Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΗ απελευθέρωση της Παλαιστίνης μονόδρομος για την ειρήνη -Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*

Η απελευθέρωση της Παλαιστίνης μονόδρομος για την ειρήνη -Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*

-

           Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Παλαιστίνη, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, μαζί με τους άλλους Ευρωβουλευτές επιβεβαιώσαμε πως η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Οι εποικισμοί επεκτείνονται υπονομεύοντας κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για επίτευξη λύσης δύο κρατών. Ο αριθμός των εποίκων στην Ανατ. Ιερουσαλήμ και στην Δ. Όχθη ξεπέρασε τις 750,000. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δ. Όχθη στεγάζονται 200,000 Παλαιστίνιοι και στη Λωρίδα της Γάζας πέραν των 350.000, οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες ανασφάλειας, φτώχειας, επισιτισμού αλλά και διακοπτόμενης παροχής του ρεύματος και του νερού.   Και δυστυχώς πριν λίγες μέρες η Κνεσέτ προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση να νομιμοποιήσει αναδρομικά 4.000 σπίτια εποίκων που κτίστηκαν παράνομα σε ιδιοκτησίες Παλαιστινίων.

          Οι κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είναι καθημερινές. Οι κατεδαφίσεις σχολείων και  σπιτιών, οι δολοφονίες και οι διωγμοί δεν σταματούν. Επίσης συνεχίζονται οι απάνθρωπες φυλακίσεις Παλαιστινίων. 7,000 βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι, εκ των οποίων 750 χωρίς δίκη. Μεταξύ αυτών πέραν των 300 παιδιών που καταδικάστηκαν από το στρατιωτικό δικαστήριο του Ofer. Ο ισραηλινός στρατός παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανήλικων Παλαιστινίων που προσάγονται στο στρατιωτικό δικαστήριο και φυλακίζονται επειδή τόλμησαν να αναρτήσουν διαδικτυακά συνθήματα για την ειρήνη. Στο πλαίσιο της αποστολής βιώσαμε αυτήν την θλιβερή πραγματικότητα και καταγράψαμε επί του εδάφους την ανθρωπιστική καταστροφή.   

          Στις συναντήσεις που είχαμε με τον Πρωθυπουργό Χαμντάλα, τους Υπουργούς της Παλαιστινιακής αρχής και τα μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου τονίσαμε την στήριξή μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για άρση της κατοχής, τερματισμό του εποικισμού και επίτευξη της λύσης των δύο κρατών.  Επιβεβαιώσαμε την στήριξή μας στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου, κυριάρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Ενός κράτους που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Επίσης υπογραμμίσαμε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών για να επικρατήσει η ειρήνη. Γι’ αυτό άλλωστε αγωνιζόμαστε ώστε το Παλαιστινιακό κράτος να αναγνωριστεί από όλα τα κράτη και να συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς.

           Στην Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος, κατοχή, προσφυγιά, όπως γνωρίζουμε καλά και τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης για τη συνέχιση και επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση. Παλεύουμε λοιπόν για τον τερματισμό κάθε πολέμου, κάθε εξωτερικής παρέμβασης, κάθε κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με στόχο την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

        Θετικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναγνωρίζει ως παράνομους τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ζητεί τον άμεσο τερματισμό της πολιτικής του εποικισμού. Σημαντικό ήταν επίσης το μήνυμα που έστειλε η διεθνής διάσκεψη του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή πως το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης. Έπειτα μετά και από δική μας αντίδραση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο πέτυχαμε να ακυρωθεί η Σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

         Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη αλλά και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς το Ισραήλ για να τερματίσει τον εποικισμό, να άρει την κατοχή και να δεσμευτεί σε ένα οδικό χάρτη για την Ειρήνη και την λύση δύο κρατών. Ως πρώτο βήμα τονίζουμε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην παγοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ καθώς το Ισραήλ παραβιάζει το άρθρο 2 που αναφέρεται στην υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

       Ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος. Όσο όμως ο λαός αγωνίζεται υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Και στο τέλος θα επικρατήσει η ειρήνη.                     

                       *Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Διαβάστε Επίσης