Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΟ «περίπατος» μετατρέπεται σε εφιάλτη για το καθεστώς Ερντογάν

Ο «περίπατος» μετατρέπεται σε εφιάλτη για το καθεστώς Ερντογάν

-

Ο στόχος της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος (προς την κατεύθυνση μιας εκτελεστικής προεδρίας που θα πριμοδοτεί τον πρόεδρο Ερντογάν με σουλτανικές υπερεξουσίες) λαμβάνει πλέον διαστάσεις θρίλερ. Είκοσι ημέρες απομένουν μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και στην Τουρκία όλα δείχνουν να βρίσκονται στον αέρα. Ακόμη και «ο Ατατούρκ θα έλεγε “ναι” στο δημοψήφισμα» διακήρυξε προχθές ο ίδιος ο Ερντογάν, απαντώντας στους επικριτές του. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι ωστόσο από την άλλη δείχνουν να φλερτάρουν (και) με το «όχι».

Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ντέρμπι. Πολλές μάλιστα δίνουν ακόμη και προβάδισμα στο «όχι» (με 51% η «Gezici», με 57% η «AKAM», με 57% η «THEMIS»). Σημαντικές διαρροές υπέρ του «όχι» παρατηρούνται στις τάξεις των εθνικιστών ψηφοφόρων του MHP, η ηγεσία του οποίου στηρίζει το «ναι» στο πλευρό του Ερντογάν. Εκτιμάται, πιο συγκεκριμένα, ότι το 50% με 75% των ψηφοφόρων της εθνικιστικής παράταξης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόκειται να ψηφίσει «όχι» ή… αποχή.

Τάσεις αποσυσπείρωσης (προφανώς μικρότερες, αλλά αρκούντως ανησυχητικές) παρατηρούνται ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Μιλώντας στην εφημερίδα «Hurriyet», η διευθυντής της (κατά κοινή ομολογία έγκυρης) εταιρείας δημοσκοπήσεων «Konda» αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αναποφάσιστοι ακόμη και στον πυρήνα του AKP». Στο ίδιο πνεύμα αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ συγκέντρωσε προ ημερών πρώην υπουργούς στην Αγκυρα για να χαράξουν στρατηγική εν όψει δημοψηφίσματος, από τη συνάντηση έλειπαν οι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι υποστηρικτές του «όχι» από την άλλη (οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, οι φιλοκούρδοι του διωκόμενου HDP κ.ά.) εμφανίζονται περισσότερο συσπειρωμένοι στον δρόμο προς την κάλπη (και όχι την αποχή). Ενδεικτική είναι και η στάση του PKK που κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην απόσχουν από το δημοψήφισμα, αλλά να ψηφίσουν «όχι».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το καθεστώς Ερντογάν διαφοροποιεί την προεκλογική ρητορική του με προφανή στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους… όχι μόνο από τις τάξεις των κεμαλιστών, αλλά και από τις τάξεις των Κούρδων.

Εκστρατεία

Τάσεις αποσυσπείρωσης παρατηρούνται ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιλντιρίμ έκανε την περασμένη εβδομάδα προεκλογική εκστρατεία στη Νοτιοανατολική Τουρκία απευθυνόμενος στους πολίτες στα… κουρδικά. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το AKP δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κοινές προεκλογικές δράσεις μαζί με τους εθνικιστές του MHP εν όψει δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι είναι οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που κάνουν εκστρατεία υπέρ του «ναι». Και όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η τουρκική κυβέρνηση υποδέχτηκε με τιμές στην Αγκυρα τον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί. Συνεχίζοντας την επίθεση φιλίας προς τους Κούρδους, Ερντογάν και Γιλντιρίμ ετοιμάζουν, μάλιστα, μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ την 1η Απριλίου.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός θυμήθηκε, ξαφνικά, προχθές να ανοίξει και παραθυράκι για τη μείωση του αντιδημοκρατικά υψηλού εκλογικού ορίου του 10% (του ποσοστού που απαιτείται δηλαδή για να εισέλθει μια παράταξη στο Κοινοβούλιο).

Οι Τούρκοι πιέζουν τις ΗΠΑ για αποκλεισμό των Κούρδων

Στην Τουρκία καταφθάνει αύριο για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη της θητείας του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα του Αμερικανού τα επόμενα βήματα στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, με το βάρος να επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των συριακών περιοχών που έχουν ήδη απελευθερωθεί από τον τζιχαντιστικό ζυγό, και την οργάνωση της επερχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ερντογάν, αλλά όχι και με την ηγεσία της τουρκικής αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι ο Αμερικανός δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά της χώρας εν όψει δημοψηφίσματος. Οι εξελίξεις, ωστόσο, στη Συρία δεν μπορούν να περιμένουν. Εάν πιστέψουμε δε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, στις οποίες πρωταγωνιστεί το κουρδικό στοιχείο), τότε η τελική επίθεση στη Ράκα θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι Τούρκοι από τη μεριά τους πιέζουν την Ουάσιγκτον να αποκλείσει τους Κούρδους της Συρίας (PYD-YPG) από την επικείμενη επιχείρηση στη Ράκα. Κούρδοι βρίσκονται ήδη έξω από την επίμαχη πόλη, με τη στήριξη των Αμερικανών.

 

 

Διαβάστε Επίσης