Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤώρα οι πολίτες ξέρουν! - Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ*

Τώρα οι πολίτες ξέρουν! – Του Στέφανου ΣΤΕΦΑΝΟΥ*

-

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε το θέμα πάρα κάτω. «Το μισθολογικό αίτημα των νοσηλευτών θα προσθέσει ένα επιπρόσθετο κόστος 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στις οικονομικές συνθήκες που ζούμε τα συμπεράσματα είναι στους πολίτες», ανέφερε με νόημα. «Είναι εύκολο να λέμε σε όλους «ναι» όταν έχουν αιτήματα…. Εμείς με ειλικρίνεια και λέγοντας πάντα την αλήθεια… θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε», συμπλήρωνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του κράτησαν μέχρι και πολύ πρόσφατα την ίδια στάση στο θέμα των νοσηλευτών. Ξαφνικά, αυτά που για καιρό έλεγαν τα άλλαξαν και η, κατά τον Πρόεδρο, «παράλογη αξίωση», ικανοποιήθηκε. Πλέον τα 35 με 40 εκατομμύρια δεν είναι τόσα, είναι πολύ λιγότερα. Οι πολίτες, στους οποίους είναι τα συμπεράσματα, όπως έλεγε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μπορούν να κρίνουν, αν ο ΔΗΣΥ λέει πάντα την αλήθεια. Και προφανώς δεν τη λέει….

Τι συνέβη και άλλαξαν στάση οι κυβερνώντες; Απλά πλησιάσαμε στις προεδρικές εκλογές και ο ΔΗΣΥ, μαζί κι ο Πρόεδρος άρχισαν να αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους. Η ειλικρίνεια αντικαταστάθηκε με την εκλογική σκοπιμότητα και άρχισαν οι προεκλογικές μεταλλάξεις.

Μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες μεταλλάξεις ο ΔΗΣΥ. Δεν είναι η πρώτη φορά που τις κάνει. Είναι μέρος της πολιτικής πορείας του συγκεκριμένου κόμματος και αφορά τόσο το Κυπριακό, όσο και άλλα σημαντικά ζητήματα της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ εξήγγειλε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη δεκατρείς μήνες πριν στηθούν οι κάλπες. Το είχε ανάγκη τότε ο ΔΗΣΥ για να μπορέσει να κτίσει τις εκλογικές του συμμαχίες, αλλάζοντας άρδην τις θέσεις του. Ουσιαστικά, ό,τι ήθελαν οι δυνητικοί σύμμαχοι –και πρωτίστως το ΔΗΚΟ- ο ΔΗΣΥ τα πρόσφερε. Άλλαξε την πολιτική του στο Κυπριακό. Εκεί που ασκούσε κριτική στον Χριστόφια ότι δήθεν κωλυσιεργούσε στο Κυπριακό για να διεκδικήσει ακόμα μια πενταετία, υπέγραψε συμφωνία με το ΔΗΚΟ για απόσυρση συγκλίσεων.

Άλλαξε και την πολιτική του στα θέματα οικονομίας. Εκεί που ο ΔΗΣΥ ήταν δογματικά προσκολλημένος στις ιδιωτικοποιήσεις, δεσμεύτηκε με επιστολή που κυκλοφόρησε μαζικά στους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών ότι είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησής τους.

Στη συνέχεια, βεβαίως, οι δεσμεύσεις, αποδείχθηκαν επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Αφού ο ΔΗΣΥ έκανε τη δουλειά του και ανέβηκε στην εξουσία, όλες οι βασικές προεδρικές δεσμεύσεις ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν θα εξαγγείλουν νωρίς την προεκλογική τους εκστρατεία. Δεν τους συμφέρει! Βρισκόμενοι στην εξουσία οι κυβερνώντες θα εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα που έχουν για να κάνουν προεκλογικό αγώνα, να μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις, να ικανοποιούν αιτήματα, όπως έκαναν με τους νοσηλευτές, επιχειρώντας να υφαρπάξουν ξανά την ψήφο των πολιτών. Την ίδια ώρα θα λένε ότι δεν κάνουν προεκλογικό αγώνα, αλλά τη δουλειά τους «γιατί δεν θα πάψει ο Πρόεδρος να λειτουργεί!». Θα κάνει, δηλαδή, όσα και ό,τι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν έκαναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τώρα θα τρέξουν όλα να τα κάνουν υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εξαιτίας των εκλογών.

Πόσο πειστικοί μπορεί να είναι; Είναι γεγονός ότι οι κυβερνώντες θα έχουν δυσκολίες, αφού η αξιοπιστία τους έχει πλέον θρυμματιστεί και οι δεσμεύσεις τους έγιναν ανέκδοτο. Τούτη τη φορά οι πολίτες δεν θα δώσουν πίστη σ’ αυτά που δηλώνουν (και δεσμεύονται) οι κυβερνώντες. Τώρα οι πολίτες ξέρουν!

·         Ο Στέφανος Στεφάνου, είναι μέλος του Π.Γρ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, βουλευτής

Διαβάστε Επίσης