Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΣυνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη, αποστρατιωτικοποιημένη και ομοσπονδιακή -...

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη, αποστρατιωτικοποιημένη και ομοσπονδιακή – Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*

-

      Μπορεί η αρχική πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς να μην αφήνει ικανοποιημένη την πλευρά μας, αλλά μέσω της κατάθεσης αρχίζει ουσιαστική συζήτηση για το εδαφικό. Επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία δέχεται να συζητήσει θέματα Ασφαλείας, που περιλαμβάνουν και το θέμα των εγγυήσεων την ίδια ώρα που, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν πως το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Το σύστημα ασφαλείας που θα συμφωνηθεί πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα πρέπει να προσφέρει τις εγγυήσεις  για την εφαρμογή της λύσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που χαιρετίζουμε. Σημαντική επίσης ήταν η αναφορά του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Ιδιαίτερα σημαντική επίσης ήταν η ενεργή παρουσία της ΕΕ μέσω του Γιούνκερ ο οποίος επιβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, διασφαλίζοντας τη μετεξέλιξη. Τέτοια ήταν και η αναφορά του ότι θα δοθούν 3.1 δις για την λύση από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

     Δεν θεωρούμε πως η Γενεύη ήταν απόλυτα πετυχημένη. Ούτε θεωρούμε πως ο δρόμος μπροστά μας είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μέχρι τη λύση χρειάζονται πολλοί αγώνες, και το κυριότερο, χρειάζεται προσήλωση σε θέσεις αρχών, σε ευελιξία αναφορικά με τη διαδικασία, συλλογικότητα, υπευθυνότητα και ενότητα στο εσωτερικό. Ως ΑΚΕΛ, συνεχίζουμε και μετά τη Γενεύη να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο για επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας, και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια επίτευξης λύσης. Η μή λύση δεν σημαίνει διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά διαιώνιση του διχοτομικού status quo, με τεράστιους κινδύνους για την προοπτική και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Η διαιώνιση της διχοτόμησης θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Την ίδια ώρα όμως δεν θα αποδεχτούμε αβίαστα την οποιαδήποτε λύση. Η πρόταση που θα έρθει μπροστά μας θα αξιολογηθεί ως προς το περιεχόμενο της σε έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει και τη στάση που θα κρατήσει το Κόμμα.

 

Στον αγώνα μας συστρατευόμαστε με τις χιλιάδες Κύπριους που παλεύουν για επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας.

 

Στηρίζουμε τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα δημαγωγικές, ανεδαφικές και ζημιογόνες ρητορικές. Το πατριωτικό καθήκον κάθε Κύπριου είναι η συνέχιση του καθημερινού αγώνα για ενδυνάμωση της θέλησης του λαού μας για λύση. Πλάι στα συνδικάτα,  στις μαζικές οργανώσεις και τους απλούς πολίτες συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη, αποστρατιωτικοποιημένη και ομοσπονδιακή. Είναι καθοριστικό να δίνουμε συνεχώς το παρόν μας στις κοινές μαζικές εκδηλώσεις για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση. Μέσα από την καθημερινή μας δουλειά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία μέχρι την τελική της κατάληξη. Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί. Μόνο σε μια ειρηνική, αποστρατιωτικοποιημένη, επανενωμένη, ομόσπονδη πατρίδα χωρίς εγγυητές και ξένους κηδεμόνες θα πορευτούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι την κοινή τους πορεία σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και συνεργασίας.

*Ευρωβουλευτή, Μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

Διαβάστε Επίσης