρος της ευθύνης τους.

«Γιατί αγαπούμε την πατρίδα μας και θέλουμε να τη δούμε ελεύθερη. Θέλουμε να τη δούμε ενωμένη. Θέλουμε να τη δούμε να αγκαλιάζει με τα δύο της χέρια όλα της τα παιδιά. Αυτό επιβάλλει το πατριωτικό μας καθήκον», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της DEV-IS, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η επανένωση του λαού μας συνεχίζουν να είναι προτεραιότητα για την κυπριακή εργατική τάξη.

«Ο αγώνας για μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή ενωμένη Κύπρο, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, συνεχίζει να είναι ο πρώτος μας στόχος. Καλούμε και τους δύο ηγέτες να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο μοναδικός δρόμος για την επανένωση της Κύπρου και την οικοδόμηση της κοινής μας πατρίδας περνά μέσα από τις συνομιλίες και είναι γι’ αυτό που τις υποστηρίζουμε από θέση αρχής. Μαζί θα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας, ούτως ώστε αυτή η διαδικασία να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να περπατήσουμε για να μπορέσουμε όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας και πλήρους δημοκρατίας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να περπατήσουμε αυτό το δρόμο, παρά τις δυσκολίες και παρά τις ρατσιστικές και φασιστικές αντιδράσεις. Τιμούμε, λοιπόν, την μνήμη των ηρωικών μας μαρτύρων και υπογραμμίζουμε ότι η μνήμη τους θα ζήσει στους κοινούς μας αγώνες. Ζήτω η φιλία Ε/κ και Τ/κ. Ζήτω ο αγώνας για την κοινή μας πατρίδα», ανέφερε.

Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία προς το τουρκικό κοιμητήριο Δαλιού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

Διαβάστε Επίσης