Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2017»: Κοινή εκδήλωση και έκκληση Βουλής – Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών...

«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2017»: Κοινή εκδήλωση και έκκληση Βουλής – Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ – ΜΚ0)

-

 Το πρωί της Παρασκευής, σε συμβολική εκδήλωση στην είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ – ΜΚΟ) και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ανέδειξαν τη σημασία της εφαρμογής ενός βιώσιμου τρόπου ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα μηνύματα μετέφεραν ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην παρουσία και άλλων μελών της Επιτροπής και ο Πρόεδρος της ΟΠΟΚ κ. Χρίστος Κάρουλας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας.

 Οι κύριοι Θεοπέμπτου και Κάρουλας κάλεσαν τους πολίτες όπως μειώσουν τον φωτισμό στον ελάχιστο δυνατό βαθμό, το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017, 8:30μμ – 9:30μμ, αναδεικνύοντας τη σημασία της «Ώρα της Γης» για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ανά το παγκόσμιο.

 Ο πρόεδρος της ΟΠΟΚ, ανέφερε ανάμεσα σ’ άλλα ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν ότι η αιτία για τις κλιματικές αλλαγές είναι η υπερεκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο μέσα από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές.

 Για να τις σταματήσουμε, τόνισε, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής, ο τρόπος που καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μια ριζικά διαφοροποιημένη ενεργειακή πολιτική.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΠΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2017»

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου που αποτελεί δίκτυο 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων με αφορμή την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ δηλώνει ότι συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες της για άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για μείωση της Κλιματικής Αλλαγής.

Το Σάββατο 25/3/2017, στις 8:30μμ, εκατομμύρια πολίτες σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την υφήλιο  θα σβήσουν τα φώτα τους στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές που επιτρέπουν οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον πλανήτη με ορατούς τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του και τις αρνητικές κλιματικές αλλαγές.

Ζητούμε από τους ηγέτες του κόσμου και τη δική μας κυβέρνηση, να δεσμευτούν για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.

Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την πλευρά μας, αξιοποιούμε κάθε μέσο και δυνατότητα, όπως η αφορμή του εορτασμού της Ώρας της Γης, για να τονίσουμε τις τεράστιες επιπτώσεις που θα υποστεί το περιβάλλον, η κοινωνία και η οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα από την κλιματική αλλαγή.

Συμμετέχουμε στις δράσεις για την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ και σβήσουμε συμβολικά τα φώτα το ερχόμενο Σάββατο. Καλούμε όλους, πολίτες και οργανισμούς να πράξουν το ίδιο.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες και τα νοικοκυριά είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συμβολή όλων μας είναι ασήμαντη. Αντίθετα, ο καθένας μπορεί να συνδράμει αλλάζοντας συνήθειες, εξοικονομώντας όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί, σπαταλώντας όσο λιγότερο μπορεί τον φυσικό πλούτο της γης.

Όμως, κύρια η ευθύνη για την καταστροφή βαραίνει τον επιχειρηματικό κόσμο, αυτούς οι οποίοι στο βωμό του εύκολου κέρδους, του πλουτισμού, χρησιμοποιούν μορφές ενέργειας που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα οικοσυστήματα και μειώνοντας τη βιοποικιλότητα, την ποικιλομορφία όλων των μορφών ζωής του πλανήτη μας.

Καλούμε την πολιτεία, το κυπριακό κράτος, να μην ακολουθήσει την πεπατημένη θυσιάζοντας το περιβάλλον στον βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από μια μορφή αμφιλεγόμενης ανάπτυξης. Απαιτούμε συνέπεια στη διακηρυγμένη αρχή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την παραχώρηση αδειών για έργα μεγάλης κλίμακας που συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον.

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν ότι η αιτία για τις κλιματικές αλλαγές είναι η υπερεκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο μέσα από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Για να τις σταματήσουμε πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής, ο τρόπος που καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μια ριζικά διαφοροποιημένη ενεργειακή πολιτική.

Αναμένουμε από το κυπριακό κράτος ακόμα περισσότερα μέτρα για το περιβάλλον, όχι γιατί μας το επιβάλλουν με οδηγίες και κανονισμούς από έξω, από τις Βρυξέλλες ή από τις Διεθνείς Συνόδους, αλλά γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουμε οι ίδιοι την ευαισθησία και έχουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον Άνθρωπο για να ακολουθήσουμε ένα άλλο μοντέλο, αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Να στραφούμε σε μικρές αναπτύξεις, φιλικές στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας, κυρίως νέων ανθρώπων.

 

Οι σημερινές συνθήκες επιτάσσουν την εφαρμογή τρόπου ζωής, φιλικού προς το περιβάλλον ώστε:

 

·           να προσαρμοστούμε έγκαιρα στην υφιστάμενη κλιματική αλλαγή ώστε να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος,

·           να σταματήσει η συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας που οφείλεται στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον,

·           να μειώσουμε στο ελάχιστο τα σύμμεικτα οικιακά μας απόβλητα με προώθηση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και διαλογής τους στην πηγή ώστε να επεκταθεί ο κύκλος ζωής τους

·           να εξοικονομούμε νερό, ενέργεια και όλους τους φυσικούς πόρους που μας χαρίζει η φύση

·           να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα κατά 60% τουλάχιστον

 Δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος δρόμος προς τη βιωσιμότητα. Η μετάβαση απαιτεί συλλογική προσπάθεια από υπεύθυνους χάραξης πολιτικών, επιχειρήσεις και πολίτες.

Όπως αναφέρεται στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μετά από 10000 χρόνια σχετικής σταθερότητας, η μέση θερμοκρασία αυξάνεται και τα ορυκτά καύσιμα απελευθερώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από αυτήν που μπορούν να απορροφήσουν η ξηρά και οι ωκεανοί μας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη πιο επιτακτικά να ενεργήσει και μέσω της Ε.Ε. για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλες από την απερήμωση, την απώλεια βιοποικιλότητας, τα προβλήματα υγείας.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη πιο επιτακτικά να ενεργήσει και μέσω της Ε.Ε. για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλες από την απερήμωση, την απώλεια βιοποικιλότητας, τα προβλήματα υγείας.

Τέλος, αναμένουμε και καλούμε την κυβέρνηση να ενεργήσει για αποτροπή της τρομακτικής απειλής για την Κύπρο και την περιοχή μας από την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών για δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Άκκιουγου με χρήση πυρηνικής ενέργειας. Οι κίνδυνοι είναι προφανείς σε περίπτωση ατυχημάτων και διαρροών. Να αναζητήσει τα νομικά μέσα και να ενεργήσει προληπτικά.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου καλεί τον κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη αυτής της χώρας και όλα τα οργανωμένα σύνολα, να συνδράμουν στον αγώνα για το περιβάλλον, στον αγώνα για αποτροπή της απερήμωσης της μικρής μας πατρίδας, στον αγώνα για  τη σωτηρία του Πλανήτη και της Κύπρου μας.

Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου

 

Διαβάστε Επίσης