Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΗΕΣ: Ο αγώνας μας για εξακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων δεν σταματά...

ΓΝΩΜΗΕΣ: Ο αγώνας μας για εξακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων δεν σταματά – Του Ν. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*

-

αγνοουμένων μας. Δεν χωρεί όμως σε μια μέρα το μαρτύριο του κυπριακού λαού που τόσα χρόνια περιμένει να μάθει την αλήθεια για τους αγαπημένους του. Γι’ αυτό και ο αγώνας που δίνουμε για τους αγνοούμενούς μας είναι καθημερινός και έτσι θα συνεχίσει να είναι μέχρι να εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων της Κύπρου, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Γιατί αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους αγνοούμενους μας αλλά και το καθήκον μας έναντι της ιστορίας του τόπου μας.

Στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πετύχαμε να υπερψηφιστεί πρόταση για αύξηση κατά 3.000.000 ευρώ του κονδυλίου που θα δοθεί στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2017. Η εν λόγω πρόταση είχε περιληφθεί στον τελικό προϋπολογισμό μετά από σχετική τροπολογία που καταθέσαμε ως κύπριοι Ευρωβουλευτές τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού. Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για στήριξη του ρόλου της ΔΕΑ κρίνεται ως πολύ σημαντική προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΑ να συνεχίσει απρόσκοπτα την δράση της αλλά και να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Ένας βασικός στόχος που έχουμε θέσει είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να δώσει όλα τα στοιχεία που αϕορούν τους αγνοουμένους μας αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε για να δοθούν οι άδειες στην ΔΕΑ να διενεργήσει τις εκταϕές στις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να προωθηθεί περαιτέρω το θέμα των αγνοουμένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε οι Ευρωβουλευτές να ενημερωθούν πως πρόκειται για ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα αλλά και να αντιληφθούν την στήριξη που μπορεί και πρέπει να παρέχει η ΕΕ.

Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος της ΔΕΑ, εξίσου επιτακτική είναι και η ανάγκη να διοριστεί ένας υπεύθυνος εισηγητής (rapporteur) εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει με όλα τα σημαντικά θέματα, ο οποίος να έχει την ευθύνη της παρακολούθησης του θέματος των αγνοουμένων. Έτσι θα επιτύχουμε να παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ του σύνεγγυς την στάση της Τουρκίας και στο θέμα των αγνοουμένων. Μαζί με την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σ. Κουκουμά, η οποία ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων παρακολουθεί το θέμα των αγνοουμένων, είχαμε συνάντηση πρόσφατα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Moraes Claude, και συζητήσαμε την αναγκαιότητα να διοριστεί άμεσα υπεύθυνος για το θέμα των αγνοούμενων.

Ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα που δίνουμε είναι η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα διασφαλίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει όλες μας τις προσπάθειες για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Ωστόσο, η πραγματική δικαίωση για τους αγνοούμενους μας, όπως και για όλους τους παθόντες του 1974, θα είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος. Πραγματική δικαίωση θα είναι η άρση της κατοχής, η αποστρατιωτικοποίηση και η επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ-Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Διαβάστε Επίσης